Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Θα μας κάμει και... Αστεροσκοπείο στο Τρόοδος

Θα μας κάμει και... Αστεροσκοπείο στο Τρόοδος

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Νέα εξαγγελία του Προέδρου, μετά το τελεφερίκ - Αποκαλύπτουμε ποια κέντρα σχεδιάζουν κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία
 
Γίνεται...Τρόοδος, με τελεφερίκ, χωρίς Αστεροσκοπείο; Δεν γίνεται. Γίνεται ανάπλαση των ορεινών περιοχών Τροόδους, χωρίς οι κάτοικοι να μην μπορούν να «ποθαυμάζουν» τα άστρα; Δεν γίνεται. Και γίνεται ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε να μιλά για ευθυγράμμιση των πλανητών στο Κυπριακό και να μην έχουμε ένα Πλανητάριο; Ούτε αυτό γίνεται.
 
Για να συμπληρωθεί, λοιπόν, η ανάπλαση του Τροόδους και να δικαιωθεί ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε χθες σε μία άλλη τολμηρή, έως προεκλογική για το 2018, εξαγγελία. Αφού τελείωσε με τα τελεφερίκ, αφού όλος ο κόσμος τα βλέπει να ανεβοκατεβαίνουν γεμάτα τουρίστες από το Τρόοδος στη Χιονίστρα, εξήγγειλε την «προοπτική ανέγερσης Αστεροσκοπείου στην περιοχή του Τροόδους». Είπε μάλιστα ότι τον χώρο επέλεξε η NASA και υπάρχει «μία ολοκληρωμένη πρόταση».
Δεν γνωρίζουμε, βεβαίως, αν συντονιστής θα είναι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος θα διορίζετο πριν... από τρία χρόνια, αλλά ακόμη δεν τον είδαμε, ούτε πότε θα υλοποιηθεί η ανέγερση, αφού ο Πρόεδρος δεν εξήγγειλε συγκεκριμένη ημερομηνία ανέγερσης του Αστεροσκοπείου, για να μην πάθει ό,τι έπαθε με το τελεφερίκ. Το οποίο εξήγγειλε ότι θα υλοποιείτο τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβερνήσεώς του, αλλά πέρασαν τρία χρόνια και ακόμη «βρίσκεται στα πλάνα».
 
Πάντως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «η δημιουργία Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα καταστεί επίκεντρο τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και εσωτερικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής μας». Για του λόγου του αληθές, ο Προέδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε και τον σχεδιασμό για την ανέγερση Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου, που θα γίνουν στην περιοχή Αγρίδια.
 
Ο Αλέκος Κωνσταντινίδης συνήθιζε να γράφει πως, σε αυτόν τον τόπο τίποτε δεν πρέπει κανένας να παίρνει στα σοβαρά. Αυτό το έγραφε, βεβαίως, όταν κυβερνούσαν Πρόεδροι και κόμματα, τα οποία δεν ανήκαν στις προτιμήσεις του. Τώρα που κυβερνά Πρόεδρος της δικής του προτίμησης και επιλογής, σταμάτησε να τα παίρνει όλα στα αστεία και άρχισε να σοβαρομιλά.
 
Πάντως, εμείς δεν αποκλείουμε, η εξαγγελία του Προέδρου να καταστεί πραγματικότητα. Όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αλλά επειδή την ανέγερση του Αστεροσκοπείου δεν θα την αναλάβει η Κυβέρνηση, αλλά η NASA. Και η ΝΑSA δεν κάνει προεκλογικούς αγώνες, αλλά σχεδιάζει και εκτελεί. Αν την ανέγερση ανελάμβανε η Κυβέρνηση, θα είχε την τύχη του τελεφερίκ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι τον τελευταίο καιρό σε φόρμα. Παράδειγμα, το σίριαλ των τηλεοπτικών επεισοδίων που επινόησαν οι σύμβουλοί του, για να ενημερώσει τον λαό, τρία χρόνια μετά, τι έκαμε τρία χρόνια πριν. Παρεμπιπτόντως, αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις τηλεοπτικές μετρήσεις, την ανασκόπηση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παρακολούθησαν 43.175 θεατές, αλλά τα «Καμώματα τζιαι αρώματα», του ΡΙΚ, 94.000 θεατές...
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης έκαμε τις τελευταίες μέρες και άλλες αποκαλύψεις. Μας δήλωσε πως «οι κίνδυνοι να χάσουμε πατρίδες είναι στους σχεδιασμούς κάποιων ξένων κέντρων». Δεν μας αποκάλυψε ποια είναι αυτά τα «ξένα κέντρα» που απεργάζονται την καταστροφή μας, ούτε ποτέ θα μας πει, επειδή τα μόνα κέντρα που απεργάζονται καταστροφή είναι δύο: Το ένα είναι η Τουρκία και το άλλο η πολιτική της κυπριακής ηγεσίας. Εξηγούμεν:
 
*Ο κακός δαίμονας της Κύπρου, όπως χαρακτηριζόταν κάποτε η Βρετανία, τώρα επείσθη για τα δίκαιά μας και στηρίζει την πολιτική Αναστασιάδη-ΑΚΕΛ.
 
* Το άλλο ξένο κέντρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διά του Κίσιντζερ έστειλαν τη χούντα στην Κύπρο και κατόπιν τα φουσάτα του Αττίλα, σήμερα στηρίζουν την πολιτική Αναστασιάδη-ΑΚΕΛ. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, είναι στενός φίλος του Προέδρου, ήλθε στην Κύπρο και μας αποκάλεσε «ισχυρό στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ». Έφερε και μαζί του σχέδιο επιστροφής της Αμμοχώστου, αλλά «έφαγε πόρτα» από τον Έρογλου.
 
* Το τρίτο ξένο κέντρο μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η Ευρώπη είναι το καταφύγιο του κάθε κατεργάρη για να θωπεύει τα αφτιά των Κυπραίων.
Τελικά, ποιο είναι αυτό το ξένο κέντρο, βρε παιδιά, που θέτει σε κίνδυνο την πατρίδα μας; Πιθανόν, να βρίσκεται κάπου στον πλανήτη Άρη. Διότι αν το αναζητήσετε σε όλη τη γη, αποκλείεται να το εντοπίσετε, αφού σε κάθε επίσκεψη του Προέδρου σε ξένη χώρα, η συνοδία του επιστρέφει θριαμβολογώντας πως «κερδίζουμε έδαφος».
 
Τελικά, τα μόνα κέντρα που παράγουν κινδύνους είναι η Άγκυρα και η Λευκωσία. Η διαχρονική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και η διαχρονική διζωνική πολιτική της κυπριακής ηγεσίας. Αυτούς να φοβάστε...

Top