Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Ακιντζί, ο Τσιελεπής και τα «αναμενόμενα»...

Ο Ακιντζί, ο Τσιελεπής και τα «αναμενόμενα»...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Αφόρητος εμπαιγμός των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ από την ηγεσία τους
 
Η πρώτη αντίδραση του ΑΚΕΛ στις απαράδεκτες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, στη διακαναλική των κατεχομένων, ήλθε από τον επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού, Τουμάζο Τσιελεπή, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΣΤΡΑ. Μη σας περάσει από το μυαλό ότι ο κ. Τσιελεπής καταδίκασε, έστω και ήπια, τις θέσεις της Τουρκίας, όπως τις διατύπωσε ο εγκάθετός της.
Δεν είναι αφελής ο κ. Τσιελεπής να αυτοδιαψευσθεί και να καταρρίψει όλες εκείνες τις θέσεις του ΑΚΕΛ, με τις οποίες το κόμμα περιπαίζει τους ψηφοφόρους του και όλον τον λαό, πως "ο Μουσταφά Ακιντζί είναι μετριοπαθής". Τις προσπέρασε, λοιπόν, στο άψε σβήσε, αλλά διέπραξε ακόμη μεγαλύτερο λάθος, λέγοντας πως όσα είπε ο κατοχικός ηγέτης, "λίγο πολύ, ήταν αναμενόμενα".
 
Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ΑΚΕΛ εγνώριζε, ευθύς εξαρχής, ότι οι θέσεις Ακιντζί στο περιουσιακό, στις εγγυήσεις, στην παραμονή εποίκων, στις πληθυσμιακές πλειοψηφίες, στην ιδιοκτησία γης, στην εκ περιτροπής προεδρία και σε όλα γενικά τα θέματα, δεν είναι καινούργιες. Είναι ''αναμενόμενες". Δηλαδή, ο κ. Ακιντζί δεν τις ασπάστηκε χθες, ή προχθές, ή μόλις εξελέγη, αλλά και πολύ προηγουμένως. Και, φυσικά, εμπιστευόμαστε το ΑΚΕΛ, ότι αυτό συνιστά μία πραγματικότητα, ως εκ του γεγονότος ότι το κόμμα διατηρούσε μακροχρόνια επαφή με τον Τουρκοκύπριο πολιτικό, πολύ πριν εκλεγεί.
 
Αλλά αφού οι θέσεις που εξέφρασε ο Ακιντζί είναι αναμενόμενες, τις γνώριζε το ΑΚΕΛ, εδώ και χρόνια, πώς νομιμοποιείται το κόμμα να θεωρεί αυτόν τον ηγέτη "μετριοπαθή"; Δύο φορές μάς ενέπαιξε το ΑΚΕΛ. Μία φορά όταν λιβάνιζε τον Ακιντζί, πριν από την εκλογή του, ως ''προοδευτικό και μετριοπαθή ηγέτη" και δεύτερη, σήμερα, όταν συνεχίζει να διατηρεί τις θέσεις αυτές ως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
 
Αφόρητος, συνεπώς, ο εμπαιγμός των ψηφοφόρων του κόμματος από την ηγεσία τους. Τους απέκρυπτε ότι ο Ακιντζί είναι υποστηρικτής των "δύο ιδρυτικών κρατών", της συνομοσπονδίας, της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της διατήρησης των εγγυήσεων, των πληθυσμιακών πλειοψηφιών, των ίσων δικαιωμάτων νομίμων ιδιοκτητών και σφετεριστών. Και άλλων πολλών διχοτομικών θέσεων.
 
Μπορεί ο κ. Τσιελεπής να μας πει, τελικά, πού διαφέρει ο Ακιντζί από τον Ντενκτάς και τον Έρογλου; Ίδιοι είναι. Ουραγός τους είναι. Πλασιέ των διχοτομικών θέσεων της Άγκυρας, συνιστά. Θα λέγαμε, ακόμη, ότι ο Ακιντζί είναι ακόμη πιο επικίνδυνος και από τον Ντενκτάς και από τον Έρογλου. Πού βρίσκεται η επικινδυνότητά του; Κατά πρώτο στην ωραιοποίησή του από το ΑΚΕΛ, τον Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ. Στην περίπτωση των Ντενκτάς και Έρογλου, οι ηγέτες μας πάντοτε τους κατάγγελλαν για αδιαλλαξία και εργαζόμενους για λύση δύο κρατών - και αυτό πέρασε και έγινε συνείδηση στον λαό.
Στην περίπτωση του Ακιντζί, Αναστασιάδης-Αβέρωφ-Κυπριανού τού έθεσαν φωτοστέφανο υποστηρικτή μίας λύσης όπως περίπου την οραματίζονται οι Ελληνοκύπριοι, δημιουργώντας μέσα στον λαό μια ωραιοποιημένη εικόνα του Ακιντζί. Έπαιξαν στην ουσία ένα παιχνίδι, το οποίο αφενός δημιουργούσε ψεύτικη εικόνα μέσα στον λαό και, αφετέρου, καθιστούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, αιχμαλώτους των ίδιων των δηλώσεών τους και θαυμαστές μίας παραμορφωμένης εικόνας, την οποία οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει.
 
Είπε και άλλα, όμως, ο κ. Τσιελεπής. Συνήρτησε τη λύση του Κυπριακού με συμφωνία στο περιουσιακό. Αλλά έστω και συμφωνήσουμε στο περιουσιακό και η Τουρκία επιμένει στις εγγυήσεις, στη μη επιστροφή Αμμοχώστου και Μόρφου, στη διατήρηση στρατευμάτων της και μετά τη λύση, και ο Ακιντζί επιμένει στις πληθυσμιακές πλειοψηφίες και στην ιδιοκτησία γης και σε σύναψη διεθνών συμφωνιών από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Τι γίνεται; Τα αποδεχόμαστε όλα αυτά, επειδή συμφωνήσαμε στο περιουσιακό;
Αλλά ο Ακιντζί ξεκάθαρα δήλωσε στη διακαναλική ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι ο ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο. Πώς θα υπάρξει συμφωνία, ακόμη και επί του περιουσιακού; "Να δείξουμε ευελιξία", δηλώνει ο κ. Τσιελεπής. Εδώ, όμως, δεν παίζουμε με επικεφαλίδες και με γενικόλογες και αόριστες ορολογίες. Τι σημαίνει "ευελιξία"; Να δώσουμε και στο περιουσιακό. Διότι πλέον και η "ευελιξία" κατήντησε συνώνυμη της παραχώρησης.
 
Τελειώνοντας, επικεντρωνόμαστε στην τελευταία ατάκα του κ. Τσιελεπή. "Αν καταρρεύσει η διαδικασία, αυτό θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο και για τις δύο κοινότητες", είπε. Αλλά ό,τι έσπειρε η πολιτική Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, θα θερίσει ο λαός, κύριε Τσιελεπή. Είκοσι τρία χρόνια κυβερνούν Πρόεδροι της δικής σας σχολής σκέψης. Και αν το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ο όλεθρος, εσείς θα τον φέρετε. Όμως διανοηθήκατε, έστω και μία στιγμή, ποιον μεγαλύτερο όλεθρο, πραγματικό Αρμαγεδδώνα, θα φέρει η λύση στη βάση της οποίας διαπραγματεύεστε;
 

Top