Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στις παλιές κακές συνήθειες

Ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στις παλιές κακές συνήθειες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι τζάμπα μαγκιές στο θέμα της φορολογίας ακίνητης περιουσίας, η πλήρης απουσία συνεννόησης κυβερνώντος κόμματος - Κυβέρνησης και η σωστή στάση του Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέβηκε στις εκλογές με σύνθημα «Μένουμε στον δρόμο της σιγουριάς, δεν γυρίζουμε στο παρελθόν». Τελικά δεν του βγήκε. Οι πολίτες το απέρριψαν. Διότι, συν τοις άλλοις, ήταν και γελοίο. Στην ουσία ερμηνεύεται:

«Παραμένουμε στη μιζέρια, στη φτώχια, στην ανεργία, στους πεινασμένους, στους μισθούς πείνας, στις περικοπές που παραλύουν και διαλύουν το κράτος και την κοινωνία, που προκαλούν καταστροφές, στις πολιτικές που υποχρεώνουν νέους στην επιλογή της μετανάστευσης, σε επιχειρήσεις να ασφυκτιούν και να οδηγούνται στο κλείσιμο και σε πολλά άλλα δεινά που επεσώρευσε η πολιτική λιτότητας». Τέτοια «σιγουριά» δεν τη θέλει ο πολίτης. Και την απέρριψε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έλαβε το μήνυμα. Και διαφοροποίησε άρδην την πολιτική του. Επέστρεψε... στο παρελθόν. Και στην τζάμπα μαγκιά, όπως τη χαρακτήρισε ο Χάρης Γεωργιάδης. Και προσέξτε εδώ τι γίνεται και ποια κωμωδία εκτυλίσσεται.
Έρχεται η Κυβέρνηση και καταθέτει ένα ορθολογιστικό νομοσχέδιο για μείωση της φορολογίας των ακινήτων, κάτω από το μισό.

Ανακουφιστικό, υπό τας περιστάσεις, για τους πολίτες. Αντί να έλθει το κυβερνών κόμμα να στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο ηγέτης του πάει στο άλλο άκρο. Και επιστρέφει στο... παρελθόν και στις παλιές κακές συνήθειες, ζητώντας να καταργηθεί πλήρως η φορολογία επί της ακίνητης περιουσίας.

Ο Χάρης Γεωργιάδης δικαίως εξανίσταται. Και μιλά για «τζάμπα μαγκιές». Δεν αναφέρεται μόνο στην αντιπολίτευση. Περισσότερο υπονοεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μιλά επίσης για «αιφνιδιασμό» από την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου. Και δηλώνει πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που θα καταθέσει ο ΔΗΣΥ.

Εδώ, μπορεί ο καθένας να αναλογισθεί το μέγεθος της ανυπαρξίας οποιουδήποτε συντονισμού, μεταξύ της Κυβέρνησης και του κόμματός της, σε ένα θέμα όχι και ιδιαίτερης δυσκολίας. Καταθέτει νομοσχέδιο η Κυβέρνηση για μείωση των βαρών και αντί να το στηρίξει το κόμμα της, καταθέτει πρόταση νόμου εντελώς διαφορετική, έξω από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και έξω από τις θέσεις που το κόμμα προέβαλε ως «λάβαρο σωτηρίας», στις τελευταίες εκλογές. Καμία συνεννόηση, καμία συνεργασία, κανένας συντονισμός.

Ο γράφων έχει επικρίνει πολλές φορές τον Χάρη Γεωργιάδη για τις πολιτικές που ακολουθεί. Αλλά αυτήν τη φορά θεωρούμε λογική τη θέση και την απόφασή του να μειώσει τη φορολογία ακίνητης περιουσίας κατά το ήμισυ. Εφόσον, κατά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει, οι πολίτες καλούνται να λάβουν τα αντίδωρα των θυσιών τους.

Σταδιακά, και σύμφωνα με τις δυνατότητες των δημόσιων ταμείων, η Κυβέρνηση καλείται να δώσει πίσω στους πολίτες, λελογισμένα, όσα τούς στέρησε με την πολιτική λιτότητας που άσκησε τα τελευταία χρόνια. Ούτε τζάμπα μαγκιές επιτρέπονται, ούτε τζάμπα τσιγκουνιές δικαιολογούνται.

Από κει και πέρα, δεν αντιλαμβανόμαστε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο ακόμη και εάν είχαν οποιεσδήποτε δευτερεύουσες ενστάσεις. Όπως και να το κάμουμε, η μείωση της φορολογίας κατά το ήμισυ ανακουφίζει τους πολίτες. Και ποσώς δεν ενδιαφέρει εάν ανακουφίζει, ή ευνοεί, τους «κατέχοντες». Ο καθένας την τσέπη του κοιτάζει και αν ο απλός άνθρωπος βλέπει το πορτοφόλι του να «ξαλαφρώνει», δεν τον ενδιαφέρει εάν «ξαλαφρώνει» και το πορτοφόλι του «κατέχοντος».

Με λίγη καλή θέληση, και με αμοιβαίες υποχωρήσεις, είναι εύκολη η συνεννόηση και η συναντίληψη Κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. Σε αυτή την περίπτωση όλοι κερδίζουν. Και Κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κοσμάκης...

Εν ολίγοις
Ορθή η στάση της κ. Λ. Κουρσουμπά
Ικανοποιούν οι τοποθετήσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κ. Λήδας Κουρσουμπά, όσον αφορά τη στάση που τήρησε στο θέμα της εισαγωγής μαθητικής άδειας κυνηγίου, σε 14χρονους. Χαιρετίζουμε τη στάση που τήρησε εναντίον αυτής της ακατανόητης και άστοχης απόφασης της Κυβέρνησης να εθίσει στην οπλοφορία ανήλικα παιδιά.

Η απάντηση της κ. Κουρσουμπά σε άρθρο μας δημοσιεύεται στη σελίδα 26. Αναμένουμε τώρα τις θέσεις της Επιτρόπου και στο θέμα του παιδομαζώματος το οποίο οργάνωσαν, πρόσφατα, Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την αποδοχή, από 12χρονα παιδιά, της διζωνικής λύσης, υπό την παραπλανητική κάλυψη της δήθεν καλλιέργειας συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων...


Top