Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο «καλός» Πρόεδρος και ο «κακός» Λακκοτρύπης...

Ο «καλός» Πρόεδρος και ο «κακός» Λακκοτρύπης...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς συνομιλούν με αναξιόπιστους ανθρώπους - Τι θα πράξει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και πώς θα ενεργήσει η πτέρυγα... του κομμωτηρίου;
 
Είχαμε προ πολλού προειδοποιήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, να μην εμπιστεύεται τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς του. Είπαμε στους συντεχνιακούς ηγέτες ότι οι κυβερνώντες τούς παραπλανούν, προκειμένου να κερδίζουν χρόνο, να ματαιώνουν κινητοποιήσεις τους, να τους εφησυχάζουν, ώστε απερίσπαστοι να προωθούν τα τετελεσμένα και τους σχεδιασμούς τους για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Δεν μας άκουσαν οι συνδικαλιστές, δεν διδάχθηκαν τίποτε, και επιμένουν να συζητούν και να δίνουν πίστη σε αναξιόπιστους συνομιλητές.
 
Δεν τους δίδαξαν τίποτα οι ψεύτικες προεκλογικές διακηρύξεις και υποσχέσεις του διδύμου Αναστασιάδη-Καρογιάν, ότι οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Δεν εδιδάχθησαν τίποτα από τις υποσχέσεις του Χάρη Γεωργιάδη, ότι οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών θα προσελαμβάνοντο στο Δημόσιο και πως θα επανιδρύετο κρατικός αερομεταφορέας με κυπριακά κεφάλαια. Προειδοποιήσαμε το συνδικαλιστικό κίνημα στους ημικρατικούς οργανισμούς ότι, εάν δεν ελάμβανε έγκαιρα αποφασιστικά μέτρα αντίδρασης, θα ξυπνούσε ένα πρωί και θα άκουε ότι η Αρχή Λιμένων, η ΑΗΚ και η ΑΤΗΚ έχουν ξεπουληθεί. Θα πάθαιναν ό,τι έπαθαν οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές.
 
Δυστυχώς δεν μας άκουσαν. Και προέκριναν την έναρξη διαλόγου με μίαν αναξιόπιστη κυβέρνηση, η οποία και προεκλογικά και μετεκλογικά ψεύδεται και παραπλανεί. Παίζει κρυφτούλι, την ίδια ώρα που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις. Παίζει παιγνίδια εις βάρος των εργαζομένων. Πραγματοποιούνται συσκέψεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέγει προς τους συνδικαλιστές εκείνα που χαϊδεύουν τα αφτιά τους, και την ίδια ώρα ο Λακκοτρύπης μεθοδεύει τα εντελώς αντίθετα.
 
Παραπέμπουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Διορίζουν δικό τους Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, δικά τους Δ.Σ. ασκούνται επί ιδιωτικοποιήσεων και ο ένας παραπέμπει στον άλλον. Πότε «καλός» είναι ο Πρόεδρος, «κακός» ο Λακκοτρύπης και «άσχημος» ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων. Στην ουσία όλοι είναι ίδιοι. Αφοσιωμένοι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και στην εξάρθρωση της εθνικής ασφάλειας.
 
Έχει πλήρως ξεφτίσει ο ψευδο-διάλογος Κυβέρνησης-συντεχνιών. Η Κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις ακραίες θέσεις της για ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών. Το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να λάβει τις δικές του αποφάσεις. Όσο περισσότερο εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις και σε κουβέντες του καφενέ, τόσο πλησιέστερα θα βρίσκεται στην ιδιωτικοποίηση της εργασίας του. Και τόσο πλησιέστερα θα βρίσκεται ο λαός στα χέρια των αδηφάγων ξένων συμφερόντων.
 
Τίποτε και κανένας δεν μπορεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όλοι θα βρίσκονται υπό την ομηρεία του ιδιώτη. Αυτός θα αποφασίζει και κανένας άλλος. Σε κάποια στιγμή θα τους πουν ό,τι είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στους υπαλλήλους της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. «Αν δεν σας αρέσει, παραιτηθείτε και γυρευτείτε αλλού για δουλειά». Είναι το νέο σλόγκαν που καθιερώνεται. «Δεν σας αρέσει, φύγετε...».
 
Η τύχη των εργαζομένων βρίσκεται πλέον στα χέρια τους. Αλλά και στην ψήφο των βουλευτών. Και όσον αφορά τις προθέσεις των πολιτικών κομμάτων, φαίνεται να κλίνουν προς την καταψήφιση των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά θα συμφωνήσουμε με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι είναι δύσπιστος ως προς το τι θα προκύψει τελικά. Η δυσπιστία φαίνεται να εκδηλώνεται προς την πλευρά του ΔΗΚΟ.
 
Θα παραμείνει συνεπής ο Νικόλας Παπαδόπουλος στην υπόσχεση που έδωσε στους εργαζομένους, ότι θα καταψηφίσει τις ιδιωτικοποιήσεις; Ή, τελικά, ο ΔΗΣΥ θα βρει τρόπους να τον ρυμουλκήσει με κάποιες τροποποιήσεις στα δικά του; Αλλά και αν παραμείνει συνεπής, τι θα πράξει η πτέρυγα... του κομμωτηρίου; Θα πειθαρχήσει, ή θα ψηφίσει μαζί με τον ΔΗΣΥ;
 
Ο χρόνος θα το δείξει. Η ουσία είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιβάλλονται από την Τρόικα. Δεν υπάρχει τέτοιος όρος στο Μνημόνιο. Είναι καθαρή επιλογή του ΔΗΣΥ, της Κυβέρνησής του και των Υπουργών-αποστατών του ΔΗΚΟ, οι οποίοι αποχώρησαν από το κόμμα, προκειμένου να λάβουν υπουργείο ή να διατηρήσουν τα υπουργεία τους.
 
Λεφτά υπάρχουν, λέει ο Χάρης, αλλά αδυνατεί να εξεύρει το απαιτούμενο ποσό, προκειμένου οι ημικρατικοί να παραμείνουν οργανισμοί δημοσίας ωφελείας. Πανεύκολο είναι να τηρούν τους νεοφιλελεύθερους κανόνες, αλλά δύσκολο για τους κυβερνήτες να βάλουν να δουλέψει λίγο το μυαλό τους και να αναζητήσουν και να εξεύρουν άλλους τρόπους, για να περισώσουν εθνικό πλούτο...

Top