Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Άτεγκτος» μεν, αλλά επικίνδυνος για την Κυβέρνηση

«Άτεγκτος» μεν, αλλά επικίνδυνος για την Κυβέρνηση

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Τι παιγνίδια παίζονται μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Σωκράτη Χάσικου;
 
Να πούμε πως αυτός ο τόπος αποτελεί παράδεισο σκανδάλων και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος, θα κομίσουμε γλαύκα ες Αθήνας. Να επαναλάβουμε ότι η Κύπρος αποτελεί καταφύγιο ντόπιων απατεώνων, θα γίνουμε γραφικοί. Να μιλήσουμε για ατιμωρησία, και για πολιτική διαφθορά και διαπλοκή, θα καταντήσουμε γελοίοι. Να αναφέρουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις βαρύνονται με συγκάλυψη ενόχων που ανήκουν στο κόμμα τους, να τονίσουμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει οδηγήσει κανέναν από τους μεγάλους εγκληματίες στο εδώλιο, προφανώς, επειδή είναι δικοί της, και πάλιν θα γίνουμε κουραστικοί.
 
Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα, επί διακυβερνήσεως ΔΗΣΥ, να υποσκάπτονται και να υπονομεύονται θεσμοί και εκπρόσωποί τους επειδή αποκαλύπτουν σκάνδαλα, επειδή δεν συμπεριφέρονται ως διεκπεραιωτές κυβερνητικών εντολών, επειδή απλώς διορίστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι πρωτοφανές. Πρώτη φορά συμβαίνει επί Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπονομεύονται τόσο ανοικτά, θρασύτατα και χωρίς τσίπα ντροπής ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, η Γενική Λογίστρια του κράτους. Πρώτη φορά αποδομούνται τόσο αναίσχυντα οι θεσμοί και μαζί τους αποδομούνται η δημοκρατία, η διαφάνεια, το ίδιο το κράτος.
 
Προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεχόμενος την Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, δήλωσε με στόμφο: «Να είσαι άτεγκτος, με όλους, ακόμη και με εμένα». Και αντί να πάρει την Έκθεση να τη μελετήσει και να δώσει εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα να κινηθεί ποινικά εναντίον όσων υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι ενέχονται σε αδικήματα κατά του κράτους, καταχώνιασε την έκθεση σε κάποιο γραφείο του. Και ω του θαύματος! Προτού σιγήσει ο λόγος του Προέδρου, ακούστηκε ο λόγος του Υπουργού του. Να βάλλει κατά του Γενικού Ελεγκτή, να τον κατηγορεί ότι «διασύρει κόσμο», να βάλλει κατά της Γενικής Λογίστριας(προσέξτε, έχει διοριστεί από τον Δημήτρη Χριστόφια) και γενικά να επιχειρεί να θέσει φρένο στην αποκάλυψη σκανδάλων και σε αποκάλυψη της λεηλασίας του δημοσίου χρήματος.
 
Ολόκληρη η κοινωνία απαιτεί, αυτήν τη στιγμή, τιμωρία των υπευθύνων σκανδάλων και διαπλοκών. Ζητεί να βγουν όλα στη φόρα και να μη συγκαλύπτεται οτιδήποτε. Ο Γενικός Ελεγκτής εφαρμόζει στην πράξη την εντολή της κοινωνίας. Και αποκαλύπτει σκάνδαλα και ενόχους. Και ο Σωκράτης Χάσικος επιχειρεί να τον εκφοβίσει και να τον φιμώσει. Δεν υποστηρίζω ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι αλάθητος. Αλλά προτιμώ να διαπράττει μερικά λάθη, παρά να παρασιωπά ποινικά αδικήματα και να αισθάνεται φιμωμένος και τρομοκρατημένος από τις απειλές των κυβερνώντων.
 
Αλλά προσέξτε και την αναξιοπιστία και την υποκρισία αυτής της Κυβέρνησης. Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστήνει στον Γενικό Ελεγκτή να «είναι άτεγκτος, ακόμη και με τον Πρόεδρο», βγαίνει αμέσως μετά ο Υπουργός του, για να τον υπονομεύσει. Τι παιγνίδια, άραγε, παίζονται σε αυτήν την Κυβέρνηση, μεταξύ Προέδρου και Υπουργών του; Υποδύεται τον «καλό» και τον ανώτατο άρχοντα που σέβεται θεσμούς ο Νίκος Αναστασιάδης; Και την ίδια στιγμή ενθαρρύνει τους Υπουργούς του να υπονομεύουν ανεξάρτητους θεσμούς; Ο Σωκράτης Χάσικος δεν θα αποτολμούσε επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας, αν δεν είχε είτε την ανοχή, είτε την ενθάρρυνση του Προέδρου Αναστασιάδη. Είτε ο Υπουργός αισθανόταν τόσο παντοδύναμος, ώστε να συμπεριφέρεται ακόμη και πέραν των οδηγιών του Προέδρου.
 
Φαίνεται, όμως, ότι συμβαίνει το πρώτο. Φαίνεται να δικαιώνεται η εφημερίδα «Πολίτης», η οποία σε πρωτοσέλιδό της έγραψε χθες: «Με πλάτες Κυβέρνησης, ο Σωκράτης Χάσικος. Ο 'Π' αναζήτησε τη θέση της Κυβέρνησης στο σκηνικό που διαμορφώθηκε, για να πάρει την απάντηση από έγκυρη πηγή της, ότι 'η Κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα, ο Σωκράτης Χάσικος είναι υπουργός της σε ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία και αποτελεί σημαίνον στέλεχος της Κυβέρνησης'».
 
Ξεκάθαρη εικόνα. Ο Γενικός Ελεγκτής, όπως και προηγουμένως ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει τεθεί στο στόχαστρο της Κυβέρνησης. «Παραπήρε φόρα» ο άνθρωπος και καθώς είναι έντιμος και αδιάφθορος, αύριο θα βγει και θα αποκαλύψει και σκάνδαλα της Κυβέρνησής τους. Να τρομοκρατηθεί, να διασυρθεί, να τρωθεί η αξιοπιστία του μέσα στην κοινωνία, και εν ανάγκη, είτε να υποχρεωθεί σε αυτοφίμωση, είτε σε υποβολή παραίτησης, είτε να «φαγωθεί».
 
Όλη η επίθεση που δέχεται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης από το «πρωτοπαλλήκαρο» της Κυβέρνησης, είναι καλά σχεδιασμένη. Ο ανώτατος άρχοντας δεν μπορεί να θεωρείται αμέτοχος στον όλο σχεδιασμό...

Top