Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Δεν είναι μόνο ανίκανοι. Είναι και πολιτικά δειλοί

Δεν είναι μόνο ανίκανοι. Είναι και πολιτικά δειλοί

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όταν μία κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τα προβλήματα του τόπου, αδυνατεί να λάβει προληπτικά μέτρα αποτροπής καταστροφών, αδυνατεί να διαχειριστεί τις καταστροφές, είναι ανίκανη και αποτελεί μόνιμη αιτία κινδύνου για τον τόπο. Όταν, όμως, δεν τολμά να αναλάβει ευθύνες για τις καταστροφές που προκαλεί, όταν αρνείται να καταβάλει το κόστος των ευθυνών της και φορτώνει τις ευθύνες στους προηγούμενους, στον καιρό, στους αέρηδες και στους Χατζηπετρήδες, τότε είναι διπλά επικίνδυνη. Προσθέτει στην ανικανότητά της και την πολιτική δειλία.

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώς τον τελευταίο Υπουργό και τους πλείστους Γενικούς Διευθυντές και αξιωματούχους υπουργείων, έπρεπε ο καθένας να παραιτηθεί... δέκα φορές για τα λάθη, τις παραλείψεις και την πρωτοφανή ανικανότητά τους να λύσουν προβλήματα. Και όμως ουδείς έχει παραιτηθεί. Ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρέωσε κυβερνητικούς αξιωματούχους, ημετέρους ασφαλώς, σε παραίτηση για τα ολέθρια λάθη και παραλείψεις τους. Εκπαραθύρωσε μόνο όσους θεωρούσε μη ημετέρους.

Δεν θα αναφερθούμε σε όσα ολέθρια λάθη διέπραξε η σημερινή Κυβέρνηση και ο ανώτατος άρχοντας του τόπου, εις βάρος του εθνικού θέματος, του κράτους, της κοινωνίας, των θεσμών και των πολιτών. Στέκουμε μόνο στα σημερινά. Στην τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο δύο δασοπυροσβεστών. Ουδέποτε μας είπαν ποια ήταν τα αίτια ανατροπής του πυροσβεστικού οχήματος, που έριξε στον γκρεμό τους δασοπυροσβέστες.

Ουδέποτε μας είπαν γιατί καθυστέρησαν τρεις μέρες οι υπουργοί να ζητήσουν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ουδέποτε παραδέχθηκαν εγκληματικές περικοπές στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση παρομοίας φύσεως περιστατικών. Ουδέποτε μας εξήγησαν γιατί, ενώ κυβερνούν τρία και πλέον χρόνια, δεν μερίμνησαν να έχουν έτοιμο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέσσερεις υπουργοί έκαναν βόλτες στον χώρο συντονισμού, χωρίς να μεριμνούν να υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός. Τεράστιες οι ευθύνες τους, τεράστιες οι ευθύνες των εμπλεκομένων τμημάτων, τεράστιο το χάος και οι καταστροφές. Ουδείς παραιτήθηκε. Ούτε Πρόεδρος, ούτε Υπουργός, ούτε Γενικός Διευθυντής, ούτε κανένας εκ των ηγεσιών των εμπλεκομένων τμημάτων. Τα έριξαν όλα στον... Χατζηπετρή, στον καιρό, στον αέρα και στις «συγκυρίες».

Στο Υπουργείο Υγείας, τώρα. Εδώ και μήνες ήταν γνωστή η λειψή επάνδρωση του Νοσοκομείου Πάφου, από γυναικολόγους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Ήταν γνωστό και το πρόβλημα που θα προέκυπτε από την ανακαίνιση του νεκροτομείου του νοσοκομείου. Ήταν γνωστή και η πλήρης κατάρρευση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ουδέν έπραξαν. Έσπευσε, μετά από όσα συνέβησαν, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου στην Πάφο για να δώσει λύσεις. Και τι λύσεις. Θα προσλάβουν, είπε, συνταξιούχο γυναικολόγο. Πού πάει εκείνη η απόφαση του περασμένου μηνός, από το Υπουργικό Συμβούλιο, για πρόσληψη ιατρών; Ούτε ένα ιατρό δεν είναι ικανοί να προσλάβουν.

Ποιος τρελός ιατρός δέχεται να εργοδοτηθεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, με τον μισθό που δίνουν και με τους εφιαλτικούς όρους εργασίας που προσφέρουν; Αυτή η Κυβέρνηση κατάντησε τα δημόσια νοσηλευτήρια τόπους βασανιστηρίων για ασθενείς, ιατρούς και νοσηλευτές. Δεν στήνουν Δημόσια Υγεία. Τη γκρεμίζουν και γιγαντώνουν τον ιδιωτικό τομέα. Επειδή, ακριβώς, οι υπουργοί και οι συνεργάτες τους δεν γνωρίζουν γρι από σχεδιασμό. Δεν διαθέτουν ίχνος οράματος. Τα παυσίπονα και οι τσαπατσουλιές αποτελούν την προτεραιότητά τους.

Με τέτοιους ηγέτες και αξιωματούχους, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν τα προβλήματα, και όμως συνεχίζουν να μένουν στη θέση τους, υπάρχει κανένας σώφρων πολίτης που πιστεύει ότι το κράτος αυτό είναι δυνατόν να επιβιώσει;

Επιμένουμε: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν διόρισε υπουργούς. Απλώς βόλεψε ανθρώπους. Δεν αρκεί που ο ίδιος απέδειξε πως δεν είναι σε θέση να κυβερνά, επαύξησε τα προβλήματα του κράτους και το οδήγησε σε πλήρη παράλυση, διορίζοντας ανθρώπους, που ζουν μέσα σε ψευδαισθήσεις, δεν έχουν αντίληψη των προβλημάτων και δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν. Δεν λύουν προβλήματα. Τα επαυξάνουν και τα καθιστούν μεγαλύτερα και πολυπλοκότερα...


Top