Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πώς ο Κασουλίδης παραποιεί την ιστορία

Πώς ο Κασουλίδης παραποιεί την ιστορία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Αφόρητο εμπαιγμό στην πολιτική νοημοσύνη μας επεχείρησε ο Ιωάννης Κασουλίδης. Και κακοποίησε βάναυσα τα γεγονότα, και μάλιστα σε μία στιγμή κατά την οποία όφειλε να τα σεβαστεί. Και κυρίως να σεβαστεί τη μνήμη ενός ανδρός, υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στην πρεσβεία της Αιγύπτου, στη Λευκωσία, για τον θάνατο του πρώην Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπερέβη κάθε όριο. Διαστρέβλωσε, αθέλητα ή ηθελημένα, την αλήθεια και την ιστορία, προκειμένου να απο-ενοχοποιήσει το κόμμα του, και να διαγράψει μία μαύρη σελίδα, κατά την οποία ο Δημοκρατικός Συναγερμός, προκειμένου να αναρριχηθεί στην ιστορία, θυσίασε το εθνικό θέμα και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη διαχρονική φιλοσοφία του.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων, προέβη σε δηλώσεις, εξυμνώντας τον αποθανόντα πρώην Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για τις προσπάθειες που κατέβαλε στη λύση του Κυπριακού, και αναφερόμενος στη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, την οποία υπέβαλε το 1992, επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου, ανέφερε τα ακόλουθα ανιστόρητα: «Οι Ιδέες τις οποίες κατέθεσε προσέκρουσαν κυρίως στην τουρκική στάση. Γι' αυτό και η μνήμη του συνδέεται με τις σημερινές προσπάθειες, και ελπίζω η παρακαταθήκη που αφήνει να τιμηθεί αυτή τη φορά».
 
Πλήρης διαστρέβλωση και παραποίηση των γεγονότων για την περίοδο εκείνη, κατά την οποία υπεβλήθησαν οι Ιδέες Γκάλι. Εκείνο το σχέδιο λύσης δεν το «τούμπαρε» μόνο ο Ντενκτάς. Την αφορμή στον Ντενκτάς έδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο τότε αρχηγός του, Γλαύκος Κληρίδης. Ας ομιλήσει επί τούτου ο τότε Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου. Τα ιστορικά γεγονότα, όπως τα περιγράφουμε και σε ρεπορτάζ μας, στη σελίδα 14, έχουν ως εξής:
 
Ο Γ. Βασιλείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ είχαν έντονα υποστηρίξει τις Ιδέες, στο Εθνικό Συμβούλιο, ως βάση διαπραγμάτευσης. Σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας Βασιλείου, ο Γλαύκος Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ πρόσφεραν αμέριστη υποστήριξη στην πολιτική Βασιλείου στο Κυπριακό. Έξι μήνες, όμως, προτού λήξει η θητεία του Γ. Βασιλείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπαναχώρησε. Και προκειμένου ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος είχε εκθέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 1993, να λάβει την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, υπέκυψε στις απαιτήσεις του Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος έθεσε ως όρο στήριξης την απόρριψη των Ιδεών. Ο Κληρίδης συναίνεσε και προχώρησε σε απεμπλοκή από το σχέδιο, το οποίο είχε αποδεχθεί. Τότε, είχε έλθει στο φως και η σκανδαλώδης υπεξαίρεση του «τριπτύχου Βασιλείου» από το Υπουργείο Εξωτερικών και η παράδοσή του στον ΔΗΣΥ, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως προεκλογικό εργαλείο κατά του Γιώργου Βασιλείου.(Γράφομεν αναλυτικότερα στη σελίδα 14)
 
Αυτή είναι, περιεκτικά, η πραγματική ιστορία γύρω από τις Ιδέες Γκάλι. Αυτός που τις απέρριψε και διευκόλυνε τον Ντενκτάς να κάμει το δικό του παιγνίδι και να απεμπλακεί με τη σειρά του ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Το κόμμα που ορύεται σήμερα για διαρροές εγγράφων από το Εθνικό Συμβούλιο δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσει υπεξαιρεθέν έγγραφο μεγάλης σημασίας στον προεκλογικό αγώνα. Για να αναρριχηθεί στην εξουσία.
 
Αν ο κ. Κασουλίδης δεν γνωρίζει τα γεγονότα της εποχής, ή αν η μνήμη του έχει ασθενήσει, τουλάχιστον όφειλε προτού μεταβεί στην πρεσβεία και αποδώσει τιμές στον Γκάλι, να πληροφορηθεί τα πραγματικά γεγονότα.
 
Αν όμως τα εγνώριζε, και ηθελημένα τα έχει παραποιήσει, τότε απλώς επιβεβαιώνει τη διαχρονική ιστορία του ΔΗΣΥ, να παραποιεί την ιστορία και να χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα κατά βούληση, προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.
 
Αυτό έπραξε το 1993, απορρίπτοντας τις Ιδέες Γκάλι τις οποίες είχε αποδεχθεί. Αυτό έπραξε το 1998, χρησιμοποιώντας τους S-300 ως ψηφοθηρικό όπλο. Αυτό έπραξε και το 2013, δεσμευόμενο να ακολουθήσει και να εφαρμόσει απορριπτικές θέσεις. Όσοι πιστεύουν ότι τον Δημοκρατικό Συναγερμό τον απασχολεί το εθνικό θέμα και όχι η εξουσία, ας μελετήσουν την ιστορία του κόμματος. Θα πέσουν από τα σύννεφα...

Top