Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Τις Ιδέες Γκάλι, ποιος τις απέρριψε;

Τις Ιδέες Γκάλι, ποιος τις απέρριψε;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ποιος στρατιωτικοποίησε το Κυπριακό και ποιος σπατάλησε 23 χρόνια παγιώνοντας τα τετελεσμένα...
 
Ο εκλεκτός συνάδελφος Αλέκος Κωνσταντινίδης, σε άρθρο του στην «Αλήθεια» το περασμένο Σάββατο, καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, να κάμει την αυτοκριτική του για την απόφαση τού κόμματός του να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Και, βεβαίως, το σχέδιο Ανάν δεν το απέρριψε η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αλλά υποχρεώθηκε να το απορρίψει για το θεαθήναι, όταν οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, πληροφορηθέντες για την αρχική απόφαση των κομματικών οργάνων να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, προειδοποιούσαν με τηλεφωνήματα και άλλους τρόπους, ότι δεν θα υπακούσουν, αλλά θα ψηφίσουν «όχι».
 
Άλλωστε, μία δήλωση τότε του Νίκου Κατσουρίδη ήταν αρκούντως ενδεικτική και κατηγορηματική. «Ακόμη και αν αποφασίζαμε να ψηφίσουμε ''ναι'', οι ψηφοφόροι μας δεν θα υπάκουαν», είχε πει.
 
Συνεπώς, η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Το απέρριψαν οι ψηφοφόροι του. Όπως άλλωστε έπραξαν και οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ στην πλειοψηφία τους. Εξάλλου, η ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε τονίσει πως «θα πούμε ''όχι'' για να τσιμεντώσουμε το "ναι"».
 
Όμως, εάν ο υπογράφων ανήκε στην πλατφόρμα του «ναι», θα απαιτούσε από τον Αλέκο Κωνσταντινίδη να γράψει ακόμη ένα άρθρο και να ζητά από τον Δημοκρατικό Συναγερμό να κάμει την αυτοκριτική του για την απόρριψη των Ιδεών Γκάλι, και για την απώλεια μίας «μοναδικής ευκαιρίας» (έτσι, συνήθως, χαρακτηρίζουν τα υποβληθέντα κατά καιρούς σχέδια λύσης οι θιασώτες της όποιας λύσης).
 
Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ιδέες Γκάλι υποβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Γιώργου Βασιλείου. Τότε ο Γλαύκος Κληρίδης παρείχε πλήρη υποστήριξη στην πολιτική Βασιλείου στο Κυπριακό και συνήθιζε να δηλώνει πως «η πολιτική Βασιλείου είναι πολιτική Κληρίδη». Το σχέδιο Γκάλι είχαν αποδεχθεί ως βάση συζήτησης ο ίδιος ο Βασιλείου, το ΑΚΕΛ και το ΑΔΗΣΟΚ. Το είχε αποδεχθεί και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Τι συνέβη, όμως, στην πορεία; Έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας Βασιλείου και αφού ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιμέτρησαν κομματικά οφέλη και ζημίες, αποφάσισαν σε κομματικό συνέδριο στην Αγία Νάπα ν' απορρίψουν το σχέδιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη ΔΗΚΟ-Σπύρου Κυπριανού, στην υποψηφιότητα Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές.
 
Έτσι κι έγινε. Οι Ιδέες Γκάλι ρίφθηκαν στο καλάθι των αχρήστων, χάριν των κομματικών σκοπιμοτήτων, και μία «μοναδική ευκαιρία» για την «πλατφόρμα λύσης» εχάθη, για ν' ανοίξει ο δρόμος του Προεδρικού στον Γλαύκο Κληρίδη.
 
Αυτή, όμως, τη σημαντική «ευκαιρία» τη λησμονούν και ο Αλέκος Κωνσταντινίδης και όσοι επικαλούνται «χαμένες ευκαιρίες». Επικεντρώνονται μόνο σε απορρίψεις σχεδίων από τους «απορριπτικούς» και σε άκαρπη διαρροή του χρόνου, πάλιν από τις διακυβερνήσεις «απορριπτικών».
 
Αλλά γιατί δεν μιλούν για την απολάκτιση της καλύτερης, κατά την άποψή τους, «ευκαιρίας», από τον ΔΗΣΥ, δηλαδή των Ιδεών Γκάλι;
Γιατί ο Αλέκος Κωνσταντινίδης δεν θυμάται πως ο Γλαύκος Κληρίδης σπατάλησε τα πέντε χρόνια της προεδρίας του στρατιωτικοποιώντας το Κυπριακό, αρνούμενος να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις, και επιμένοντας στην πολιτική τού ενεργού ηφαιστείου;
 
Γιατί, ακόμη, δεν του επιρρίπτουν ευθύνες, που δεν αποδέχθηκε το σχέδιο Γκιουνές, στις διαπραγματεύσεις μετά την πρώτη φάση της εισβολής, ώστε να αποφευχθεί η κατάληψη της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών;
 
Ουδείς υπήρξε αναμάρτητος. Αλλά περισσότερο ημάρτησαν οι Πρόεδροι της Ρομαντικής Σχολής, από τον Βασιλείου και τον Κληρίδη, μέχρι τον Χριστόφια και τον Αναστασιάδη. Σπατάλησαν τον χρόνο για 23 ολόκληρα χρόνια, είτε υπονομεύοντας σχέδια λύσης είτε στρατιωτικοποιώντας το Κυπριακό είτε επιμένοντας σε μιαν άγονη γραμμή είτε αποδεχόμενοι διχοτομικά σχέδια.
 
Και ενώπιον μίας καταστροφικής πολιτικής, μη λύσης, ή διχοτομικής λύσης, την οποία οι ίδιοι ενεπνεύσθησαν, έρχονται σήμερα και θρηνούν επί των δικών τους ερειπίων. Ισχυριζόμενοι ότι διέρρευσε ο χρόνος και παγιώθηκαν τα τετελεσμένα.
 
Αλλά οι πρώτοι που σπατάλησαν τον χρόνο και παγίωσαν τα τετελεσμένα, είναι αυτοί ακριβώς που προβάλλουν σήμερα και ως κατήγοροι...
 

Top