Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Από το φιάσκο στη φαρσοκωμωδία

Από το φιάσκο στη φαρσοκωμωδία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Κυβέρνηση και Βουλή, με ανεύθυνες ενέργειες, αχρήστευσαν την κάθαρση και την τιμωρία των καταστροφέων της κυπριακής οικονομίας

Επιτέλους, ο λαός έμαθε την αλήθεια. Ο Προδρόμου, ο Αριστοφάνης και ο Βασιλείου, είναι οι άνθρωποι που λεηλάτησαν το τραπεζικό σύστημα και κατέστρεψαν την οικονομία της Κύπρου! Αυτά τα τρία ονόματα έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, αποκρύβοντας, κάτω από διάφορα προσχήματα, τους πραγματικούς καταστροφείς της Κύπρου.

Γι' άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι αυτή η Βουλή, με κάποιες εξαιρέσεις, αποδεικνύεται αχάμπαρη, λαϊκίστικη και ανεύθυνη.
Ποιος την εξουσιοδότησε να αναλάβει τη διερεύνηση και τη διαλεύκανση του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος; Αυτή είναι δουλειά της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Ποιος την εξουσιοδότησε να αναλάβει ρόλο ντετέκτιβ, δικαστή, αστυνομικού και εισαγγελέα; Και ποιος την εξουσιοδότησε να βγάζει επιλεκτικά στη φόρα ονόματα, και να κρίνει ποιος κατέστρεψε την οικονομία, δακτυλοδείχνοντας τρεις ανθρώπους, όταν τους μεγάλους ενόχους δεν τολμά να τους κατονομάσει;

Το μεγάλο οικονομικό έγκλημα έχει καταντήσει, τελικά, σκηνή για κάποιους να παίζουν κακόγουστο θέατρο εις βάρος του πόνου των πολιτών, και να εκμεταλλεύονται την αξίωσή τους για κάθαρση και τιμωρία.
Η Βουλή δεν έχει ούτε τις υπηρεσίες, ούτε τις γνώσεις, ούτε το κριτήριο της αντικειμενικότητας, να ασχολείται με αυτά τα τεράστια θέματα. Δεν είναι, τελικώς, δική της δουλειά και δικό της οικόπεδο η διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας την έχει, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι η ενασχόλησή της με τέτοια θέματα είναι δυνατόν να προκαλέσει ζημιά στο ανακριτικό έργο και στην προσαγωγή των πραγματικών ενόχων στη δικαιοσύνη. Παρά ταύτη, η Βουλή επιμένει να μετατρέπει αυτό το μέγα θέμα σε σκηνή αυτοπροβολής και κακόγουστου σόου.

Τελικά, αυτό που έχει επιτύχει είναι να καταστήσει δυσκολότερο το ανακριτικό έργο και την αποκάλυψη των ενόχων, να δημιουργήσει σύγχυση μέσα στους πολίτες, και με την ερασιτεχνική, επιπόλαιη και ανεύθυνη συμπεριφορά της να εμπεδώσει την εντύπωση ότι η κάθαρση και η τιμωρία είναι μόνο λόγια. Και όπως συμβαίνει πάντοτε, οι μεγάλοι ένοχοι θα διαφύγουν, και θα μείνει ο λαός να πληρώσει το κόστος των εγκλημάτων τους.

Θα είμαστε όμως δίκαιοι. Τον χορό της ανευθυνότητας, του λαϊκισμού και της υποβάθμισης της οικονομικής καταστροφής του τόπου τον άνοιξε πρώτη η Κυβέρνηση. Με εκείνη τη λαϊκίστικη απόφασή της, να συστήσει Ερευνητική Επιτροπή για διερεύνηση του εγκλήματος. Τελικά, εκείνο το «ερευνητικό έργο» κατέληξε σε φιάσκο, ή καλύτερα σε φαρσοκωμωδία. Με τους λειψούς όρους εντολής, με το να αφεθούν εκτός διερεύνησης καίριες πτυχές του εγκλήματος και με πολλά άλλα. Με αποκορύφωμα, εκείνο το διάτρητο τελικό της πόρισμα.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δεσμευθεί με τον διορισμό ποινικών ανακριτών αλλά, τελικά, λόγοι, φαίνεται, σκοπιμότητας τον ώθησαν στη δημιουργία Ερευνητικής Επιτροπής. Απλώς για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να καθυστερήσει το ανακριτικό έργο.

Τότε, αυτή η στήλη είχε τονίσει ότι η διερεύνηση και η διαλεύκανση του οικονομικού εγκλήματος δεν ήταν δουλειά καμίας Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά έργο, καθήκον και υποχρέωση της Γενικής Εισαγγελίας και της Αστυνομίας. Όμως ο λαϊκισμός υπερίσχυσε και, τελικά, από τη μία φαρσοκωμωδία που έστησε η Κυβέρνηση, καταλήξαμε στην άλλη φαρσοκωμωδία που ενεπνεύσθη η Βουλή.

Ποίο είναι το θλιβερό -μάλλον το τραγικό- συμπέρασμα όλης αυτής της ιστορίας; Κυβέρνηση και Βουλή συναγωνίστηκαν σε ενέργειες και αποφάσεις, ώστε να μην υπάρξει ούτε κάθαρση ούτε τιμωρία. Συνήργησαν σε ένα βάρβαρο εμπαιγμό της νοημοσύνης και του πόνου του κόσμου, και έκαναν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε οι ένοχοι του οικονομικού εγκλήματος να μην εντοπισθούν και να μην τιμωρηθούν ποτέ...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ

Αυτοβαπτίζεται αχάμπαρη
Γιατί η Κυβέρνηση επιμένει να αυτοχαρακτηρίζεται αχάμπαρη και ανεύθυνη; Από τη στιγμή που επιμένει ψευδώς να ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε τίποτε για το κούρεμα καταθέσεων, τότε αυτομάτως δικαιούται ο καθένας να της αποδίδει μωρία, ανευθυνότητα και αχαμπαροσύνη. Όπως είπαμε κάποτε και στον Δημήτρη Χριστόφια: Αν δεν γνώριζε, είναι αχάμπαρη - αν ήξερε, είναι επικίνδυνη...


Top