Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ανέκδοτο η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

Ανέκδοτο η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Στο προχθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ΜΕGA, o Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού -ο οποίος ουδέποτε μέχρι σήμερα, και αυτό προς τιμήν του, έχει επικρίνει δημοσιογράφους για κριτική που ασκούν ακόμη και στον ίδιο- επετέθη σε δύο δημοσιογράφους του Σταθμού (Χρ. Γεωργίου και Π. Μυλωνά), επειδή:

Αντλώντας πληροφορίες από δηλώσεις πασχόντων με σπάνιες παθήσεις, επέκριναν το κράτος, το οποίο επιδεικνύει τόση αναλγησία έναντι ασθενών, ώστε να τους αφήνει εκτεθειμένους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους και κάποιοι από αυτούς να πεθαίνουν. Ο κ. Νεοφύτου επέκρινε τους δημοσιογράφους, ότι αντί να διερευνούν και να παρουσιάζουν στοιχεία, αρκούνται σε εικασίες και κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δολοφονεί πολίτες.

Επειδή παρακολουθήσαμε το ρεπορτάζ που προηγήθηκε, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι δύο δημοσιογράφοι ούτε σε εικασίες προέβησαν, ούτε από την κοιλιά τους έβγαλαν ότι ασθενείς πεθαίνουν λόγω έλλειψης φαρμάκων. Αυτά ελέχθησαν από τους ίδιους τους παθόντες.

Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Παθόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το πρόβλημα υπάρχει από χρόνια, οι ασθενείς δεν παίρνουν το φάρμακο το οποίο συνταγογραφείται από τον θεράποντα ιατρό τους, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται και κινδυνεύει η ζωή τους. Αναφέρθηκε σε κονδύλι 6.4 εκ., το οποίο έχει εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών για την αγορά φαρμάκων για την κατηγορία αυτή των ασθενών, και διερωτήθηκε γιατί δεν αγοράζονται τα φάρμακα.

Ακόμη πιο έντονη και κατηγορηματική ήταν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασθενών με Μυασθένεια GRAVIS, Άννα Ζανέττου, η οποία δήλωσε ότι το φάρμακο έχει αποκοπεί από δέκα ασθενείς, οι οποίοι δεν μπορούν να δεχτούν εναλλακτικές λύσεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας τους να έχει επιβαρυνθεί.

Η κ. Ζανέττου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο στοιχίζει 333 ευρώ για είκοσι μέρες και ένας ασθενής θέλει 666 ευρώ κάθε μήνα. Διερωτήθηκε εάν ένας ασθενής είναι και συνταξιούχος, πώς μπορεί να βρει αυτά τα λεφτά. Τόνισε ότι ασθενείς αναγκάζονται να μεταβούν στα κατεχόμενα να παίρνουν το ίδιο φάρμακο με 180 ευρώ. «Είναι ντροπή», είπε. «Συγκινούμαι γιατί ομοιοπαθείς σαν εμένα, αναγκάζονται να δανείζονται από τοκογλύφους για να παίρνουν το φάρμακο. Αυτόν τον μήνα έχουμε χάσει τρεις ασθενείς. Πεθαίνουμε από τις παράπλευρες απώλειες των φαρμάκων που παίρνουμε, γιατί παθαίνουμε εύκολα λοιμώξεις στον πνεύμονα. Μία ασθενής έπαιρνε ένα άλλο φάρμακο, το οποίο οι θεράποντες ιατροί το έχουν ζητήσει από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη ασθενής μας "έχει φύγει", χωρίς να πάρει ο γιατρός της καμία απάντηση από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες».

Δεν είναι απλώς ντροπή αυτό που συμβαίνει. Είναι τραγικό. Ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., εν έτει 2016, να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει με φάρμακα τους πολίτες του και να τους αφήνει να πεθαίνουν. Ο κ. Νεοφύτου, συνεπώς, αντί να επιτίθεται κατά των δημοσιογράφων, θα ήταν χρησιμότερο εάν παρενέβαινε, ως Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, στηλιτεύοντας αυτήν την τακτική της Κυβέρνησης και επενέβαινε και απαιτούσε να υπάρξει πλήρης συμπαράσταση στους πολίτες. Να ζητούσε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει κονδύλι 6.4 εκ. διαθέσιμο για την αγορά φαρμάκων, και εάν υπάρχει, γιατί δεν διατίθεται. Ποιοι και ποιες κυβερνητικές υπηρεσίες, και με ποια συμφέροντα, παρεμβαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία, η οποία θέτει σε κίνδυνο ζωές και οδηγεί σε θανάτους. Και να ζητήσει την άμεση αποπομπή όσων ευθύνονται από τις θέσεις τους.

Είναι απαράδεκτο να γίνεται λόγος για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και όμως να επικρατούν τέτοια φαινόμενα. Είναι κωμικό να μιλούμε για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, όταν το ένα τρίτο των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι έκτακτοι ή συμβασιούχοι και από τους 750 γιατρούς, οι 300 είναι έκτακτοι με 15νθήμερα συμβόλαια! Και την ίδια στιγμή να καταγγέλλουν οι κυβερνώντες τους νοσηλευτές, ότι διέλυσαν τα δημόσια νοσηλευτήρια επειδή απεργούν, ζητώντας όπως αμείβονται ως πτυχιούχοι πανεπιστημίου και όχι ως απόφοιτοι Λυκείου. Συνιστά ανέκδοτο ότι μεταρρυθμίζεται η δημόσια υπηρεσία, όταν, όπως εδημοσίευσε χθες ο «Φιλελεύθερος», υπάλληλος του Υπουργείου Εμπορίου, αμειβόμενος με πέντε χιλιάδες ευρώ τον μήνα, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι κάθεται και πληρώνεται χωρίς κανένας να του αναθέτει εργασία.

Εκτιμούμε την εργασία που επιτελεί ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Κατανοούμε ότι φαινόμενα δεκαετιών δεν μπορούν να εξαφανισθούν μέσα σε τρία χρόνια, αλλά αυτό που δεν κατανοούμε, και το στηλιτεύουμε, είναι η προσπάθεια να ωραιοποιηθούν ή να διαψευσθούν. Αντί ένα-ένα τα κακά να εξαφανίζονται, δικαιολογούνται και αυξάνονται. Επειδή, προφανώς, οι ένοχοι είναι ημέτεροι...


Top