Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ψάχνουν αστέρες για να τους χρίσουν υποψήφιους βουλευτές

Ψάχνουν αστέρες για να τους χρίσουν υποψήφιους βουλευτές

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο κοινοβουλευτισμός ακολουθεί φυσιολογικά την πτώση του επιπέδου ολόκληρου του πολιτικού συστήματος
 
Στον κοινοβουλευτικό βίο της Ελλάδας αποτελεί συνήθη κομματική τακτική. Να συμπεριλαμβάνονται στις λίστες των υποψήφιων βουλευτών των κομμάτων αστέρες της τηλεόρασης, ηθοποιοί του κινηματογράφου, δημοφιλή αστέρια του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, προς άγραν ψήφων. Ανεξαρτήτως, εάν αυτή η τακτική δεν προσθέτει τίποτε, ή ελάχιστα, στον κοινοβουλευτικό βίο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.
 
Αυτή η τακτική φαίνεται να μετακομίζει τώρα και στην Κύπρο. Ελλείψει ενδιαφέροντος από καταξιωμένους ανθρώπους να αναμειχθούν στην πολιτική και λόγω της δικαιολογημένης άρνησής τους να γίνουν μέρος ενός σαθρού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, κάποια πολιτικά κόμματα αναζητούν υποψηφίους μεταξύ αστέρων της τηλεόρασης, του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού και της καλλιτεχνικής ζωής. Δεν υποτιμούμε, αντίθετα εξαίρουμε την προσφορά αυτών των ανθρώπων στον τομέα τον οποίον υπηρετούν.
 
Έχουν, όμως, τις γνώσεις και τις ικανότητες να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα προβλήματα του τόπου και να συμβάλουν, από το έδρανο του βουλευτή, στην επίλυσή τους; Ενδιαφέρονται οι ηγεσίες των κομμάτων να διερευνήσουν, αν τα επιλεγόμενα άτομα έχουν γνώση του αντικειμένου και μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων; Ή απλώς τα επιλέγουν, επειδή θεωρούν ότι ασκούν έλξη στο ευρύτερο σώμα των ψηφοφόρων και θα αυξήσουν, με τα κουκκιά τους, τα ποσοστά του κόμματος; Και αν διαθέτουν γνώσεις και έχουν οράματα και ιδέες, θα αφεθούν να τις αξιοποιήσουν μέσα στα στεγανά του κόμματος, ή θα υποχρεωθούν να μεταβληθούν σε παπαγαλάκια των κομματικών ντιρεκτίβων ή σε δεινοσαυράκια;
 
Θα λεχθεί και πάλιν: Άραγε, οι απαρτίζοντες σήμερα τη Βουλή έχουν αποδειχθεί οι άριστοι των αρίστων και πρόσθεσαν κύρος στο βουλευτικό αξίωμα, ώστε να ανησυχούμε εάν οι ποδοσφαιριστές, οι ηθοποιοί και οι πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού πεδίου θα αποδειχθούν κατώτεροι των σημερινών κατόχων των εδράνων;
 
Σίγουρα, όχι. Η σημερινή Βουλή είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του κυπριακού κοινοβουλίου. Πέραν του γεγονότος ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιοι έχουν τραυματίσει καίρια τον κοινοβουλευτισμό, με ενέργειες τις οποίες εάν διέπραττε απλός πολίτης, δεν θα απέφευγε την καταδίκη. Όμως το θέμα δεν είναι να έχουμε Βουλή του ίδιου επιπέδου, ή ακόμη χειρότερη, από την προηγούμενη. Ο στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση, η αξιοποίηση ανθρώπων κύρους, καταρτισμένων και εχόντων γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, ανθρώπων με ήθος που να εμπνέουν το εκλογικό σώμα και όχι να αποτελούν απλώς καλούς ποδοσφαιριστές και άριστους χειριστές του τηλεοπτικού λόγου.
 
Είχαμε και σε άλλα άρθρα μας προβεί σε συγκρίσεις του επιπέδου παλαιοτέρων κοινοβουλευτικών ανδρών με τους σημερινούς. Σε όλα σχεδόν τα κόμματα παρατηρείται οφθαλμοφανέστατη έλλειψη ικανών ανδρών, με αποτέλεσμα την απουσία ποιότητας στην εκπροσώπησή τους στη Βουλή. Λείπει από τη Βουλή ένας Γλαύκος Κληρίδης, ένας Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ένας Αλέκος Μαρκίδης, ένας Ντίνος Κωνσταντίνου, ένας Ανδρέας Ζιαρτίδης, ένας Παύλος Δίγκλης, ένας Τάσσος Παπαδόπουλος, και πολλοί άλλοι, οι οποίοι ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης είχαν γνώσεις των προβλημάτων του τόπου, αλλά και επίγνωση του αξιώματος που κατείχαν. Χρόνο με τον χρόνο, πενταετία με πενταετία, το επίπεδο της Βουλής οδηγείτο προς τα κάτω. Μέχρι που καταλήξαμε στη σημερινή κατάσταση.
 
Το επίπεδο του κοινοβουλευτισμού ακολουθεί την πτώση του επιπέδου ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Από την ανώτατη ιεραρχία της Προεδρίας του κράτους, μέχρι τα Υπουργικά Συμβούλια, μέχρι τη Βουλή, μέχρι τα πολιτικά κόμματα. Στα πολύ προηγούμενα χρόνια, αποτελούσε πόλο έλξης η πολιτική για καταξιωμένους ανθρώπους. Σήμερα, για όσους απέμειναν άριστους, η ανάμειξη στην πολιτική αποτελεί τομέα αποφυγής.
 
Δεν προσπαθούμε να εξιδανικεύσουμε το παρελθόν και να μηδενίσουμε το παρόν. Και τότε και σήμερα, και αύριο θα υπάρχουν οι άριστοι, οι καλοί, οι μέτριοι και οι άσχετοι. Σήμερα, όμως, πλεονάζουν οι μετριότητες και οι άσχετοι. Και μειώνονται επικίνδυνα οι καλοί και οι άριστοι. Σε όλες τις βαθμίδες και σε όλους τους τομείς...

Top