Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Διά τηλεβόα μάς προειδοποιούν οι Τούρκοι...

Διά τηλεβόα μάς προειδοποιούν οι Τούρκοι...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Παρακολούθησα την περασμένη Παρασκευή μέρος της μεσημβρινής εκπομπής του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», στο ειδικό ένθετο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Φιλοξενούμενοι, ο συνεργάτης του Προέδρου Μακαρίου και μετέπειτα Αρχηγός Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας και ο εκ των αξιωματικών του Εφεδρικού Σώματος, το οποίο συνεστήθη για την αντιμετώπιση της ΕΟΚΑ Β, Τάκης Τσαγκάρης.

Κατά τη συζήτηση, λέχθηκαν αποκαλυπτικά πράγματα, βασισμένα σε έγγραφα και σχέδια της Χούντας για τη διενέργεια του πραξικοπήματος, καθώς και για τις προετοιμασίες της Τουρκίας για εισβολή στην Κύπρο. Ο ικανός συνάδελφος και παρουσιαστής της εκπομπής, Πάρης Ποταμίτης, έκπληκτος για όσα άκουε, αναφώνησε σε μία στιγμή: «Οι Τούρκοι διά τηλεβόα μάς προειδοποιούσαν τι θα έκαμναν. Δεν μπορούσατε να διαβάσετε;», ρώτησε τους φιλοξενούμενούς του.

Ο Τάκης Τσαγκάρης απάντησε ότι το Εφεδρικό επανειλημμένα ενημέρωσε τον Μακάριο, ότι επέκειτο πραξικόπημα και ακολούθως τουρκική εισβολή. Και ο Ιάκωβος Παπακώστας συμπλήρωσε ότι στις καθημερινές συσκέψεις επιτελών του Εφεδρικού με τον Μακάριο, ο τελευταίος φορτικά πιεζόταν να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του βεβαίου πλέον στρατιωτικού πραξικοπήματος. Αλλά, δυστυχώς, δεν επίστευε. «Μα αν κάνουν πραξικόπημα, θα έλθουν οι Τούρκοι» απαντούσε. Πίστωνε τη Χούντα και τα εδώ όργανά της με τον ελάχιστο πατριωτισμό, ώστε να μην προχωρήσουν σε τέτοιο εγχείρημα, αφού θα είχε ως αποτέλεσμα τουρκική εισβολή.

Δυστυχώς, όμως, ούτε η Χούντα διεκρίνετο για τον ελάχιστο, έστω, πατριωτισμό ούτε, βεβαίως, η Τουρκία απέκρυπτε τις προθέσεις της.

Από τότε, μέχρι σήμερα, η Τουρκία μάς προειδοποιεί διά δημοσίων δηλώσεων, διά εγγράφων και δι' αποφάσεων για όλα όσα προτίθεται να πράξει στην Κύπρο. Από το 1963-64, όταν ξεκίνησε η τουρκική ανταρσία για κατάλυση του κυπριακού κράτους, μέχρι τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, μέχρι το χουντικό πραξικόπημα, μέχρι ακόμη και σήμερα, δεν πράττει τίποτε άλλο παρά να «ενημερώνει» διαρκώς τους ηγέτες μας ποια σχέδια έχει για την Κύπρο.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγες ημέρες μετά το χουντικό πραξικόπημα, είχε ερωτηθεί αν σχεδίαζε να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Απάντησε με πρωτοφανή ειλικρίνεια. «Δεν θα χρειαστεί να μεταβώ στην Άγκυρα. Η Άγκυρα θα έλθει εδώ». Πασιφανέστατα μας αποκάλυπτε ότι επέκειτο τουρκική εισβολή. Ούτε η δήλωση αυτή του Ντενκτάς, ούτε η μετακίνηση ολόκληρων τμημάτων του τουρκικού στρατού στη Μερσίνα, ούτε ακόμη η εμφάνιση των Τούρκων αλεξιπτωτιστών στον κυπριακό ουρανό και των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Κερύνεια, διατάραξαν τον γαλήνιο ύπνο της ελληνικής Χούντας.

Αλλά, βεβαίως, τότε όλα ήσαν προδομένα και προσχεδιασμένα, ώστε μετά το πραξικόπημα να ακολουθήσει η εισβολή και η διχοτόμηση της Κύπρου. Σωστά. Αλλά οι ηγέτες μας, και κυρίως σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι δυνατόν να ελάμβαναν και να συνεχίσουν να λαμβάνουν τόσο επιπόλαια και τόσο ανεύθυνα τις επανειλημμένες δημόσιες διακηρύξεις των Τούρκων ηγετών, επιβεβαιωμένες από έγγραφα τουρκικών υπηρεσιών, ότι στόχος της Τουρκίας είναι η κατάκτηση της Κύπρου, η διάλυση του κυπριακού κράτους, η εξαφάνιση του κυπριακού Ελληνισμού;

Εδώ και χρόνια, ο ιδρυτής της «Σημερινής» Κώστας Ν. Χατζηκωστής, σε συγγράμματα και άρθρα του, τονίζει ότι η Τουρκία συνεχώς μας προειδοποιεί και δίδει στίγμα όσων σχεδιάζει να πράξει στην Κύπρο. Το ίδιο πράττουν και οι αρθρογράφοι της εφημερίδας. Πότε θα συνετισθούν οι ηγέτες του κυπριακού Ελληνισμού και θα αντιληφθούν ότι η Τουρκία θέλει την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου; Πόσα χρόνια χρειάζονται να παρέλθουν, ώστε οι ηγέτες μας να σταματήσουν να ζητούν έμπρακτα δείγματα αλλαγής της τουρκικής στάσης, όταν εδώ και 42 χρόνια η Τουρκία δίδει έμπρακτα δείγματα των επιδρομικών σχεδίων της;

Πότε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν ήλθε εδώ για να φύγει, αλλά ήλθε και θα μείνει για να ολοκληρώσει τα σχέδια κατάληψης όλης της Κύπρου;


Top