Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Θα μπορούσε να ήταν συνήγορος υπεράσπισης και όχι μάρτυρας

Θα μπορούσε να ήταν συνήγορος υπεράσπισης και όχι μάρτυρας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Στόχος υπονόμευσης ο Κώστας Κληρίδης και θύμα του Προέδρου και ο ίδιος ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου - Η ιστορική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
 
Διερωτώμαι, εάν πρόκληση προς τη Δικαιοσύνη θα αποτελούσε η μη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ποινική δίκη του κατηγορουμένου Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος κρίθηκε ακατάλληλος να επιτελεί καθήκοντα Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ή πρόκληση αποτελεί η συνηγορία του Νίκου Αναστασιάδη υπέρ ενός κομματικού φίλου του.
 
Χωρίς καμία πρόθεση ανάμιξης στο έργο της δικαιοσύνης και των δικαστών του Κακουργιοδικείου το οποίο εκδικάζει την υπόθεση, και στη βάση της απλής λογικής του πολίτη, έξω από οποιονδήποτε νομικό κανόνα, ο Πρόεδρος μπορούσε να θεωρηθεί μη αξιόπιστος μάρτυρας, δεδομένης της όλης σκανδαλώδους ανάμιξής του στην όλη κρίση που είχε ξεσπάσει στη Γενική Εισαγγελία, με πρωταίτιο τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου, και όχι απλώς μάρτυρας υπεράσπισής του.
 
Επειδή:
1. Αυτός διόρισε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ως ανταμοιβή προς τον κ. Ερωτοκρίτου, ο οποίος του προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην προσπάθειά του να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μαζί ανέβαιναν στους προεκλογικούς εξώστες, μαζί ένωναν τα χέρια και σχημάτιζαν το σήμα της νίκης, και ο κ. Ερωτοκρίτου εκφωνούσε πύρινους λόγους υπέρ της υποψηφιότητάς του.
 
2. Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως έμπειρος πολιτικός και νομικός, όφειλε να γνωρίζει ότι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν στη Γενική Εισαγγελία ένας κομματικός αξιωματούχος με μακρά ανάμιξη στα κομματικά πράγματα και ένας καταξιωμένος δικαστικός. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους δεν προοιώνιζαν καμία θετική και ομαλή συνεργασία.
 
3. Αν η σχέση Κώστα Κληρίδη-Ρίκκου Ερωτοκρίτου ήταν κακή, ο Νίκος Αναστασιάδης, ως ανώτατος άρχοντας, την εκθεμελίωσε με τις παρεμβάσεις του και τις συνεχείς αναμίξεις του σε έναν ανεξάρτητο θεσμό, την ανεξαρτησία του οποίου όφειλε να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού και όχι να την εκθεμελιώσει.
 
4. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επενέβη επανειλημμένα στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα. Πώς; Αφενός οργανώνοντας συσκέψεις με ανακριτές, στην παρουσία κομματικών εκπροσώπων, για να ενημερωθεί δήθεν για το ανακριτικό έργο. Αποτελούσε αυτό σαφή υπονόμευση του Γενικού Εισαγγελέα και άστοχη παρέμβαση στο έργο του και στο ανακριτικό έργο. Ακόμη, επεχείρησε φορτικά και πιεστικά να πληροφορηθεί, ως μην έχων κανένα δικαίωμα, το περιεχόμενο του πορίσματος του Παναγιώτη Καλλή, σχετικά με τις καταγγελίες του Γενικού Εισαγγελέα, κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
 
5. Αμέσως μετά το πόρισμα, αντί να καλέσει τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα σε παραίτηση, προχώρησε σε μίαν άλλη έκνομη ενέργεια. Δήλωσε πως θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό ποινικών ανακριτών, ώστε να διερευνήσουν τις εκατέρωθεν καταγγελίες.
 
Θα υπέβαλλε, δηλαδή τον Γενικό Εισαγγελέα στην ταπεινωτική υποχρέωση να δίδει λόγο και να υποβάλλεται σε ανάκριση από τους αστυνομικούς, για να υπερασπίσει εαυτόν από καταγγελίες του Βοηθού του.
 
Εκείνη η απαξιωτική συμπεριφορά, προς τον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του Κώστα Κληρίδη, ο οποίος του απέστειλε τη γνωστή επιστολή στην οποία κατέληγε ως εξής: «Με τη συνδρομή και υπόθαλψη του ανώτατου άρχοντα, οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους. Ντροπή».
 
Θα μπορούσαμε να επικαλεσθούμε και άλλες περιπτώσεις παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας υπέρ του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και υπόθαλψης του Κώστα Κληρίδη. Δεν επιθυμούμε όμως να αναξέσουμε πληγές και να τραυματίσουμε την αποκατασταθείσα, στο μεταξύ, συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε στη μνήμη όσων αγνοούν ή λησμονούν τα συμβάντα, ιδιαίτερα μετά τα όσα παραπλανητικά δήλωσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Η αλήθεια είναι μία: Το έργο του Γενικού Εισαγγελέα υπονομεύθηκε επανειλημμένα από τον ανώτατο άρχοντα. Ο Κώστας Κληρίδης υπήρξε στόχος έντονων και συνεχών παρεμβάσεων, αλλά και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου υπήρξε θύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Του είχε υποσχεθεί προεκλογικά διορισμό στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά αργότερα λησμόνησε την υπόσχεσή του. Δικαιολογημένη η πικρία του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, την οποία άλλωστε παραδέχθηκε ο Πρόεδρος στην κατάθεσή του στο Δικαστήριο...διαδηλώσεις στην ίδια «νεκρή ζώνη»;
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/iristho/336814/o-arxekakos-daimon#sthash.SegXrBHn.dpuf

Top