Sigmalive

Απαιτούμε απαντήσεις από το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

Συνοδοιπορεί με την ακολουθούμενη στρατηγική ή εισηγείται διαφορετικές πολιτικές και δεν εισακούεται;
 
Το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών εξέδωσε προχθές ανακοίνωση σε απάντηση άρθρου της στήλης, ημερομηνίας 21 Ιουλίου 2016, υπό τον τίτλο «Η νεκρανάσταση του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Ερευνών», καθώς και άλλων δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό, όπως αναφέρει, να άρει λανθασμένες εντυπώσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί.
 
Αναφέρει συναφώς, ότι το Συμβούλιο συστάθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, ως συμβουλευτικό όργανο σε ό,τι αφορά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά θέματα. Αποτελείται από 15 μέλη, τα περισσότερα των οποίων είναι μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού σε κυπριακά πανεπιστήμια και όλα διαθέτουν προσόντα και εμπειρίες στον τομέα των διεθνών σχέσεων.
 
Συνεδρίασε σε 37 ολομέλειες και παρήγαγε και παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εννέα εμπιστευτικές προτάσεις πολιτικής και αναλύσεις. Το Συμβούλιο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συμμετέχει σε ομάδα δράσης για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας.
 
Ο υπογράφων θέλει ευθύς εξαρχής να τονίσει ότι θεωρεί τη λειτουργία του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου, όχι απλώς χρήσιμη, αλλά και απαραίτητη. Ορθότατα το συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά λανθασμένα το περιθωριοποίησε. Σεβόμαστε την άρτια επιστημονική κατάρτιση των μελών του Συμβουλίου, αλλά την ίδια στιγμή θεωρούμε μεγάλης σημασίας και την όλη φιλοσοφία με την οποία εμφορούνται τα μέλη του Συμβουλίου.
 
Διότι, για παράδειγμα, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε, κατά πλειοψηφία, μέλη τα οποία έχουν την ίδια φιλοσοφία με τον ίδιο, ως προς τη στρατηγική στο Κυπριακό, τις διεθνείς σχέσεις και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, τότε το Συμβούλιο δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά χειροκροτητή της φιλοσοφίας και των επιλογών του Προέδρου. Και η σημασία και ο ρόλος του εκμηδενίζονται.
 
Το καίριο ερώτημα που προβάλλει είναι τούτο: Μέσα σε δύο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του Συμβουλίου, κανένας εδώ στην Κύπρο δεν αισθάνθηκε την παραμικρή αλλαγή στην πολιτική του Προέδρου και της Κυβέρνησης στο εθνικό θέμα, αλλά και στο όλο πλέγμα των διεθνών σχέσεων. Και ενώ αυτή η πολιτική είναι εμποτισμένη από κατά συρροή λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές, και έχει οδηγήσει το εθνικό θέμα σε τραγικά αδιέξοδα, η ίδια πολιτική συνεχίζεται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πρόκληση νέων δεινών στον κυπριακό λαό.
 
Το ίδιο ισχύει και για τη μονόπλευρη άσκηση εξωτερικής πολιτικής, η οποία έχει τοποθετήσει όλα τα αβγά της στη Δύση. Όταν, μάλιστα, από τη Δύση επήγασαν όλα τα δεινά της Κύπρου και όταν οι Δυτικοί το μόνο που είναι σε θέση να προσφέρουν είναι μία νέα ικανοποίηση των τουρκικών όρων.
 
Διερωτόμαστε, συνεπώς: Σε αυτά τα δύο χρόνια, οι προτάσεις πολιτικής και οι αναλύσεις του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου συνηγορούν στη συνέχιση αυτής της καταστροφικής πολιτικής, η οποία οδηγεί στη διάλυση του κυπριακού κράτους, σε λύση διζωνικής με την Τουρκία, στην υποβάθμιση του κυπριακού Ελληνισμού σε κοινότητα, σε εξαφάνιση τελικά του τουρκοκυπριακού και ελληνοκυπριακού στοιχείου και στην τουρκοποίηση της Κύπρου;
 
Εάν συμφωνούν και συνηγορούν υπέρ μίας τέτοιας πολιτικής τα μέλη του Συμβουλίου, τότε καθίστανται συνυπεύθυνα στην επερχόμενη καταστροφή. Δεν έχει λόγο ύπαρξης το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο, εφόσον συμφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό και στην εξωτερική πολιτική. Αποτελείται στην ουσία, κατά πλειοψηφία, από ανθρώπους της ίδιας φιλοσοφίας Αναστασιάδη και Κασουλίδη.
 
Εάν, όμως, στις εκθέσεις και αναλύσεις που υποβάλλονται στον Πρόεδρο περιέχονται και διαφορετικές εκτιμήσεις, ή κατατίθενται εισηγήσεις, οι οποίες προτείνουν διαφορετική στρατηγική και διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις αγνοεί και τις ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων, τότε το πράγμα διαφέρει. Αλλά δεν ακούσαμε ούτε μία παραίτηση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου, το οποίο να διαφοροποιείται από τη γενική συστράτευση με την πολιτική φιλοσοφία και τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης.
 
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συστήσει Γεωστρατηγικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 15... μικρούς Αναστασιάδηδες με την ίδια φιλοσοφία με τον ίδιο; Ή τα μέλη του Συμβουλίου υποβάλλουν μελέτες και αναλύσεις στις οποίες διατυπώνονται εισηγήσεις για διαφοροποίηση των πολιτικών που ακολουθούνται, και οι οποίες τελικά δεν εφαρμόζονται; Και σε τέτοια περίπτωση, γιατί δεν βγαίνει έστω και ένα μέλος να υποβάλει παραίτηση;
 
Αυτό είναι το καίριο ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο. Είναι μεν συμβουλευτικό Σώμα, αλλά έχει και ευθύνες. Είτε να ανακόψει μία καταστροφική πολιτική, να διαφωνήσει και να διαχωρίσει ευθύνες. Είτε να συνοδοιπορήσει και να καταστεί συνυπεύθυνο.
 
Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από υπεύθυνους επιστήμονες. Είναι συνοδοιπόροι στην πολιτική που ακολουθείται, ή διαφωνούν και δεν εισακούονται;

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter