Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Το Βατερλώ της εξωτερικής πολιτικής Κασουλίδη

Το Βατερλώ της εξωτερικής πολιτικής Κασουλίδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η Κυβέρνηση έβαλε όλα τα αβγά της στο καλάθι της Δύσης, και εισπράττει τον λογαριασμό

Ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στη Νέα Υόρκη, για να ενισχύσει την προσπάθεια εκλογής του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μετέβη εκεί, έτοιμος να εορτάσει μία περιφανή νίκη της Κύπρου εις βάρος του εκπροσώπου του νησιού των πραξικοπημάτων (Φίτζι) και να θριαμβολογήσει, προφανώς, για τη μεγάλη επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής του.

Και, αντί της μεγάλης επιτυχίας, έζησε το Βατερλώ της εξωτερικής πολιτικής του. Η Κύπρος έχασε από εκπρόσωπο μίας χώρας που κανένα ρόλο δεν παίζει στη διεθνή σκηνή, και είναι αμφίβολο εάν οι αντιπρόσωποι κρατών που ψήφισαν, γνωρίζουν πού βρίσκονται τα νησιά Φίτζι.

Η πλέον αυταπόδεικτη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής του κ. Κασουλίδη είναι ότι τη στιγμή που βρισκόταν σε διαβούλευση με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και την Υφυπουργό Νούλαντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταψήφιζαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και υπερψήφιζαν τον εκπρόσωπο των νησιών Φίτζι!

Αλλά δεν είναι μόνο τούτο. Η πλήρης αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης αντικατοπτρίζεται και στη στάση την οποία τήρησαν τα διάφορα κράτη, τα οποία η Κυβέρνηση θεωρεί "συμμάχους" και "εταίρους" που θα τη βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μάς καταψήφισαν, το ίδιο και η Βρετανία, το ίδιο και κράτη-εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη και οι παραδοσιακοί μας φίλοι, οι Παλαιστίνιοι, μας "μαύρισαν" επειδή θεωρούν την Κύπρο "φιλοϊσραηλινή" χώρα. Αυτό διαλύει τον μύθο της Κυβέρνησης ότι η πολιτική της έναντι του Ισραήλ και των Αράβων είναι πολιτική ισορροπιών. Οι πλείστες αραβικές χώρες, διαχρονικοί σύμμαχοι της Κύπρου, έχουν παύσει προ πολλού να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία φίλη και σύμμαχο χώρα.

Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκος Αιμιλίου, διεκτραγωδεί την παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης. "...Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας, δεδομένου ότι είχαμε 129 γραπτές διαβεβαιώσεις από χώρες οι οποίες υπόσχονταν ότι θα μας ψήφιζαν... Αυτό το οποίο με λυπεί πραγματικά είναι ότι δεν είχαμε σύσσωμη την Ε.Ε. στο πλευρό μας", είπε.

Μέσα από τις δηλώσεις του κ. Αιμιλίου, αλλά και τη γενικότερη εξέταση και ανάλυση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, προκύπτει το ασφαλές συμπέρασμα ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης έχει αποτύχει πλήρως, και έχει αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς συμμάχους και χωρίς εταίρους. Δεν χρειαζόταν, βέβαια, η ψηφοφορία, για να καταδειχθεί αυτό το οποίο πολλάκις έχει καταγράψει η στήλη. Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Βρετανία, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν φίλους και συμμάχους της Κύπρου. «Δουλεύουν» την Κυβέρνησή μας και παραμένουν διαχρονικά φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας.

Η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης έχει βάλει όλα τα αβγά της σε ένα καλάθι. Και τα έχει σπάσει όλα. Παραδοσιακοί σύμμαχοι έχουν εγκαταλειφθεί χάριν του παλαιολιθικού δόγματος "ανήκομεν εις την Δύσιν", όταν ακόμη και δυτικές χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκουν συνεργασία με τη Ρωσία. Η Κυβέρνηση, παρά τις ψευδο-διακηρύξεις της Κυβέρνησης, έχει διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης οδηγήθηκε στο σημείο να διαψεύδει και να μηδενίζει αλήθειες που διατυπώνει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κατά του Ερντογάν, κατά του νεο-οθωμανικού οράματος της Τουρκίας και για τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στις κυπριακές συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόνο ένα μονοπάτι ξέρει, όταν πρόκειται να απευθυνθεί για συμπαράσταση. Το μονοπάτι της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Ουδέποτε απευθύνθηκε προς τη Μόσχα και ούτε ηθέλησε ποτέ να αξιοποιήσει προς όφελος της εθνικής υπόθεσης τη ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση ασκεί μονόπλευρη εξωτερική πολιτική, στη βάση των πολιτικών της αγκυλώσεων και των πολιτικών της ψευδαισθήσεων. Αλλά η επί σειράν ετών μονόπλευρη πολιτική ικανοποίησης των δυτικών συμφερόντων και η αποξένωση από τη Ρωσία και άλλους παραδοσιακούς φίλους, έχει οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλήρη απομόνωση.

Την κατέστησε δορυφόρο των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με όλα τα κακά που προήλθαν από αυτήν τη μανιοκαταθλιπτική πολιτική, έχει οδηγήσει την εθνική υπόθεση σε τεράστια αδιέξοδα, έχει διχοτομήσει την Κύπρο και τα χειρότερα έρχονται με τη λύση, η οποία θα υπογραφεί με δυτικές ευλογίες και δυτικές πιέσεις.

Εάν καλέσουμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη επανεξέταση της εξωτερικής πολιτικής της, θα είμαστε γραφικοί. Οι άνθρωποι είναι μονίμως προσκολλημένοι σε ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Δεν έχουν αίσθηση των ισορροπιών και των πλεονεκτημάτων μίας ευέλικτης και τολμηρής εξωτερικής πολιτικής.

Θα την πληρώσει πολύ ακριβά ο κυπριακός λαός την αρτηριοσκληρωμένη πολιτική της κυβέρνησης. Θα την πληρώσει με τουρκική λύση, ευλογημένη από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε...


Top