Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Διαπραγματεύεται με τον... εαυτό του

Διαπραγματεύεται με τον... εαυτό του

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Σουν Τζου: «Αυτός που παίρνει αψήφιστα τους αντιπάλους του, είναι βέβαιο ότι θα γίνει λεία τους»
 
«Δεν θα ασχοληθώ με το τι λέει ο κ. Ακιντζί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκπληκτική όντως δήλωση. Όταν ένας ηγέτης διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας του και δεν ασχολείται με τις θέσεις που διατυπώνει ο αντίπαλος, τότε αυτός ο ηγέτης βρίσκεται εκτός πραγματικότητας, δεν μπορεί να διαχειρίζεται εθνικά θέματα και με μαθηματική ακρίβεια τα οδηγεί στην καταβαράθρωση. Αυτός ο ηγέτης διαπραγματεύεται στην ουσία με τον εαυτό του και με όσα πλάθει η φαντασία του.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν ασχολείται με το τι λέγουν ο Ακιντζί, ο Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου. Δεν ασχολήθηκε ποτέ να μελετήσει ιστορία του Κυπριακού, ούτε αντελήφθη ποτέ, ότι οι Τούρκοι όσα λέγουν τα καταθέτουν ως πράξη και στις συνομιλίες.
 
Ήταν και είναι πάντοτε φιλομαθής σε όσα του λέγουν οι ξένοι και σε όσα διδασκόταν στα κομματικά φροντιστήρια του κόμματός του. Τόσο πολύ αγνοούσε τον αντίπαλο, ώστε είχε οδηγηθεί στο σημείο να αποκαλέσει τον Ερντογάν «σύγχρονο πολιτικό ηγέτη που θέλει λύση», και να υποστηρίξει μετά πάθους το ξενόφερτο σχέδιο Ανάν.
 
Ο Σουν Τζου στο βιβλίο η «Τέχνη του Πολέμου» γράφει: «Αυτός που παίρνει αψήφιστα τους αντιπάλους του, είναι βέβαιο ότι θα γίνει λεία τους».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης παίρνει αψήφιστα τους αντιπάλους του και έχει γίνει ήδη εύκολη λεία τους.
Στο δοκίμιό του περί της «τέχνης του πολέμου», το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, και όμως παραμένει εξαιρετικά σύγχρονο, ο Σουν Τζου σημειώνει τα εξής σοφά:
 
«Αν ξέρεις τον εχθρό σου, και γνωρίζεις τον εαυτό σου, μην τον φοβάσαι, θα νικήσεις σε 100 μάχες. Αν δεν ξέρεις τον εχθρό σου, αλλά ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε έχεις ίσες πιθανότητες νίκης, όσο και ήττας. Αν ξέρεις τον εχθρό σου, και δεν ξέρεις τις δικές σου δυνατότητες, τότε θα ηττηθείς σε κάθε μάχη».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ξέρει τον εχθρό του, δεν ξέρει τον εαυτό του, μοιραία έχει χάσει το παιγνίδι. Και οδηγεί την εθνική υπόθεση σε συντριβή.
 
Το τραγικότερο, όμως, ποιο είναι; Πλάθοντας με τη φαντασία του και στη βάση των ψευδαισθήσεών του μία ωραιοποιημένη παράσταση λύσης, είναι έκδηλο ότι γίνεται όμηρος πολιτικών φαντασιώσεων και κατ' ακολουθίαν είναι έτοιμος να υπογράψει τη λύση.
 
Τι μας είπε στην ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο;
Μας περιέγραψε μία λύση κομμένη και ραμμένη στις φαντασιώσεις του.
 
Μας είπε πως έχει βελτιώσει σημαντικές και κρίσιμες παραμέτρους σχεδίων, που στο παρελθόν απέρριψε ο λαός. Και τι υποστήριξε; Πώς έγιναν σεβαστές οι βασικές ελευθερίες! Μα τι τεράστια κοροϊδία; Από το να υπάρχει σεβασμός μέχρι την εφαρμογή, υπάρχει τόση απόσταση, όση μεταξύ γης και πλανήτη Δία.
 
Σεβασμός στις βασικές ελευθερίες κατοχυρώνεται και στη συμφωνία Μακαρίου-Ντενκτάς. Αλλά ουδέποτε η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε εφαρμογή της ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης, απόκτησης περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος.
 
Και ποια εφαρμογή βασικών ελευθεριών μπορεί να υπάρξει, όταν σήμερα, για να μεταβούν στην Καρπασία εκπαιδευτικοί και να διδάξουν στα εναπομείναντα δύο ελληνικά σχολεία προαπαιτείται η έγκριση των κατοχικών Αρχών; Ποια εφαρμογή των βασικών ελευθεριών μπορεί να υπάρξει, όταν ο Ακιντζί δηλώνει πως το κράτος του θα έχει πλειοψηφία πληθυσμού; Γιατί δεν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα ο Πρόεδρος;
 
«Αναγνωρίστηκε εμπράκτως ο σεβασμός στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας», δηλώνει. Πάλι «σεβασμός». Έμπρακτη εφαρμογή; Θα επιτρέψουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη να πάρει την περιουσία του από τον σφετεριστή, τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης μετονόμασε σε «χρήστη»; Κατοχυρώθηκε, λέει, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Άκουσε τι είπε πρόσφατα ο Ακιντζί; «Η Ε.Ε. δεν είναι ιερό βιβλίο. Προέχουν οι δικές μας ανάγκες».
 
Αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Ε.Ε. Τώρα σωθήκαμε! Μόλις προχθές ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως πρέπει να πληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι τα έξοδα της κατοχής. Και για ποια ευρωπαϊκή ανάμειξη μιλά; Για τη μετά πάθους υποστήριξη της Ε.Ε. στο ρατσιστικό σχέδιο Ανάν; Το οποίο λέγει ότι βελτίωσε;Δεν άκουσε τον Ερντογάν που είπε ότι η Μόρφου δεν επιστρέφεται;
 
Να μιλήσουμε και για τις εγγυήσεις οι οποίες «βελτιώθηκαν»; Μα προχθές ο Πρόεδρος μάς δήλωσε πως ο Ακιντζί υπέβαλε διαφοροποιημένη πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει όπως οι τουρκικές εγγυήσεις «περιορισθούν» στο τουρκοκυπριακό κράτος.
 
Γνωρίζει ο Προέδρος Αναστασιάδης οποιοδήποτε ομόσπονδο κράτος, του οποίου το ένα κρατίδιο, ή πολιτεία, βρίσκεται υπό τις εγγυήσεις ξένου κράτους; Η «νέα» τουρκική πρόταση παραπέμπει σε συνομοσπονδία και δεν διαγράφει, αντίθετα, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τον κυπριακό Ελληνισμό.
 
Δεν θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Όσα μας είπε ο Πρόεδρος είναι προϊόν φαντασιώσεων, ψευδαισθήσεων και ηθελημένης παραπλάνησης του λαού.

Top