Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αναζητεί σωσίβια στις Βρυξέλλες

Αναζητεί σωσίβια στις Βρυξέλλες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.



Επικίνδυνη η εμπλοκή εκπροσώπου της Κομισιόν στις συνομιλίες

Η πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό έχει, ήδη, χρεοκοπήσει και έχει προσφέρει στην τουρκική πλευρά ανέλπιστες υποχωρήσεις και εφόδια, για να οδηγήσει τη λύση εκεί που επιδιώκει: Πρώτο: Στις διαπραγματεύσεις, ο Οζερσάι καταθέτει προτάσεις που υπερφαλαγγίζουν και το σχέδιο Ανάν. Δεύτερο: Η τουρκική πλευρά ερμηνεύει όπως τη βολεύει τη συμφωνία Αναστασιάδη-Ερογλου. Τρίτο: Οι χιαστί συναντήσεις πρόσφεραν την ευκαιρία στους εκπροσώπους του ψευδοκράτους να αλωνίζουν ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο, και να προβάλλουν τις τουρκικές θέσεις και την οντότητα του ψευδοκράτους. Τέταρτο: Χάριν του καλού κλίματος το «Μπαρμπαρός», με συνοδεία πολεμικών σκαφών, αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όλον αυτόν τον χρόνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατεγίνετο με μικροπολιτικές, προσπαθώντας να διεμβολίσει το ΔΗΚΟ. Και όταν τελείωσε από αυτές τις παρασκηνιακές ενέργειες, αποφάσισε να στείλει ασθμαίνοντα τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να σώσει ό,τι περισώζεται από τις διαβουλεύσεις του Οζερσάι στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων. Και ο ίδιος αναζήτησε σωσίβιο στις Βρυξέλλες: Τι επέτυχε; Μία δήλωση... Στυλιανίδη, ότι ο Φούλε δεν επιθυμεί επαναφορά του απευθείας εμπορίου «αυτήν τη στιγμή» και κάποιες υποσχέσεις για αναβαθμισμένο ρόλο της Ε.Ε. στις συνομιλίες.

Από την πρώτη στιγμή, ο υπογράφων έγραψε ότι η εμπλοκή της Ε.Ε. στις συνομιλίες, ακόμη και να πραγματοποιηθεί, είναι επικίνδυνη. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα συμφωνήσει με οποιαδήποτε λύση καταλήξουν οι δύο πλευρές. Και δεύτερο και σπουδαιότερο:

Η Ε.Ε. υποστήριξε με μανία το σχέδιο Ανάν, το οποίο παραβίαζε βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου. Συνεπώς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ακόμη και να παρακαθίσει στις συνομιλίες και υπό τους όρους που θα θέσει η τουρκική πλευρά, δεν θα φέρει καμία ένσταση σε συμφωνία πάνω σε παρόμοιο σχέδιο. Σε τέτοια περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί κάτω από την πίεση της Ε.Ε. να αποδεχθεί τη νέα εκτρωματική λύση, ή θα εκτεθεί ως αδιάλλακτη. Εκτός και αν ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει την Ε.Ε. στις συνομιλίες για να υποβοηθηθεί στην αποδοχή ενός νέου σχεδίου Ανάν.

Δεύτερο: Ποιος θα είναι ο ρόλος του εκπροσώπου της Κομισιόν στις συνομιλίες; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον περιγράφει ως εξής: «Ο ρόλος του θα αφορά την εξέταση της συμβατότητας των προτάσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών, με το κοινοτικό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει ότι θα διαπραγματεύεται... με τον εαυτό του. Είναι βέβαιος, ότι η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο τον ρόλο του Ευρωπαίου εκπροσώπου;
Ο Οζερσάι δίνει τη δική του εκδοχή και λέει: «Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν αποτελεί κομμάτι της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Καθήκον του είναι να δώσει τεχνική υποστήριξη στο θέμα της αύξησης των προσεγγίσεων μεταξύ των δύο πλευρών, κάτω από ορισμένα κεφάλαια της Ε.Ε. και να βοηθήσει στην εφαρμογή κάποιων ΜΟΕ.

Είναι φανερό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί τον ρόλο του Ευρωπαίου εκπροσώπου πολιτικό, και η τουρκική τεχνικό. Άρα και σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει κοινή βάση.
Ούτε οι Βρυξέλλες, τελικά, φαίνεται να προσφέρουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σωσίβιο σωτηρίας, μέσα στο ναυάγιο που έσυρε το εθνικό θέμα...

Ορόσημα
Προς το τέλος του 2013, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών μάς διαβεβαίωναν ότι οι περιορισμοί στις συναλλαγές θα αίροντο αρχές του 2014. Όταν παρήλθε και η αρχή του 2014 και οι περιορισμοί δεν ήρθησαν, μας λέγουν ότι αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου. Όταν θα έλθει και το τέλος Απριλίου, θα θέσουν ως ορόσημο την Κότσιηνην Πέφτην;


Top