Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Εκόνομιστ»: Η λύση θα είναι η εθνοτική διαίρεση

«Εκόνομιστ»: Η λύση θα είναι η εθνοτική διαίρεση

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι κυβερνώντες άνοιξαν ήδη την πόρτα στην εθνοτική διχοτόμηση και κατηγορούν όσους διαφωνούν μαζί τους ότι υπονομεύουν τις συνομιλίες!
 
Αποτελεί κατάντημα για τους κυβερνώντες και τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων, από τη μια να αντιπαρέρχονται την τουρκική αδιαλλαξία ως διαχρονική αιτία μη επίτευξης λύσης, και από την ίδια στιγμή να ενοχοποιούν σαν υπεύθυνους υπονόμευσης της λύσης όσους διαφωνούν με την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό.
 
Ίσως, ακόμη, και η λέξη «κατάντημα» να αποτελεί τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό για τη συμπεριφορά των τριών συνεταίρων στην προσπάθειά τους να επιβάλουν λύση νομιμοποίησης των τετελεσμένων της κατοχής.
 
Βγαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών και, με το κύρος του αξιώματός του, στέλλει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι «τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επηρεάζουν οι επίσημες διαρροές, η παραβίαση της εμπιστευτικότητας των εγγράφων». Οποία υποκρισία, οποίο μένος κατά των πολιτικών αντιπάλων και οποία αποενοχοποίηση της Τουρκίας, και του Ακιντζί.
 
Τη στιγμή που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία ετοιμάζουν μαζικό εποικισμό με 26.000 Τούρκους, την ώρα που η Τουρκία και το ψευδοκράτος ετοιμάζονται να υπογράψουν «οικονομικό πρωτόκολλο», διά του οποίου εμβαθύνεται η ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος στην τουρκική επικράτεια, την ώρα που ο Ερντογάν στέλλει μήνυμα στους Τουρκοκυπρίους, «μην κάνετε βήμα πίσω, μην επιστρέψετε τη Μόρφου», την ώρα που ο Ακιντζί απαιτεί πληθυσμιακή πλειοψηφία και πλειοψηφία γης για το συνιστών κράτος του, ο κ. Κασουλίδης αντιπαρέρχεται όλα αυτά, αντιπαρέρχεται τις τουρκικές τορπίλες κατά των διαπραγματεύσεων και καταγγέλλει τους διαφωνούντες με την πολιτική του, ότι επηρεάζουν τις συνομιλίες με τις δήθεν διαρροές εγγράφων. Ποια έγγραφα; Αυτά, τα οποία, στην παρουσία του Ακιντζί, παρέδωσε στον Μπαν Κι μουν ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης!
 
Αλλά, προχωρεί ακόμη και σε μίαν άλλη βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών ο κ. Κασουλίδης. Λέγει πως οι διαρροές έγιναν αιτία και καθυστερεί η συζήτηση του εδαφικού, γιατί η τουρκική πλευρά... φοβάται τις διαρροές! Έλεος! Το εδαφικό δεν συζητείται τώρα, όχι επειδή έγιναν «διαρροές», αλλά επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την τουρκική ατζέντα να συζητηθεί τελευταίο.
 
Έρχεται, όμως, συνεπίκουρος ο Αβέρωφ Νεοφύτου και κατηγορεί τις «δυνάμεις της συντήρησης» (έτσι εννοούν τη δημοκρατία στον ΔΗΣΥ, όποιος διαφωνεί μαζί τους είναι συντηρητικός), ότι «όποτε ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας, αρχίζουν να πετροβολούν το άνοιγμα του παραθύρου της ελπίδας.
 
Κάθε φορά που ανοίγει έστω και λίγο ένα παράθυρο να δούμε ελπίδα, να δούμε κάποιο φως, πετροβολούν το παράθυρο να κλείσει». Οποίο θλιβερό πολιτικό κατάντημα. Αντί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να δει τις κανονιές που εξαπολύουν εκ συμφώνου ο Ερντογάν και ο Ακιντζί, ώστε να κλείσει κάθε προοπτική λύσης, τις κανονιές τις βλέπει να εκτοξεύονται από ελληνικά χέρια.
 
Δεν διάβασε ούτε το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, το οποίο παραθέτει δημοσίευμα του «Εκόνομιστ», ο καλά διαβασμένος Αβέρωφ. Γιατί αν το διάβαζε, θα έβλεπε πως το βρετανικό περιοδικό, που δεν ανήκει στους διαφωνούντες με την πολιτική Αβέρωφ, κρίνει, και πολύ σωστά, πως «ακόμα και αν ενωθεί το νησί, θα παραμείνει μια χαλαρή ομοσπονδία, διαιρεμένη επί εθνοτικών γραμμών».
 
Αυτή είναι η ελπίδα του Αβέρωφ Νεοφύτου; Έτσι οραματίζεται την «επανένωση» ο Νίκος Αναστασιάδης; Δυστυχώς αυτή είναι η λύση που θέλουν, αυτήν την «επανένωση» προωθούν. Και άνοιξαν όχι χαραμάδα και παράθυρο, αλλά ολόκληρη πόρτα σε αυτήν τη λύση.
 
Δεν αποτελεί πλέον πολιτικό κατάντημα, αλλά πολιτικό έγκλημα. Να έρχονται διεθνούς κύρους έντυπα και να γνωρίζουν πως η λύση που θα συμφωνηθεί αποτελεί διαίρεση στη βάση εθνοτικών γραμμών, και οι κυβερνώντες να βλέπουν αυτήν τη λύση σαν «παράθυρο ελπίδας», σαν «επανένωση», σαν «απελευθέρωση».
 
Ντροπή!
 

Top