Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η «παρέλαση» ξένων ηγετών στο «προεδρικό»

Η «παρέλαση» ξένων ηγετών στο «προεδρικό»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Μάρκος Κυπριανού «τρομάζει», αλλά η Κυβέρνηση ευλογεί.
 
Ο Μάρκος Κυπριανού φέρεται να δήλωσε σε κάποια συνεδρία στο ΔΗΚΟ, κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό: «Τρέμω, όταν βλέπω τους ξένους αξιωματούχους να πηγαίνουν στο 'προεδρικό'».
 
Πολύ σωστή τοποθέτηση. Όλοι οι νούσιμοι άνθρωποι που μπορούν να διακρίνουν τι κρύβεται πίσω από μία θεωρούμενη «φιλοφρονητική» επίσκεψη, ή κάτω από το αθώο και λογικοφανές επιχείρημα «θέλουμε να ακούσουμε και τις απόψεις της άλλης πλευράς», ανησυχούν. Και δικαίως προειδοποιούν πως τέτοιες επισκέψεις ξένων κρατικών αξιωματούχων στο ψευδοπροεδρικό, και συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη δεν μπορούν παρά να αποκαλύπτουν διάθεση, και πρόθεση, έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
 
Η μόνη η οποία ούτε τρέμει, ούτε τρομάζει από τέτοιες επισκέψεις και συνευρέσεις ξένων ηγετών, με τους εκάστοτε κατοχικούς ηγέτες, είναι η Κυβέρνηση. Επιδιώκει και ευλογεί τέτοιες συναντήσεις. Δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο μέσα στις ρεαλιστικο-διεκδικητικές φιλοσοφίες της. Αντίθετα, στο βάθος, τις θέλει και τις προωθεί. Είναι μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία της ότι ο χρόνος δημιούργησε τετελεσμένα, τα οποία δεν μπορεί να μη λάβει υπ' όψιν στην αναζήτηση λύσης. Άρα, το ψευδοκράτος είναι μία πραγματικότητα, άρα η λύση δεν μπορεί να μη νομιμοποιεί τα τετελεσμένα.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε δείξει τις προθέσεις του προ πολλού. Όταν ο Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, είχε επισκεφθεί το «προεδρικό» και συνάντησε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τότε κατοχικό ηγέτη. Όλα τα πολιτικά κόμματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αρνήθηκαν να παραστούν σε δεξίωση που παρετέθη προς τιμήν του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Παρόντες, μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης, ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και ο Δημήτρης Χριστόφιας από πλευράς ΑΚΕΛ.
 
Υπάρχει, όμως, ακόμη μία περίπτωση. Όταν ο ανεκδιήγητος Τζακ Στρο, τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, επεσκέφθη την Κύπρο και, παρά τις ρητές προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης να μη μεταβεί και συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη στο «προεδρικό», το έπραξε. Με αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να αρνηθεί να τον συναντήσει. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ εξεμάνη και ενθυμούμαστε τον Ιωάννη Κασουλίδη, έμπλεο οργής, να εμφανίζεται στα κανάλια και να κατακεραυνώνει τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι δημιουργεί εχθρούς και απωθεί φίλους. Πόσο «φίλος» ήταν ο Στρο απεδείχθη αργότερα, όταν υποστήριζε σε όλα τα βήματα τις τουρκικές θέσεις.
 
Το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου και οι συνομιλίες που ξεκίνησαν και συνεχίζονται ώς σήμερα απετέλεσαν νέο εφαλτήριο, για την τουρκική πλευρά, αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Εκπρόσωποί του έφθασαν μέχρι τον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γίνονται δεκτοί από ανώτατους αξιωματούχους του Φόρεϊν Όφις και από Προέδρους και μέλη της Κομισιόν. Δέχονται στο ψευδοπροεδρικό ανώτατους ξένους κρατικούς αξιωματούχους, από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο ώς τον Υπουργό Εξωτερικών Κέρι, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Αυτή η κατάσταση αποκορύφωσε την αλαζονεία και την αδιαλλαξία του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά αποκάλυψε και τις πραγματικές προθέσεις του. Δεν παρέστη σε δεξίωση προς τιμήν του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, επειδή δεν θα προσεφωνείτο ως Πρόεδρος και αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, επειδή ο τελευταίος δέχεται να τον συναντήσει στην «πράσινη γραμμή» και όχι στο ψευδοπροεδρικό. Ούτε ο Ραούφ Ντενκτάς ούτε ο Ντερβίς Έρογλου, οι οποίοι θεωρούνται ως οι σκληρότεροι και πιο αδιάλλακτοι ηγέτες των Τουρκοκυπρίων, δεν απαίτησαν να προσφωνούνται, ή να γίνονται δεκτοί ως Πρόεδροι. Τους ξεπέρασε ο Ακιντζί και όταν θέλει να προσφωνείται ως Πρόεδρος, μόνο ίσως η Κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αδυνατούν να συλλάβουν πως η πραγματική αξίωση του Ακιντζί είναι η λύση δύο κρατών.
 
Αλλ' ουδείς ευθύνεται περισσότερο από τους Προέδρους Βασιλείου, Κληρίδη, Χριστόφια και Αναστασιάδη. Αυτοί υποβοήθησαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και των κατοχικών ηγετών. Κάθε φορά που ένας Πρόεδρος αυτής της σχολής αναλαμβάνει τη διαχείριση του Κυπριακού, τόσο πιο πολύ αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος και η ηγεσία του.
 
Πάντως κανένας δεν τρομάζει. Όπως δήλωσε και σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλάς, «όλα αυτά είναι λεπτομέρειες». Από «λεπτομέρεια» σε «λεπτομέρεια», όμως, φθάσαμε στο τέλος της νομιμοποίησης του ψευδοκράτους και στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει κοινότητα.
 

Top