Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Μέσα σε τρεις μήνες θα πατάξω τη γραφειοκρατία»

«Μέσα σε τρεις μήνες θα πατάξω τη γραφειοκρατία»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018, ανασύροντας από τη ναφθαλίνη τις δεσμεύσεις τού 2013
 
Μα τι ωραία που τα λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης... στο χαρτί; Πόσο εύκολα ωραιοποιεί τραγικές καταστάσεις; Και πόσο άνετα δεσμεύεται χωρίς να πληρώνει τελωνείο; Στην πράξη, ουδέν. Το μαρτυρούν οι ανεκπλήρωτες προεκλογικές δεσμεύσεις του και το επιβεβαιώνουν και τα σημερινά μετεκλογικά παραμύθια του. Να μη λησμονείται ότι πλησιάζουμε σε βουλευτικές εκλογές, και αυτή η διαχρονική τακτική του ΔΗΣΥ, να τάζει φούρνους παξιμάδια στους ψηφοφόρους, θα εντείνεται και θα ενισχύεται.
 
Προχθές, μιλώντας σε εκδήλωση εγκαινίων του Κέντρου Πολίτη, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας, λέγοντας πως βρίσκεται σε προκεχωρημένο στάδιο η υλοποίηση της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Υπηρεσίας.
 
Πώς και δεν πήραν χαμπάρι οι πολίτες αυτό το «προκεχωρημένο στάδιο»; Η Δημόσια Υπηρεσία λειτουργεί με την ίδια, αν όχι περισσότερη, βραδύτητα, από προηγουμένως. Ενεργεί ως αφέντης και όχι ως υπηρέτης του λαού. Η γραφειοκρατία παραμένει στα ίδια επίπεδα. 
 
Η υποστελέχωσή της προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Το ωράριο παραμένει το ίδιο, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες. Τα κενά κυβερνητικά γραφεία παραμένουν κενά. Τίποτε δεν αισθάνθηκε ο πολίτης ότι προέκυψε προς όφελός του και πως κάτι άλλαξε, από τον καιρό που άρχισε να λειτουργεί ανεξάρτητο κράτος.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όμως, προχώρησε και σε υποσχέσεις και σε νέες δεσμεύσεις και προς τους κατοίκους της υπαίθρου. Δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες των Κυπριακών Ταχυδρομείων, για παροχή Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη από αγροτικά ταχυδρομικά γραφεία, «φέρνοντας πιο κοντά το κράτος και τις υπηρεσίες του, στους κατοίκους της υπαίθρου μας».
 
Οποίος λαϊκισμός! Ο Πρόεδρος, ο οποίος διέλυσε ουσιαστικά την ύπαιθρο, την ερήμωσε κυριολεκτικά, οδήγησε τους νέους της στην αστυφιλία, εγκατέλειψε στο έλεός τους τούς λίγους συνταξιούχους που απέμειναν, τους άφησε χωρίς ιατρικά κέντρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους, υπόσχεται τώρα να τους κάμει και Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη.
 
Στα γραφεία των εφημερίδων φθάνουν συχνότατα επιστολές κοινοταρχών της ορεινής περιοχής της Κύπρου, από τις οποίες εκπέμπονται απεγνωσμένα SOS για την ερήμωση των περιοχών τους, για την ανυπαρξία οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας, για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ζωές, εξαιτίας της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παραδοσιακές βιομηχανίες, που παλαιότερα ήκμασαν στην ύπαιθρο, έχουν διαλυθεί, σχολεία λειτουργούν με ελάχιστους μαθητές, αγροτικά νοσοκομεία εγκαταλείπονται, ιατροί δεν μεταβαίνουν εκεί.
 
Η κυπριακή ύπαιθρος έχει ουσιαστικά διαλυθεί επί των ημερών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Εκείνο το πολυθρύλητο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής Τροόδους, για το οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης υπέσχετο προεκλογικά ότι είχε έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα άρχιζε να υλοποιεί τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έχει μείνει στα χαρτιά. Αντί τρεις μήνες, έχουν παρέλθει τρία χρόνια και ακόμη να αρχίσει να εφαρμόζεται. Αντίθετα ξεκίνησε να εφαρμόζεται σχέδιο ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης του Τροόδους.
 
Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπόσχεται «να πατάξει τη γραφειοκρατία». Τη γραφειοκρατία, την οποία θα επάτασσε τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, υπόσχεται εκ νέου να την πατάξει, τρία χρόνια μετά! Ιδού τι έλεγε στις 12.2. 2013, σε ομιλία του σε νέους επιστήμονες: «Εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, μέσα σε τρεις μήνες θα περιορίσω τη γραφειοκρατία».
 
Προχθές, 12.1.2016, αναλύοντας τους «μείζονες στόχους» της Κυβέρνησης, επαναλάμβανε τα ίδια: «Να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να κάνουμε τις Υπηρεσίες μας ακόμα πιο ευέλικτες και το κράτος προσιτό, ανθρωποκεντρικό και, κυρίως, αποτελεσματικό για όλους τους πολίτες του».
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε, ήδη, προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Και ανασύρει από τη ναφθαλίνη τις δεσμεύσεις τού 2013!
 

Top