Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Εξαγγέλθηκε η υποψηφιότητα Αναστασιάδη

Εξαγγέλθηκε η υποψηφιότητα Αναστασιάδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σε τελευταία συνέντευξή του, στην τηλεοπτική εκπομπή «Τετ α τετ», ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξήγγειλε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιδιώξει επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Και σε ερώτηση του Τάσου Τρύφωνος, εάν αυτό θα συμβεί είτε με λύση, είτε χωρίς λύση, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι περισσότερο με λύση, αφού αυτός που διαπραγματεύθηκε και συμφώνησε με το περιεχόμενο της λύσης, πρέπει να κληθεί και να την εφαρμόσει.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγγειλε ουσιαστικά ένα... κοινό μυστικό. Ήταν εμφανές, σε όλους όσοι παρακολουθούν την πορεία και τις κινήσεις του Προέδρου, ότι από την πρώτη στιγμή της εγκαθίδρυσής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2013, η σκέψη του ήταν επικεντρωμένη στο πώς θα κτίσει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία. Ανεξαρτήτως του τι έλεγε κατά καιρούς, πως δεν μπορούσε να σκέφτεται τόσο νωρίς τις επόμενες προεδρικές εκλογές, γιατί έτσι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αντικειμενικά και με καθαρό μυαλό, όλοι γνωρίζαμε πως η προεδρική καρέκλα είναι πολύ ελκυστική για να την αποχωριστεί τόσο... άσπλαχνα ένας Πρόεδρος.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Νίκο Αναστασιάδη. Με τη σκέψη στη δεύτερη θητεία λειτουργούσαν όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ο Σπύρος Κυπριανού διετέλεσε Πρόεδρος δύο θητείες, ο Γλαύκος Κληρίδης επίσης δύο θητείες, ο Γιώργος Βασιλείου και ο Τάσσος Παπαδόπουλος επαναδιεκδίκησαν και έχασαν, και ο μόνος που δεν αποτόλμησε ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Είχε προβλέψει σωστά ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα...

Ο Νίκος Αναστασιάδης, λοιπόν, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Και χωρίς ακόμη να εξαγγείλει την υποψηφιότητά του ο κ. Κασουλίδης, οι γνωρίζοντες ήσαν βέβαιοι για την απόφασή του, να επιδιώξει επανεκλογή. Συνεπώς, μετά τις βουλευτικές εκλογές, οι πολιτικές δυνάμεις θα εισέλθουν, σταδιακά, σε μία δεύτερη μάχη, τις προεδρικές εκλογές.

Είναι όχι μόνο δύσκολο και πρόωρο, αλλά και άκρως παρακινδυνευμένο να προτρέχει κανείς και να προβαίνει σε εκτιμήσεις ως προς το πώς θα διαμορφωθεί το προεκλογικό τοπίο καθώς και οι υποψηφιότητες, στις εκλογές του 2018. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι από τώρα ο βέβαιος, πρώτος υποψήφιος. Απ' εκεί και πέρα, όλα παρουσιάζονται ρευστά και εκτιμήσεις μπορεί να γίνουν στη βάση απλών αναλύσεων, και της μέχρι τώρα «περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου παρουσιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ράβει προεδρικό κοστούμι. Άλλωστε, μετά την αποστασιοποίησή του από το κόμμα, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος διεκδίκησης πολιτικού αξιώματος, το οποίο να ανταποκρίνεται στη μακρόχρονη διαδρομή του στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Πέραν εκείνου της προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο Γιαννάκης Ομήρου έχει αποκτήσει στερεές προσβάσεις στην κοινωνία, τον διακρίνει ο ήπιος πολιτικός λόγος, δεν έχει αποστεί της φιλοσοφίας του στο εθνικό πρόβλημα, αλλά και στα οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα του τόπου, και σίγουρα μπορεί να ικανοποιεί τις ευρύτερες μάζες του εκλογικού σώματος, πέραν του κομματικού χώρου τον οποίο υπηρέτησε. Και γιατί όχι; Και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, εάν, βεβαίως, το ΑΚΕΛ επιχειρήσει να μετρήσει δυνάμεις με δικό του υποψήφιο, ή άλλον, προερχόμενο από τον περίγυρό του, ή ακόμη και ανεξάρτητη προσωπικότητα.

Με τα σημερινά δεδομένα, η πόρτα των παραδοσιακών συμμαχιών της παραδοσιακής Αριστεράς, με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, φαίνεται να έχει κλείσει. Η διαρκής αντιπαλότητα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και η κατηγορηματική απόρριψη της διζωνικής από τον Μαρίνο Σιζόπουλο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο. Ούτε οι σχέσεις με τον Γιώργο Λιλλήκα είναι καλές, ούτε φυσικά μπορεί το ΑΚΕΛ να βρεθεί στο ίδιο χαράκωμα με την Ελένη Θεοχάρους, ή τον Γιώργο Περδίκη.

Το τρίτο ζητούμενο είναι ο ενδιάμεσος χώρος και οι περαιτέρω κινήσεις του. Θα υπάρξει επιτέλους αίσιο τέλος στην από πολλού αναζητούμενη ένωση δυνάμεων με στόχο τη διεκδίκηση της προεδρίας, ή ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του, όπως συνέβη και στο φιάσκο του 2012;

Είναι πολύ νωρίς για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των Προεδρικών, και υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι σίγουρα υποψήφιος για επανεκλογή...


Top