Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Συγκαλύπτονται οι μεγαλόσχημοι, διώκονται οι ανώνυμοι...

Συγκαλύπτονται οι μεγαλόσχημοι, διώκονται οι ανώνυμοι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Φαλτσιανί, ο Κυριάκος Πενηνταέξ, η κυβερνητική τηλεόραση και η καλπάζουσα διαφθορά
 
Χθες, κλήθηκε στην εκπομπή της κυβερνητικής τηλεόρασης «Από Μέρα σε Μέρα» να εκφέρει άποψη, για τις αποκαλύψεις του δημιουργού της λίστας Λαγκάρντ Ερβέ Φαλτσιανί, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Ζαχαρίου.
 
Ερωτήθηκε, λοιπόν, και η πρώτη τοποθέτησή του ήταν: «Δεν είμαι εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αλλά εκπροσωπώ τον Δημοκρατικό Συναγερμό».
 
Στη συνέχεια, όμως, τι έπραξε; Ομίλησε ως κάτι περισσότερο από εκπρόσωπος της Κυβέρνησης! Της έπλεξε το εγκώμιο για τον χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ, δήλωσε πως μίλησε με τον Υπουργό Οικονομικών και είναι απόλυτα ικανοποιημένος από όσα άκουσε, μίλησε με περισσή υπερηφάνεια για τα... επιτεύγματα της Κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, αλλά ουδεμία απάντηση έδωσε σε όσα ο Φαλτσιανί καταμαρτύρησε κατά του τρόπου χειρισμού της Κυβέρνησης, για την «αδικαιολόγητη αδράνειά της» να τον προσεγγίσει και να πάρει το υπόλοιπο των δύο τρίτων των ονομάτων των Κυπρίων πελατών της ελβετικής τράπεζας, στην οποία ενδεχομένως να έχουν φοροδιαφύγει.
 
Το πρωτοφανές και αντιδεοντολογικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η... παρουσίαση της όλης ιστορίας, από την κυβερνητική τηλεόραση, σταμάτησε ώς την προβολή των κυβερνητικών θέσεων από τον «εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ... αλλά όχι της Κυβέρνησης».
 
Η κυβερνητική τηλεόραση δεν είχε καν την ευαισθησία, ούτε διάθεση τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, να καλέσει στην εκπομπή και εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, ούτε καν τον δημοσιογράφο της «Σημερινής» Κυριάκο Πενηνταέξ, ο οποίος, εδώ και μήνες, ασχολείται με την υπόθεση και ταξίδευσε μέχρι τη Βαρκελώνη για να μιλήσει με τον κ. Φαλτσιανί και να δημοσιεύσει όσα αποκαλυπτικά δημοσίευσε στην εφημερίδα μας.
 
Γιατί; Διότι το ΡΙΚ, όπως δικαίως το χαρακτηρίζω κυβερνητική τηλεόραση, απλώς κατήντησε φερέφωνο της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Παπαγαλάκι της κυβερνητικής προπαγάνδας και όχι ανεξάρτητη δημοσιογραφική έπαλξη.
 
Δεν φορτώνω με ευθύνες την παρουσιάστρια της εκπομπής Κατερίνα Μηλιώτου. Δεν φορτώνω με ευθύνη κανέναν συνάδελφο δημοσιογράφο της κυβερνητικής τηλεόρασης. Τους πιστώνω με αίσθημα ευθύνης και βούληση πνευματικής και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας.
 
Αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται άνωθεν. Από τα κυβερνητικά στεγανά. Και φαίνεται ότι η απόφαση, ήταν να μη δοθεί δημοσιότητα, ή να δοθεί... μισή δημοσιότητα, στα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Κυριάκου Πενηνταέξ και της «Σημερινής».
 
Είναι ενδεικτικό το πώς παρουσιάζεται, ή δεν παρουσιάζεται καθόλου, από τα δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ το θέμα Φαλτσιανί. Δεν συμφέρουν στην Κυβέρνηση οι αποκαλύψεις του Φαλτσιανί, οι οποίες οδηγούν στο εύλογο συμπέρασμα, ότι η Κυβέρνηση -ενδεχομένως- να συγκαλύπτει φοροφυγάδες.
 
Απ' εκεί και πέρα, βεβαίως, είναι ξεκάθαρη η απόφαση της Κυβέρνησης να συγκαλύψει πρόσωπα και καταστάσεις, που άμεσα ή έμμεσα ευθύνονται με την κατάρρευση της οικονομίας ή στερούν -παρανόμως- πόρους από το κράτος. Οι υπεύθυνοι του τραπεζικού εγκλήματος κυκλοφορούν ελεύθεροι.
 
Όσοι παρανόμως μετέφεραν κεφάλαια στο εξωτερικό, τις μέρες που οι τράπεζες ήταν κλειστές, πριν από το κούρεμα, παραμένουν αλώβητοι. Οι φοροφυγάδες απολαμβάνουν τους καρπούς της παρανομίας τους. Και ενώ όλοι αυτοί, οι οποίοι έπρεπε αυτήν τη στιγμή να δίνουν λόγο για τις πράξεις τους, κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι, πριν από μερικούς μήνες διαβάσαμε ότι, 70χρονη προσήχθη στο Δικαστήριο και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 700 ευρώ, επειδή δεν συμπλήρωσε τη φορολογική της δήλωση!
 
Αυτή είναι η Κυβέρνηση που έχουμε κι αυτό είναι το κράτος ορκής του Θεού, του οποίου τυγχάνουμε πολίτες του.
Από αρχής της γέννησής του μέχρι αυτές τις μέρες που επίκειται η διάλυσή του, πενήντα έξι ολόκληρα χρόνια βιώνουμε τη διαφυγή των μεγαλοσχημόνων παρανομούντων, τη συγκάλυψη και την προστασία τους. Και την ίδια στιγμή, βιώνουμε τις διώξεις, τις αδικίες και τον κατατρεγμό των απλών ανώνυμων πολιτών.
 
Και αν μεν στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας αυτό το άθλιο καθεστώς είχε κάποια άλλοθι για τη συμπεριφορά του, 56 χρόνια μετά δεν έχει κανένα άλλοθι να προβάλει. Όχι επειδή συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά, αλλά γιατί την έχει καταστήσει αθλιότερη και έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος απόδοσης δικαιοσύνης, ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών του.
 
Η κομματοκρατία έχει ανοίξει στο κράτος τόσες πολλές ανοικτές πληγές και έχει δημιουργήσει μία ελίτ νομιμοποιημένων παρανομούντων και μία πολυπληθή τάξη μονίμως διωκομένων και αδικημένων πολιτών, ώστε θα πρέπει να περάσουν πολλές γενεές για να αποκατασταθεί η τάξη, η ισονομία και η πραγματική δημοκρατία και δικαιοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Εάν υπάρχει, ώς τότε, Κυπριακή Δημοκρατία και δεν διαλυθεί, είτε από τον τουρκικό Αττίλα είτε από τον πιο επικίνδυνο και πιο αδίστακτο εσωτερικό Αττίλα...

Top