Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Όταν ο Ερμής ευθυγραμμίζεται με τη Γη...

Όταν ο Ερμής ευθυγραμμίζεται με τη Γη...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Το άστρο του Ερντογάν που θα σβήσει και η βαθιά πίστη του Αναστασιάδη ότι ο σουλτάνος θέλει λύση το συντομότερο...
 
Έχουν περάσει έντεκα χρόνια από την ημέρα εκείνη (Φεβρουάριος 2005) που ο Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του στην Τουρκία, μετέφερε στον κυπριακό Ελληνισμό το μέγα μήνυμα: «Το γενικό μήνυμα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας (σημ. ο Ταγίπ Ερντογάν) στέλνει στους Ελληνοκυπρίους είναι ότι πραγματικά θέλει λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που λέγει είναι πως το Κυπριακό το κληρονόμησε από το παρελθόν και δεν θέλει να αφήσει προίκα για το μέλλον. Η θέση του, ότι η μη λύση δεν είναι λύση, είναι, πιστεύω, ειλικρινής και θέλει να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες».
 
Έντεκα, λοιπόν, χρόνια μετά «η λύση το συντομότερο δυνατόν», που ήθελε ο Ερντογάν, δεν ήλθε, αλλά μην ανησυχείτε, κορόιδα. Δεν φταίει ο Ερντογάν για αυτή την τραγική εξέλιξη, αλλά ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι υπόλοιποι «απορριπτικοί», οι οποίοι δεν θέλουν λύση, αλλά επιμένουν να καταθέτουν προτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε«αμοιβαίως αποδεκτή λύση», όπως μας είπε ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Ταγίπ Ερντογάν, κορόιδα, μας έστειλε μήνυμα πως η μη λύση δεν είναι λύση. «Πιστεύω είναι ειλικρινής», μας έλεγε τότε ο Νίκος Αναστασιάδης. Αλλά αφού είναι ειλικρινής, γιατί ο Ερντογάν δεν απέδειξε την ειλικρίνειά του, ολόκληρα έντεκα χρόνια; «Θέλει να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες», δήλωνε ο Αναστασιάδης, μιλώντας ως εκπρόσωπος Τύπου του σουλτάνου.
 
Ουδέποτε ο Νίκος Αναστασιάδης απέσυρε έστω και ένα ιώτα από τους ύμνους που έπλεξε για τον διδάκτορα της Άγκυρας. Ουδέποτε μας είπε τι λύση ήθελε και θέλει ο Ερντογάν. Ουδέποτε μας εξήγησε, γιατί επί τόσα χρόνια ο Ερντογάν δεν απέδειξε στην τράπεζα των συνομιλιών την «ειλικρίνειά» του, ότι θέλει λύση. Και ενώ έχουν περάσει έντεκα χρόνια, και έγιναν δεκάδες γύροι συνομιλιών, επί προεδρίας μάλιστα Χριστόφια-Αναστασιάδη, η «ειλικρίνεια» του Ερντογάν γύρισε από την ανάποδη. Έδειξε ότι είναι ειλικρινής στις θέσεις του, ότι δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος, ότι θέλει διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι επιδιώκει την τουρκοποίηση της Κύπρου, μέσω λύσης διακρατικής (όχι καν διζωνικής), ομοσπονδίας. Αλλά κορόιδα, ας όψονται ο Νικόλας, ο Σιζόπουλος, ο Λιλλήκας, η Θεοχάρους, ο Περδίκης, που δεν θέλουν λύση αμοιβαίως αποδεκτή.
 
Σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστός πλέον και στον τελευταίο Ελληνοκύπριο πολίτη, τι είναι, αλλά ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ εκφράζουν (ω, τι μεγάλη διορατικότητα, Θεέ μου!) εκτίμηση, ότι η παντοδυναμία Ερντογάν δημιουργεί πρόβλημα στη λύση του Κυπριακού. Ένας άλλος μεγάλος θιασώτης της λύσης, ο Χρίστος Πουργουρίδης, σε ένα από τα άρθρα του στον «Πολίτη», μας κάλεσε να μην ανησυχούμε, επειδή «το άστρο του Ερντογάν θα σβήσει και ο Ακιντζί θα μείνει για πάντα πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων». Να κάμουμε λοιπόν υπομονή, να περιμένουμε πώς θα σβήσει το άστρο του Ερντογάν και να λάμψει το άστρο του Ακιντζί, ώστε να δούμε άσπρη μέρα.
 
Παρεμπιπτόντως, χθες ο πλανήτης Ερμής ευθυγραμμίστηκε με τον Ήλιο και τη Γη, δικαιώνεται ο κ. Έιντε, αλλά ευθυγραμμίζονται και οι «ειλικρίνειες» του Αναστασιάδη και του Ερντογάν! Ο μεν πρώτος επιμένει ακόμη ότι ο Ερντογάν είναι «ειλικρινής», ο δε Ερντογάν αποδεικνύει την ειλικρίνειά του εμμένοντας στις θέσεις και επιδιώξεις του Ετζεβίτ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μάς έλεγε το 2005, ότι ο Ερντογάν δεν είναι Ετζεβίτ. Ξέρετε γιατί; Επειδή ο Ετζεβίτ δήλωνε πως η λύση του Κυπριακού έχει χαραχθεί επί του εδάφους, και ο Ερντογάν λέγει ότι η λύση που θα βρεθεί είναι αυτή που αντανακλάται επί των πραγματικοτήτων του εδάφους, αλλά ζητά την υπογραφή Αναστασιάδη για να τη νομιμοποιήσει. Ερντογάν και Ετζεβίτ είναι οι ίδιοι, απλώς περιγράφουν την ίδια λύση με διαφορετικά λόγια.
 
Η ηγεσία εδώ τι πράττει; Αυτό που προδιαγράψαμε. Αρμενίζει σε πελάγη ψευδαισθήσεων, ψευδο-κοινών οραμάτων και περιμένει να δύσει το άστρο του Ερντογάν και να λάμψει το άστρο του Ακιντζί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν και πέρασαν έντεκα χρόνια, παραμένει δέσμιος των ευσεβοποθισμών του περί του «προοδευτικού, σύγχρονου ηγέτη, που θέλει λύση το συντομότερο» και χαράσσει πολιτική στο εθνικό θέμα, στη βάση αυτών των πολιτικών παραισθήσεών του. Ο δε Ιωάννης Κασουλίδης συνεχίζει να πιστεύει, δώδεκα χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ότι «η ένταξη θα αποβεί καταλύτης για δίκαιη λύση του Κυπριακού».
 
Δεν άκουσε τι είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον; Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες, προκειμένου η Τουρκία να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώς τότε, κορόιδα, μπορείτε να περιμένετε...

Top