Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Έχουν Χαμπουλλά και μιλούν για λαϊκισμό του Περδίκη..

Έχουν Χαμπουλλά και μιλούν για λαϊκισμό του Περδίκη..

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Η ποιοτική ανεπάρκεια στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ
 
Πριν από χρόνια, όταν εργαζόμουν στην εφημερίδα "Ο Αγών", είχε επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας σημαίνον στέλεχος στην ιεραρχία της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, αργότερα διορισθέν σε σημαντική δημόσια θέση. Συζητούσαμε στο γραφείο μου τα περί Δημοκρατικού Συναγερμού, τις προοπτικές του κόμματος, το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει.
 
Σε κάποια στιγμή, καταφανώς απογοητευμένος για τα συμβαίνοντα και τους ανθρώπους που αποτελούσαν αυτό το δυναμικό, μου εκμυστηρεύθηκε: "Κάποτε, έμπαινες στα γραφεία του ΔΗΣΥ και έβλεπες τόσους ικανούς πολιτικούς, που δυσκολευόσουν να επιλέξεις τον καλύτερο από τους καλύτερους. Σήμερα, μπαίνεις στα γραφεία του κόμματος, και βλέπεις κάθε καρυδιάς αχάμπαρο καρύδι...".
 
Μιλούμε για εποχή που ο Δημοκρατικός Συναγερμός διέθετε, ακόμη, πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό, καταξιωμένο στην ευρύτερη κοινωνική βάση. Και όμως το στέλεχος αυτό ήταν απογοητευμένο, επειδή, ακόμη και σε μία καλή εποχή για τον ΔΗΣΥ, οι άνθρωποι που τον στελέχωναν, υστερούσαν ποιοτικά από τους προηγούμενους. Ας φανταστεί ο καθένας πώς θα εκφραζόταν σήμερα, το ίδιο στέλεχος, αξιολογώντας το ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος.
 
Και, κυρίως, την ποιότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Όσοι έζησαν κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΔΗΣΥ, όσο και του ΑΚΕΛ, οι οποίες στη μεγάλη πλειοψηφία τους, και παρά τις ταραχώδεις εποχές που έζησε το Κοινοβούλιο, διέθεταν και ποιότητα και επιχειρήματα και ήθος, σήμερα μπορεί να κάνουν τις συγκρίσεις και να καταλήξουν σε θλιβερά συμπεράσματα όσον αφορά την πενιχρότητα των σημερινών ανδρών.
 
Το περίεργο και το τραγελαφικό στην όλη υπόθεση -για να φθάσουμε στο προκείμενο- είναι ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΑΚΕΛ επικαλέσθηκαν ως επιχείρημα για την αύξηση του εκλογικού μέτρου την "ποιοτική αναβάθμιση της Βουλής", δηλαδή με λίγα λόγια θα εκλείψουν από το Κοινοβούλιο οι λαϊκιστές, οι αχάμπαροι, οι ασόβαροι, οι αδιάφοροι βουλευτές και στη θέση τους θα αναδειχθούν οι ποιοτικά ανώτεροι, οι υπεύθυνοι, οι σοβαροί, οι έχοντες γνώσιν του αντικειμένου.
 
Αλλά ας αναζητήσουν πρώτα τα δύο κόμματα, και ιδιαίτερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, την κάθαρση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων από τους λαϊκιστές, τους ψηφοθήρες και τους ανεύθυνους, και μετά να αναζητούν την εξαφάνιση των, κατά την άποψή τους, λαϊκιστών, από τα άλλα κόμματα.
 
Η περίπτωση του Ευγένιου Χαμπουλλά, αλλά και μερικών άλλων, αποδεικνύει την ποιοτική ανεπάρκεια και τη μεγάλη δόση λαϊκισμού, η οποία περιβάλλει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Χαμπουλλάς έχει ρεζιλέψει την Κύπρο διεθνώς, προβάλλοντας τις γνωστές φωτογραφίες με τα αμπελοπούλια. Έχει διασύρει με τις απόψεις του το κυπριακό Κοινοβούλιο, και έχει εκθέσει, ακόμη και το, αυτοπροβαλλόμενο ως "ευρωπαϊκό", κόμμα του, με τις αντίθετες προς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέσεις του. Παραβίασε κυπριακούς νόμους και ευρωπαϊκές Οδηγίες.
 
Τον παρακολούθησα σε πολλές άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Σε μία από αυτές χαρακτήρισε ως "λεπτομέρεια" τις επισκέψεις ξένων κρατικών αξιωματούχων στο ψευδοπροεδρικό των κατεχομένων και τις συνομιλίες που έχουν με τους κατοχικούς ηγέτες. Σε μία άλλη, είχε πει πως η Συμμαχία Πολιτών εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από τον... Ζαχαρία Κουλία.
 
Αλλά, πέραν του κ. Χαμπουλλά, υπάρχουν και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία έχουν καταγγελθεί για σεξισμό, για ομοφοβία, ότι κάπνιζαν δημοσίως.
 
Κάποτε κοσμούσαν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ ένας Γλαύκος Κληρίδης, ένας Αλέκος Μαρκίδης, ένας Λεόντιος Ιεροδιακόνου, για να μην επεκταθώ σε περισσότερους. Κάποτε στα έδρανα του ΑΚΕΛ υπήρχαν ένας Ανδρέας Ζιαρτίδης, ένας Ντίνος Κωνσταντίνου, ένας Παύλος Δίγκλης. Αναζητήστε σήμερα έναν βουλευτή των δύο κομμάτων που να προσεγγίζει το ύψος και την ποιότητα αυτών των ανθρώπων. Θα πρέπει να ψάξετε με το φανάρι του Διογένη... Μετριότης μετριοτήτων, τα πάντα μετριότης.
 
Η ποιοτική αναβάθμιση της Βουλής ξεκινά πρώτιστα από την ποιοτική αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο μεγάλων κομμάτων. Και όταν τα δύο μεγάλα κόμματα υστερούν απελπιστικά σε ανθρώπινο δυναμικό, όταν οι ηγεσίες τους επιλέγουν τους αυλοκόλακές τους για να τους στείλουν στη Βουλή, και όταν αναζητούν μέσα στην κοινωνία "αστέρια" που εντυπωσιάζουν τους αφελείς με πυροτεχνήματα, αλλά στο βάθος αποδεικνύουν την κενότητά τους, τότε ας μην περιμένουν πως εάν εξαφανιστεί ο Περδίκης και ο Συλλούρης, αυτό θα καταστήσει ποιοτικότερη τη Βουλή.
 
Όταν ο ΔΗΣΥ κάθε λίγο και λιγάκι υποχρεώνεται να εκδίδει ανακοινώσεις αποστασιοποίησης του κόμματος από θέσεις βουλευτών του, έτσι απλώς για να αυτο-καθάρεται το κόμμα από τις επικρίσεις της κοινωνίας, και να αποστασιοποιείται, για το θεαθήναι, από τους ανθρώπους που η ηγεσία του επέλεξε, αυτό και μόνο αποδεικνύει πόση ποιότητα στερείται η ηγεσία και εκείνοι που επιλέγει να εκπροσωπήσουν το κόμμα...

Top