Sigmalive

Το success story... του Τροόδους

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.

Και η μαύρη όψη της μετα- μνημονιακής εποχής της Κυβέρνησης
 
Τον περασμένο Ιούνιο, είχα δημοσιεύσει τις ψευδο-δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για το περιβόητο σχέδιο «ανάπλασης του Τροόδους» και για τα περιβόητα τελεφερίκ τα οποία θα ανεβοκατέβαιναν το Τρόοδος, μεταφέροντας τουρίστες. Μαζί με τις ψευδο-υποσχέσεις αξιοποίησης της μαγευτικής περιοχής, που θα καθιστούσε τους κατοίκους των ορεινών περιοχ ν, κατοίκους της Γης της Επαγγελίας. Κάτι το οποίο υπενθύμισα και στο χθεσινό μου άρθρο, με αφορμή τη νέα «δέσμευση» του Προέδρου, πως «το τελεφερίκ είναι μέσα στα πλάνα» της Κυβέρνησης. Μέσα στα πλάνα, τρία και πλέον χρόνια μετά την προγραμματιζόμενη υλοποίηση του σχεδίου!
 
Αμέσως μετά από εκείνη, την πρώτη δημοσίευση του άρθρου μου, είχε φθάσει στα γραφεία μας ηλεκτρονικό μήνυμα του κοινοτάρχη Κυπερούντας, ο οποίος διεκτραγωδούσε την κατάσταση ερήμωσης στην οποία βρίσκονται οι ορεινές περιοχές Τροόδους. Στο μήνυμά του εκείνο, μεταξύ άλλων, ο κοινοτάρχης έλεγε:
*Οι κοινότητες Τροόδους νεκρώνουν εντελώς και μένουν χωρίς νέους, χωρίς γεωργία, χωρίς σχολεία, χωρίς νοσοκομεία.
 
*Κοινότητες όπως η Κυπερούντα, το Πελένδρι, ο Αγρός, η Κακοπετριά, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, τώρα περιμένουν κάποιες μέρες του Αυγούστου, για να ζωντανέψουν για λίγες ώρες.
 
*Αν κάποιος αθροίσει τον αριθμό των μαθητών των κοινοτήτων, δεν θα ξεπεράσουν τον αριθμό των μαθητών που είχε προηγουμένως μία μόνο κοινότητα.
 
*Η γεωργία αργοπεθαίνει. Στην Κυπερούντα, που παρήγαγε το ένα τρίτο της παραγωγής σε φρούτα, λειτουργούσαν περισσότεροι από 80 ψυκτικοί θάλαμοι μήλων, ενώ σήμερα ελάχιστοι λειτουργούν, επειδή το κόστος είναι ασύμφορο και οι εισαγωγές ανεξέλεγκτες.
 
*Νέοι γεωργοί δεν υπάρχουν και ολάκερες φυτείες με φυλλοβόλα δέντρα είναι εγκαταλελειμμένες. Τα καρποφόρα δέντρα κόβονται, για να χρησιμοποιηθούν στα τζάκια.
*Ελάχιστοι νέοι παραμένουν, δουλειές δεν υπάρχουν στην περιοχή, η καθημερινή μετάβαση στις πόλεις είναι δύσκολη, ελλείψει οδικού δικτύου.
 
*Έργα δεν γίνονται, το επίδομα για τις ορεινές περιοχές περικόπηκε από το 2011, οι κοινοτικές και άλλες φορολογίες ανέβηκαν στα ύψη, οι συνεισφορές του κράτους μειώθηκαν δραματικά, το κόστος ύδρευσης και άρδευσης αυξήθηκε, η ποσότητα νερού από τις πηγές μειώνεται δραματικά, και το καλοκαίρι, μία οικιστική μονάδα στο Τρόοδος αναγκάστηκε να κουβαλά νερό για την υδροδότησή της με υδροφόρες.
 
*Άπιαστο όνειρο έχει γίνει η παροχή ιατρικής περίθαλψης (σημ. δεν αποκλείεται να τα φορτώσουν στην... ΠΑΣΥΝΟ), δεν υπάρχει πλάνο αναβάθμισης του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί σαν ένα αγροτικό υγειονομικό κέντρο.
 
Και κατέληγε ως εξής, το δραματικό μήνυμα του κοινοτάρχη Κυπερούντας:
 
«Είναι να διερωτάται κανείς. Αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις να ζεις στις κοινότητες των ορεινών μας περιοχών, που αφήνονται στο μονοπάτι της ερήμωσης; Υπάρχουν κάποιοι αρμόδιοι να νοιαστούν, να ευαισθητοποιηθούν, να αντιληφθούν την πραγματική κατάσταση, πριν από την πληθυσμιακή ερήμωση; Χανόμαστε... νοιαστείτε για μας, νοιαστείτε για την επιβίωση των κοινοτήτων της πράσινης καρδιάς της Κύπρου».
 
Αυτό είναι το... success story των ορεινών μας περιοχών. Σε αυτήν την κατάσταση άφησε η Κυβέρνηση να περιέλθει «η πράσινη καρδιά» της Κύπρου. Αυτή είναι σε μικρογραφία η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μετά την «έξοδο» από το Μνημόνιο, ολόκληρη η Κύπρος.
 
«Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο να κατρακυλήσει ξανά στην καταστροφή», φώναζε μετά την παρουσίαση των «αγγέλων» του ψηφοδελτίου «βγάλε-βάλε» ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Μα για ποια καταστροφή μιλούσε; Η καταστροφή είναι εδώ. Ο «Φιλελεύθερος» σε ρεπορτάζ του, την Κυριακή, περιέγραφε τη «μαύρη όψη της μετα-μνημόνιον εποχής».
 
Και ιδού ο απολογισμός της πολιτικής της Κυβέρνησης, όπως δεν μας τον παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάσκεψη Τύπου:
1. 25.160 οικογένειες ζουν με το επίδομα του ΕΕΕ.
 
2. 12.761 άποροι μαθητές λαμβάνουν δωρεάν πρόγευμα.
 
3. 2.700 παίρνουν συσσίτιο από τη Μητρόπολη Λεμεσού.
 
4. 5.000 οικογένειες στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία.
 
5. 53.021 άτομα βρίσκονται στην ανεργία, 12.876 νέοι είναι άνεργοι και 12.161 είναι οι εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι (σημ. να δούμε πόσες χιλιάδες δεν προσέρχονται για εγγραφή, αφού έληξε η περίοδος της λήψης ανεργιακού επιδόματος).
 
6. 49.470 άνθρωποι εργάζονται σε μερική απασχόληση, με μισθούς πείνας κάτω των 500 ευρώ.
 
Αν προσθέσουμε σε αυτά τα μαύρα στοιχεία πόσοι νέοι έχουν μεταναστεύσει, πόσα φωτεινά μυαλά έχασε η Κύπρος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την πλήρη κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, και πολλά άλλα, τότε έχουμε ξεκάθαρη και ολοζώντανη εικόνα της μαύρης εποχής που η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού και «ο ηγέτης που ήξερε πώς να διαχειριστεί την κρίση» έχουν φέρει στην Κύπρο, τα τελευταία τρία χρόνια που κυβερνούν. Και ακόμη τους απομένουν άλλα δύο χρόνια, να συμπληρώσουν τον εφιάλτη. Τα χειρότερα έρχονται...
 

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter