Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Παραμύθι της Χαλιμάς, η «συναντίληψη» 4 προς ένα

Παραμύθι της Χαλιμάς, η «συναντίληψη» 4 προς ένα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Όπως είχαμε εκτιμήσει, η δήθεν ιστορική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία παρουσίαση των πολιτικών φαντασιώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, μία σκαιά παραπλάνηση του λαού και μία παράθεση κίβδηλων και ανύπαρκτων «συναντιλήψεων», οι οποίες ουδέποτε επετεύχθησαν.

Τρανό παράδειγμα, η διάψευση του ισχυρισμού του Προέδρου ότι επετεύχθη συναντίληψη στο θέμα της αναλογίας πληθυσμού 4 προς ένα, από την πρόεδρο της ψευδοβουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ.

Ιδού η παραπλάνηση του λαού από τον Πρόεδρο. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της αναφοράς του στη Βουλή:
«Το θέμα των εποίκων έχει συζητηθεί, και υπάρχει συναντίληψη πως η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού κατά την πρώτη ημέρα ισχύος της συμφωνίας θα αντικατοπτρίζει, με ελάχιστες αποκλίσεις, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά το 1960.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η συναντίληψη που υπάρχει στην αναλογία του πληθυσμού, κατά την πρώτην ημέρα, που είναι τέσσερα προς ένα, δηλαδή 79% με 21% -υπολογίζονται με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες-, θα διασφαλίζεται και στο μέλλον σε σχέση με την απόκτηση της ιθαγένειας της ομοσπονδιακής δημοκρατίας, από υπηκόους της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Δηλαδή, για να γίνει ένας Τούρκος υπήκοος Κύπριος πολίτης, και να αποκτήσει κυπριακή ιθαγένεια, θα πρέπει προγενέστερα να έχουν γίνουν άλλοι τέσσερεις Έλληνες υπήκοοι. Όπως γίνεται αντιληπτό, με την πιο πάνω συναντίληψη, τερματίζεται οριστικά ο κίνδυνος συνέχισης του εποικισμού, αλλά και ο κίνδυνος που διατρέχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, να μην αναφέρω ακόμη, αν θέλετε, και την τουρκοκυπριακή, από αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης της χώρας».

Τίποτε απ' όλα αυτά που ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ισχύει. Η Σιμπέρ, επανερχόμενη από την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τους Ερντογάν και Νταβούτογλου, διέψευσε τα περί συναντίληψης στο θέμα αυτό. Είπε:

«Το θέμα της αναλογίας του πληθυσμού βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συνομιλιών. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ, ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ» .(Σημ.: Τα κεφαλαία, δικά μας).

Εξ αυτής της δήλωσης της Σιμπέρ προκύπτουν δύο τινά: 1. Ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ψέματα στον λαό, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει «συναντίληψη» στην αναλογία τέσσερα προς ένα, ή 2. Η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από τη συμφωνία και η «συναντίληψη» κατέστη κουρελόχαρτο.

Καλούνται, συνεπώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγουν και να ενημερώσουν τον λαό τι συμβαίνει.
Μήπως όλες οι «συναντιλήψεις» που αράδιασε ο Πρόεδρος στη Βουλή είναι προϊόν πολιτικής φαντασίας του, ή επικοινωνιακό παιγνίδι να παρουσιάσει δικαιωμένη την πολιτική του στον λαό, ή αποτέλεσμα υπαναχώρησης της τουρκοκυπριακής πλευράς από συμφωνηθέντα; Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η δήθεν συμφωνία για το 4 προς 1 δεν ισχύει.

Όταν όμως, ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έζησε όλες τις περιόδους του Κυπριακού και οφείλει να γνωρίζει καλύτερα παντός άλλου τον αντίπαλο που έχει στο τραπέζι, συλλαμβάνεται σε πλήρη άγνοια της προϊστορίας και της τακτικής του αντιπάλου, ο οποίος ουδέποτε σεβάστηκε συμφωνίες, συγκλίσεις και συναντιλήψεις, ουδέποτε σεβάστηκε την ίδια την υπογραφή του, τότε δεν πάμε καθόλου καλά.

Υπενθυμίσαμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σε πρόσφατο άρθρο μας, ότι το ίδιο έπραξαν οι Τούρκοι στην περίπτωση της συμφωνίας της Βιένης για επιστροφή των Καρπασιτών στη γη τους, στην περίπτωση της συμφωνίας Κυπριανού-Ντενκτάς για συζήτηση του θέματος της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα και στην περίπτωση της συμφωνίας Μακαρίου-Ντενκτάς στο θέμα της εφαρμογής των τριών ελευθεριών.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε τη διαχείριση του εθνικού θέματος, χωρίς να διαβάσει την προϊστορία του προβλήματος, χωρίς να γνωρίζει καν ποιον έχει απέναντί του. Ή αν εγνώριζε, τα έριξε όλα στον κάλαθο των αχρήστων, και προχώρησε με πρωτοφανή ανευθυνότητα και με μόνο στόχο την αυτοδικαίωση, να πετύχει λύση, όχι απλώς ταυτισμένη με το σχέδιο Ανάν, αλλά με λύση προκεχωρημένου Ανάν.

Ενόψει προεκλογικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων (εδώ είναι που ισχύουν οι προεκλογικές σκοπιμότητες, κύριε εκπρόσωπε), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και τα δύο μεγάλα κόμματα, εσκεμμένα και προσχεδιασμένα, συντηρούν κλίμα αισιοδοξίας, καλλιεργούν ψευδαισθήσεις προς όλα βαίνουν καλά και πως επίκειται λύση, ώστε να λάβουν τις ψήφους όσων πιστεύουν στα παραμύθια της Χαλιμάς που διηγούνται...


Top