Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Όλα τα μωρά στην πίστα...

Όλα τα μωρά στην πίστα...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Επί ποδός προεκλογικού αγώνα ολόκληρη η Κυβέρνηση. Αλλά τα ίδια και τα αυτά δεν έκαμναν και οι προηγούμενοι;

Δεν γνωρίζουμε εάν οι πληροφορίες που δημοσίευσαν δύο εφημερίδες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ή είναι διοχετευμένες. Αλλά περισσότερο, προς το πρώτο ενδεχόμενο προσανατολιζόμαστε. Οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, αναφέρουν οι τελευταίες έρευνες, έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες και, κυρίως, η συσπείρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ως αποτέλεσμα και της εμπλοκής της Κυβέρνησης στον προεκλογικό αγώνα.

Όντως, ολόκληρη η Κυβέρνηση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο Υπουργό, έχει θέσει στο περιθώριο κάθε άλλη ενασχόληση και συμμετέχει στον προεκλογικό αγώνα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει παρών σε κάθε επαρχιακή συγκέντρωση του κόμματός του, εξαγγέλλει έργα για την κάθε επαρχία και προσθέτει στις δεσμεύσεις του 2012-13 νέες, για το 2016. Ο πιο τσιγγούνης υπουργός (Χάρης Γεωργιάδης) έχει μετεξελιχθεί στον πιο χουβαρντά. Εξαγγέλλει παροχές, μοιράζει τσεκούθκια, και από τον μεγαλύτερο επικριτή «να μην επιστρέψουμε στα παλιά», έχει μετεξελιχθεί στον μεγαλύτερο υποστηρικτή και ζωντανό παράδειγμα επιστροφής στις παλιές πρακτικές.

Ο Υπουργός Υγείας οργανώνει δημοσιογραφική διάσκεψη για να εξαγγείλει μία νέα υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό θα καλείτε, λέει, ασθενοφόρο, το οποίο θα σας εντοπίζει αμέσως και θα βρίσκεται κοντά σας για άμεση παροχή βοήθειας. Και, βεβαίως, το πάτημα του κουμπιού είναι απλώς μία κίνηση. Το ερώτημα είναι: Ασθενοφόρα υπάρχουν; Να μη γίνουμε μάρτυρες επανάληψης, τελικά, εκείνου του «μεγαλόπνοου» προγράμματος που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις μέρες της απεργίας των νοσηλευτών, διά του οποίου επεστράτευε και τα ασθενοφόρα της Πολιτικής Άμυνας, όταν η Πολιτική Άμυνα δεν διέθετε ασθενοφόρα!

Δεν υπάρχει τελικά ούτε ένας υπουργός, ο οποίος να απέχει του υπέρ πάντων αγώνα που δίδει η Κυβέρνηση. Και είναι φυσικό, αυτή η γιγαντιαία προεκλογική επιχείρηση Κυβέρνησης να είχε και θετικότατα αποτελέσματα επί του κυβερνώντος κόμματος. Με τελικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν δύο εφημερίδες, οι συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων να αυξάνονται και η δυναμική που είχαν τα υπόλοιπα κόμματα να μειώνεται. Εν πάση περιπτώσει, όλα θα κριθούν την Κυριακή. Και όλα εξαρτώνται από τη βούληση των ψηφοφόρων.

Δεν θέλουμε, όμως, να είμαστε άδικοι με τη σημερινή Κυβέρνηση. Αυτά τα έκαμναν όλοι οι Πρόεδροι, όλοι οι Υπουργοί και όλα τα κόμματα που διακυβερνούσαν κατά καιρούς τον τόπο. Άλλοι λίγο, άλλοι περισσότερο, ενεπλέκοντο στην προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους, ενέπλεκαν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία του κόμματός τους, με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για τις παρατάξεις τους. Το τάξιμο, οι υποσχέσεις, οι λαγοί και τα πετραχήλια, η επίκληση του κομματικού πατριωτισμού, ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος του προεκλογικού αγώνα. Κάθε κυβέρνησης και κάθε παράταξής της.

Ακόμη, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η οικονομική ευρωστία, η καλύτερη οργάνωση, το πολυάνθρωπο ανθρώπινο δυναμικό, τα υποκαταστήματα που διαθέτουν τα δύο μεγάλα κόμματα, σε συνδικαλιστικό κίνημα, στη νεολαία, στους μαθητές, στους συλλόγους, σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και ο δυναμισμός που εξέπεμπαν, αποτελούσαν, πάντοτε, την υπεροπλία τους έναντι των υπολοίπων κομμάτων. Και, κατά κανόνα, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο μεγάλοι, με την πίεση που ασκούσαν, επετύγχαναν να αποσπάσουν τα «απολωλότα πρόβατα», τα οποία ξέφευγαν, ή ετοιμάζοντο να ξεφύγουν, από το μαντρί.
Κανένας δεν γνωρίζει εάν θα επαναληφθεί η ίδια εικόνα, στις εκλογές της Κυριακής. Εκλογές που διεξάγονται σε διαφορετικό περιβάλλον και μέσα σε διαφορετικά δεδομένα.

Όμως, ενόσω το πολιτικό σύστημα δεν εκδημοκρατικοποιείται, και ενόσω οι πολιτικοί ταγοί, από τους κυβερνώντες μέχρι τους κομματικούς ηγέτες και τα κομματικά στελέχη, δεν εκσυγχρονίζονται σε μυαλά και μεθόδους, και κυρίως, ενόσω το εκλογικό σώμα παραμένει καθηλωμένο σε απολιθωμένες πολιτικές νοοτροπίες και ο κομματικός πατριωτισμός ιεραρχείται πιο ψηλά από τον πραγματικό πατριωτισμό, αλλαγές δεν μπορούν να υπάρξουν. Τα ίδια σημερινά φαινόμενα θα παρατηρούνται κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές. Όποιο κόμμα κυβερνά και όποια ιδεολογία ή φιλοσοφία εκφράζει.

Οι Κύπριοι πολιτικοί, και το εκλογικό σώμα, αποτελούνται από διαφορετικής πάστας, ανθρώπους. Δεν έχουν καμία σχέση με τον Ευρωπαίο. Ανατολίτες είμαστε και Ανατολίτες θα παραμείνουμε...


Top