Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πώς ο Αναστασιάδης ερήμωσε την κυπριακή ύπαιθρο

Πώς ο Αναστασιάδης ερήμωσε την κυπριακή ύπαιθρο

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Στο χθεσινό άρθρο μας αναφερθήκαμε στις ψευδο-δεσμεύσεις που εξήγγειλε προχθές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προς τους κατοίκους της υπαίθρου, υποσχόμενος πως θα δημιουργήσει Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη στις αγροτικές κοινότητες, για να φέρει πιο κοντά το κράτος στις αγροτικές κοινότητες! Και του υπενθυμίσαμε ότι είναι ο Πρόεδρος ο οποίος διέλυσε την ύπαιθρο, έσπρωξε τους νέους της στην αστυφιλία, άφησε τους όσους απέμειναν ηλικιωμένους χωρίς ιατρική περίθαλψη και, πέραν της ερήμωσης που προκάλεσε, ενέπαιξε τους κατοίκους των αγροτικών κοινοτήτων με το περιβόητο σχέδιο ανάπτυξης του Τροόδους.

Ένα σχέδιο το οποίο χαρακτήρισε Πρότυπο Μοντέλο Ανάπτυξης Τροόδους και το οποίο εξήγγειλε στο τέλος του 2012, σε συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής, στις Πλάτρες. Είχε δηλώσει, τότε, ότι το Σχέδιο θα άρχιζε υλοποιούμενο τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο δεν είδαν τέτοιο σχέδιο, αλλά είναι αντιμέτωποι με μία κατάσταση πλήρους ερήμωσης της περιοχής.

Ακριβώς χθες, που δημοσιεύετο το άρθρο μας, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Αλήθεια» δημοσιευόταν ανοικτή επιστολή του Κοινοτάρχη Κυπερούντας Γιώργου Παναγιώτου, στην οποία υπενθυμίζετο στον Πρόεδρο η υπόσχεσή του και σημειώνετο ότι τίποτε ακόμα δεν έγινε. Ο Νίκος Αναστασιάδης υφήρπασε την ψήφο των κατοίκων ορεινών περιοχών, έγινε Πρόεδρος, αλλά ταυτόχρονα και... καπνός.

Όμως πέραν της μαστιγωτικής επιστολής του Κοινοτάρχη Κυπερούντας -μίας περιοχής, ειρήσθω εν παρόδω, όπου πλειοψηφούν οι συναγερμικοί ψήφοι- ο κ. Παναγιώτου διεκτραγωδεί και την κατάσταση ερήμωσης στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή. «Βρισκόμαστε», γράφει στον Πρόεδρο, «μπροστά στην ερήμωση, την εγκατάλειψη και τον αφανισμό.

Μία τραγική κατάσταση πραγματική, που το αποδεικνύουν η δραματική μείωση του πληθυσμού, η διαμονή σ' αυτήν κυρίως ηλικιωμένων, η σοβαρή μείωση των μαθητών στα λιγοστά συμπλεγματοποιημένα σχολεία που λειτουργούν ακόμα, με αριθμό μαθητών στις τάξεις γύρω στους δέκα, η έλλειψη βασικών υποδομών, η απίστευτη εγκατάλειψη της γεωργίας, κ.λπ. Υπάρχουν κοινότητες χωρίς να λειτουργεί έστω και ένα καφενείο, ένα μπακάλικο».

Αυτήν την ύπαιθρο θα παραδώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Κυβέρνησή του και ο ΔΗΣΥ.

Όμως συνεχίζει ο Κοινοτάρχης Κυπερούντας:

«Συνάντησα το πρωί δύο κυρίες στον δρόμο, που κατάγονται από τη Λευκωσία και πήγαιναν στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, για να επισκεφθούν τη μητέρα τους που κατοικεί μόνιμα στον Παλιόμυλο.

Πόνεσα πραγματικά, όταν μου είπαν ότι στον Παλιόμυλο ζουν τώρα μόνο τέσσερεις ηλικιωμένες γυναίκες και ότι το χωριό έσβησε. Θυμήθηκα, τότε, που κάποιος ανώτατος αξιωματούχος του κράτους, σε μία κλειστή σύσκεψη για την κατασκευή του δρόμου Λεμεσού-Τριμίκλινης-Καρβουνά, είπε,ίσως χωρίς να το εννοοεί: 'Τζιει πάνω (εννοούσε το Τρόοδος), έμειναν τέσσερεις ψώρηες και θα τους κάνουμε και δρόμο;'. Είναι βέβαιο πως αν συνεχιστεί η σημερινή δημογραφική αποψίλωση, σε μία δεκαετία δεν θα υπάρχει ούτε μία ζωντανή κοινότητα. Όλες θα γίνουν σαν τον Παλιόμυλο. Όλοι θα θρηνούμε πάνω στα ερείπια των σπιτιών των γονιών μας».

Δραματικό το μήνυμα του Κοινοτάρχη Κυπερούντας. Και δεν φορτώνουμε μονάχα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την εγκληματική ευθύνη της ερήμωσης των αγροτικών περιοχών. Όλοι οι Πρόεδροι και όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ευθύνη. Αλλά απ' εκεί και πέρα, ο σημερινός Πρόεδρος είναι αυτός που εξήγγειλε και υποσχέθηκε να καταστήσει τις αγροτικές κοινότητες, Γη της Επαγγελίας.

Εξήγγειλε σχέδια τα οποία ουδέποτε εφάρμοσε, ενεφανίσθη ως ο Μεσσίας της υπαίθρου, δήλωσε πως θα οδηγήσει την Κύπρο σε νέα εποχή και τελικά κατέστη ο Πρόεδρος που έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των αγροτικών περιοχών. Και όχι μόνο δεν απολογείται προς τους ανθρώπους, τους γνήσιους ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου, τους οποίους ενέπαιξε, αλλά συνεχίζει τον εμπαιγμό, ακόμη και σήμερα. Και ενώ η ύπαιθρος ερημώθηκε, αντί να πάει και να διαπιστώσει με τα ίδια τα μάτια του την καταστροφή που επέφερε, επιμένει να κινείται στα σαλόνια και στις δεξιώσεις, εξαγγέλλοντας νέες υποσχέσεις.

Αντί να δημιουργήσει τουλάχιστον αγροτικά νοσοκομεία, ώστε οι λίγοι εναπομείναντες ηλικιωμένοι να μην αντιμετωπίζουν κινδύνους για την ίδια τη ζωή τους, υπόσχεται να τους φτιάξει Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη!

Τι να πεις πλέον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον κυβερνώντα ΔΗΣΥ; Όταν δεν αντιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της εγκληματικής, απάνθρωπης πολιτικής τους, και δεν κατεβαίνουν κάτω στον κόσμο να αντιληφθούν τον πόνο και τα προβλήματα του απλού ανθρώπου, τότε έχουμε Πρόεδρο, υπουργούς, ηγεσία του ΔΗΣΥ που ζουν στον κόσμο τους. Καταστρέφουν το πιο υγιές κομμάτι του κυπριακού πληθυσμού και αυτοί... κτενίζονται!

 


Top