Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η ιστορική αλήθεια για τον Τάσσο Παπαδόπουλο

Η ιστορική αλήθεια για τον Τάσσο Παπαδόπουλο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι, αποδημήσαντες εις Κύριον, ηγέτες του κυπριακού Ελληνισμού δεν είναι υπεράνω κριτικής.

Πολύ περισσότερο, όταν έργα και πολιτικές τους άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους επί της σημερινής κατάστασης του εθνικού θέματος. Είτε κατά τρόπο ευεργετικό είτε κατά τρόπο καταστροφικό. Συμφωνούμε συνεπώς με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ότι οι πολιτικές των εκάστοτε Προέδρων και διακυβερνήσεων υπόκεινται σε κριτική. Υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι η κριτική θ' ανταποκρίνεται προς τα γεγονότα και την ιστορική αλήθεια.

Στην περίπτωση της κριτικής της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, και συγκεκριμένα στην αναφορά του ότι επί προεδρίας του στρώθηκε κόκκινο χαλί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ατύχησε. Η ιστορική πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Ο Μπαν Κι Μουν ήλθε στην Κύπρο, επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Και, όντως, οδηγήθηκε στο ψευδοπροεδρικό και συνάντησε τον ψευδοπρόεδρο Ταλάτ. Πώς συνέβη, είναι άγνωστο. Τότε ελέχθη ότι οδηγήθηκε, χωρίς να το γνωρίζει, από τον Ντάουνερ. Αλλά δεν νομίζουμε ότι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν εγνώριζε με ποίους θα συναντιόταν, και πού, στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για πρώτη φορά στο σύμβολο του ψευδοκράτους, και η συνάντησή του με τον παράνομο ηγέτη του ψευδοκράτους, μέσα στο «προεδρικό», προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, απ' όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην βεβαίως του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όλα τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να μην παραστούν στη δεξίωση, που θα εδίνετο το ίδιο βράδυ, προς τιμήν του Μπαν Κι Μουν. Οι μόνοι που παρέστησαν στη δεξίωση ήταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Το δεύτερο που αξίζει να λεχθεί είναι τούτο και δεν αποτελεί σημείο αρνητικής κριτικής για τον Τάσσο, αλλά σημείο σωστής και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς.
Την Κύπρο είχε επισκεφθεί, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο. Ο Βρετανός Υπουργός είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως από την κυπριακή Κυβέρνηση να μη συναντήσει τον Ταλάτ στο «προεδρικό», διαφορετικά δεν θα γινόταν δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Στρο αγνόησε την προειδοποίηση, αγνόησε τις κυπριακές Αρχές και μετέβη στα κατεχόμενα, εισήλθε στο «προεδρικό» και συνάντησε εκεί τον Ταλάτ. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον δεχθεί.

Τι έγινε, όμως, στη συνέχεια; Εξοργίστηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και αντί να βάλλει κατά του Στρο, ξεκίνησε εκστρατεία κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου. Θυμούμαι καλώς τον Ιωάννη Κασουλίδη να περιέρχεται τους τηλεοπτικούς σταθμούς και να επικρίνει δριμύτατα τον Τάσσο Παπαδόπουλο, για την άρνησή του να συναντήσει τον Στρο, κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι δημιουργεί εχθρούς εκ του μη όντος για την κυπριακή υπόθεση.

Τελικά, τι απέγινε ο «μεγάλος μας φίλος Στρο», που τον διέγραψε ο Τάσσος από τη λίστα των υποστηρικτών μας; Απεδείχθη ο μεγαλύτερος πλασιέ των τουρκικών θέσεων στα διεθνή βήματα. Υποστήριζε μετά πάθους όλες τις τουρκικές διχοτομικές θέσεις και μάλιστα εγράφη ότι προσελήφθη, μετά την αποχώρησή του από το Φόρεϊν Όφις, ως σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης επί του Κυπριακού και άλλων διεθνών θεμάτων. Και κατά τη θητεία του ως αρχηγός της βρετανικής διπλωματίας, αλλά και μετά την αποχώρησή του, ο Τζακ Στρο αποδείχθηκε αθεράπευτα φιλότουρκος.

Αυτόν τον άνθρωπο αρνήθηκε να δεχθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος και αυτόν τον άνθρωπο υποστήριξε μετά πάθους ο ΔΗΣΥ.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν κάθετα τοποθετημένος κατά των οποιωνδήποτε επαφών του ψευδοκράτους με ξένους κρατικούς ηγέτες. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να αποτρέπει τέτοιες επαφές, επειδή σωστά διέβλεπε ότι αναβάθμιζαν το ψευδοκράτος. Μετά άρχισε η μεγάλη κατηφόρα και η αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Επί προεδρίας Χριστόφια και αποκορυφώθηκε επί προεδρίας Αναστασιάδη.
Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Την οποία ουδείς μπορεί να αρνηθεί...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Δωροδοκηθέντες χωρίς... δωροδοκήσαντα

Μπορεί να χωρέσει ο νους του απλού ανθρώπου αυτό που έγινε; Να κατηγορούνται δύο λοχίες της ΚΥΠ ότι δωροδοκήθηκαν στην υπόθεση Δρομολαξιάς, να καταδικάζονται σε φυλάκιση, αλλά το άτομο που φέρεται να τους εδωροδόκησε, να μην αντιμετωπίζει καμία κατηγορία. Ουδέν σχόλιον.


Top