Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αρχιεπίσκοπος και Ιεράρχες: Οι μεγάλοι απόντες

Αρχιεπίσκοπος και Ιεράρχες: Οι μεγάλοι απόντες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Να μεταβούν στο Βατικανό για να διδαχθούν φιλανθρωπία και στήριξη στους πάσχοντες
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ήλθε να δώσει ένα χεράκι στον προεκλογικό αγώνα της Κυβέρνησης. Ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή κλείνει το κοινωνικό παντοπωλείο της, επειδή ελάχιστοι άποροι απέμειναν για να ζητούν βοήθεια! «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πάει καλά», πρόσθεσε.
 
Χθες διάβαζα σε εφημερίδα μία έκκληση του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, στην οποία καλούνται εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, καθηγητές, ακόμη και ιδιωτικά φροντιστήρια, να προσφέρουν θέσεις σε παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν για να εξασφαλίσουν τα επιπλέον μαθήματα που χρειάζονται. Επίσης το Συμβούλιο κάνει έκκληση για προσφορά σχολικού ρουχισμού, παπουτσιών, τσάντων, κασετίνων, τετραδίων, γραφικής ύλης, ακόμη και εξοπλισμού για γραφεία, σε όσα παιδιά δεν έχουν και θα τα χρειαστούν για τη νέα σχολική χρονιά.
 
Ακούς, Μακαριότατε; Παιδιά δεν έχουν παπούτσια να φορέσουν, δεν έχουν ρούχα να ενδυθούν, δεν έχουν τετράδια και κασετίνες, δεν έχουν ακόμη να φάνε. Και εσύ μας λες πως κλείνεις τα κοινωνικά παντοπωλεία της Αρχιεπισκοπής, επειδή δεν υπάρχουν άποροι και πως η οικονομία πάει καλά; Σταμάτα να συμμετέχεις σε προεκλογικές εκστρατείες, σταμάτα να ασχολείσαι με επιχειρηματικές δραστηριότητες και άνοιξε τα ταμεία της Αρχιεπισκοπής για να δώσεις φαγητό σε παιδιά που πεινούν, ανάλαβε τη φοίτηση παιδιών που δεν έχουν να πληρώσουν δίδακτρα, υιοθέτησε φοιτητές που τερματίζουν τις σπουδές τους επειδή οι γονείς τους πληρώνουν το κόστος των κουρεμάτων, των περικοπών, της ανεργίας και όλων των κακών που επέφερε η οικονομική πολιτική, την οποία υποστηρίζεις.
 
Σίγουρα, ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος δεν γνωρίζει, ή αν γνωρίζει κάνει πως αγνοεί, πώς συμπεριφέρεται ο Πάπας Φραγκίσκος, έναντι των θυμάτων της νεο-φιλελεύθερης πολιτικής που έχει πλακώσει σαν κατάρα ολόκληρη την Ευρώπη και έχει οδηγήσει τους λαούς στα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας τους.
 
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κάθε βράδυ, αφήνει το επίσημο αυτοκίνητό του στο γκαράζ, μπαίνει σε κάποιο συνηθισμένο όχημα για να μην αναγνωρισθεί και περιφέρεται στις γειτονιές των αστέγων της Ρώμης, προσφέροντας ηθική στήριξη, παρηγοριά αλλά και χρηματική βοήθεια σε όσους οι τραπεζίτες λήστεψαν τις περιουσίες τους.
 
Τη Μεγάλη Πέμπτη των Καθολικών, ο Ποντίφικας έπλυνε τα πόδια δώδεκα μεταναστών, σε αναπαράσταση όσων έγιναν στον Μυστικό Δείπνο, ενώ πρόσφατα μετέβη στην Ειδομένη, συναντήθηκε με μετανάστες, τους πρόσφερε ελπίδες και στήριξη και πήρε μαζί του δώδεκα από αυτούς, για να τους δώσει ευκαιρία μίας νέας ζωής, μακριά από πολέμους, καταστροφές, πείνα, προσφυγικά παραπήγματα και στερήσεις.
 
Πότε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι λοιποί Ιεράρχες διακρίθηκαν για τέτοιες χριστιανικές πράξεις; Πότε πήγαν σε σπίτια ανέργων για να δουν πώς ζουν; Πότε επισκέφθηκαν σχολεία για να πληροφορηθούν πόσοι μαθητές πηγαίνουν πεινασμένοι στις τάξεις και χωρίς σεντ στην τσέπη; Πότε πρόσφεραν πραγματική στήριξη σε πάσχοντες και ευάλωτες ομάδες; Με μία κονσέρβα και ένα πακέτο μακαρόνια, που προσφέρει η Αρχιεπισκοπή, πιστεύουν πως πράττουν το χριστιανικό καθήκον τους;
 
Η Ειδομένη, δεν βρίσκεται πολύ μακριά από την Αρχιεπισκοπή. Είδατε τον Αρχιεπίσκοπο και οποιοδήποτε Μητροπολίτη να μπαίνει στο αεροπλάνο και να μεταβαίνει στους προσφυγικούς συνοικισμούς για να προσφέρει ελπίδα, ηθική στήριξη και υλική βοήθεια στους πρόσφυγες; Είδατε Ιεράρχες μας να μεταβαίνουν στα κέντρα ανέργων, για να πληροφορηθούν πώς ζουν οι οικογένειές τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους; Στη Μέση Ανατολή σφάζεται ο χριστιανικός πληθυσμός. Και η Εκκλησία της Κύπρου αποστρέφει το πρόσωπο.
 
Στα κατεχόμενα, οι εκκλησιές μας κατεδαφίζονται και τα ιερά μας προσκυνήματα βεβηλώνονται. Και η Εκκλησία μας εξαίρει κάποιες αναστηλώσεις ναών, που και αυτές γίνονται, για να δημιουργήσουν ένα προσωπείο σεβασμού, δήθεν, της ανεξιθρησκείας, από το ψευδοκράτος. Στην Καρπασία, 17χρονος εγκλωβισμένος έγινε μουσουλμάνος.
 
Παρατηρήσατε οποιαδήποτε ανησυχία και μέτρα προστασίας της θρησκείας μας, από την Εκκλησία; Διεξάγεται πολιτικός διάλογος, που οδεύει σε μία λύση, η οποία θ' αποτελέσει το τέλος του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Γνωρίζετε ποία ήταν η αντίδραση του Αρχιεπισκόπου ύστερα από ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πορεία των συνομιλιών; «Είμαι όχι απλώς ικανοποιημένος, αλλά ενθουσιασμένος απ' όσα άκουσα από τον Πρόεδρο», είχε δηλώσει!
 
Η Εκκλησία της Κύπρου διάγει, τα τελευταία χρόνια, την πιο θλιβερή περίοδο της ιστορίας της. Είναι απούσα και από την περίθαλψη, τη φροντίδα και τη στήριξη του καθημαγμένου ποιμνίου της, είναι και θλιβερός συμμέτοχος στην πορεία τής καταστροφικής λύσης του εθνικού προβλήματος...

Top