Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ισλαμικά σχολεία και επαναπροσεγγιστική ελληνική Παιδεία

Ισλαμικά σχολεία και επαναπροσεγγιστική ελληνική Παιδεία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Το απαίτησε ο Ακιντζί, ακολούθησε ο Καδής και το συνυπέγραψε ο Αναστασιάδης
 
Προηγήθηκε, όπως πάντα, ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν συμβούν τα επεισόδια ακροδεξιών μαθητών εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, είχε δηλώσει πως επιβάλλονται αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα του «Νότου» και, στο πλαίσιο αυτό, συζητείται στις συνομιλίες το θέμα δημιουργίας Τεχνικών Επιτροπών για την Παιδεία. Καμία νύξη και καμία πληροφορία από την Κυβέρνηση, τον διαπραγματευτή μας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα αυτό. Το συγκάλυψαν, για να αποδειχθεί για χιλιοστή φορά ότι οι Τούρκοι αναγγέλλουν γεγονότα, προτού συμβούν.
 
Προηγήθηκε ο Ακιντζί, αλλά ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, προφανώς για να καλλιεργήσει το έδαφος και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Και δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο, ότι «η Παιδεία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια επανένωσης». Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους «Τουρκοκύπριους συναδέλφους μας» σε θέματα πρακτικών που εφαρμόζουμε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Ανεφέρθη επίσης σε συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς των δύο κοινοτήτων, ακόμη και «σε συνεργασίες στο επίπεδο των ίδιων των μαθητών, μέσα από κοινές εκδηλώσεις, που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική μας ταυτότητα, την πορεία του λαού μας στον ιστορικό χρόνο, τη σχέση του λαού μας με την κυπριακή γη, με τα κοινά ήθη και έθιμα».
 
Εγράψαμε τότε άρθρα, στα οποία καταγγέλλαμε τον Υπουργό Παιδείας, ότι επιχειρεί να κατεδαφίσει την ελληνοκεντρική παιδεία των Ελλήνων Κυπρίων, και να την αντικαταστήσει με την επαναπροσεγγιστική παιδεία. «Ο κ. Καδής θέλει να εμβολιάσει τους νέους μας με τις φιλοσοφίες της Κυβέρνησης, στην οποία μετέχει», τονίζαμε. Και ερωτούσαμε: «Σε ποιους απευθύνεται, όταν μιλά για Τουρκοκύπριους συναδέλφους; Στον παράνομο υπουργό παιδείας των κατεχομένων, στους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς των παράνομων πανεπιστημίων του ψευδοκράτους; Και σε ποιες συνεργασίες μεταξύ των μαθητών, εδώ και στα κατεχόμενα αναφέρεται;
 
Σε ποιες "κοινές εκδηλώσεις"; Ποια κοινή πολιτιστική ταυτότητα μπορεί να έχει ένας Ελληνοκύπριος μαθητής με έναν Τουρκοκύπριο; Και τι θα λέγουν οι ινστρούχτορες στις συνάξεις Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων μαθητών για την 20ή Ιουλίου 1974; Ότι υπήρξε εισβολή, ή ειρηνευτική επιχείρηση;».
 
Απάντηση δεν ελάβαμε, ούτε θα λάβουμε.
 
Ενώ, με οδηγίες της Άγκυρας, τα ισλαμικά σχολεία έχουν κατακλύσει τα κατεχόμενα, σε βαθμό που να διαμαρτύρονται ακόμη και οι Τουρκοκύπριοι προοδευτικοί, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας της αποφάσισαν να μετατρέψουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, την Παιδεία μας, σε επαναπροσεγγιστική. Και πότε; Διαρκούσης της κατοχής. Και γιατί; Για να προετοιμάσουν, λέγουν, τους νέους μας για τη λύση. Ποια λύση; Προσδιόρισε ποτέ η Κυβέρνηση το περιεχόμενο της λύσης;
Αφού ακόμη ούτε η ίδια γνωρίζει το περιεχόμενο της λύσης. Διζωνική, λέει. Θέλουν οι νέοι τη διζωνική λύση; Και ποια διζωνική; Διζωνική με την Τουρκία, τους Γκρίζους Λύκους και τους Τουρκομάνους; Διζωνική με τους Τουρκοκυπρίους δεν θα γίνει. Θα γίνει διζωνική με την Τουρκία. Θα προετοιμάσουν τους Ελληνοκύπριους νέους για συμβίωση και συνεργασία με τους Γκρίζους Λύκους και τους Τούρκους τζιχαντιστές;
 
Από την ημέρα που ο Ραούφ Ντενκτάς άνοιξε τα οδοφράγματα, ελάχιστοι νέοι μετέβησαν στα κατεχόμενα. Ή, επισκεπτόμενοι για πρώτη φορά τα χωριά τους, επέστρεψαν καταθλιμμένοι και οργισμένοι για την πλήρη τουρκοποίηση της γης τους. Δεν επανήλθαν. Ελάχιστοι Ελληνοκύπριοι νέοι, πλην εκείνων της ΕΔΟΝ και της ΝΕΔΗΣΥ, προχώρησαν σε δημιουργία φιλικών σχέσεων με Τουρκοκύπριους νέους. Όχι επειδή είναι ρατσιστές ή ακροδεξιοί. Αλλά επειδή αισθάνονται ότι, διαρκούσης της τουρκικής κατοχής, δεν μπορεί να δημιουργούνται σχέσεις καλής γειτονίας με νέους που θέλουν να αποτελούν πολίτες ενός αποσχισθέντος και κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας.
 
Βάζουν τελικά το αμάξι μπροστά από το άλογο, οι κυβερνώντες. Διαρκούσης της κατοχής, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της λύσης, υποχρεώνουν τους νέους μας να μάθουν να συμβιώνουν με μία λύση που δεν γνωρίζουν. Να συνεργάζονται και να συμβιώνουν με μαθητές ισλαμικών σχολείων και να τους διδάσκουν πως στην 20ή Ιουλίου 1974 δεν έγινε εισβολή, αλλά ειρηνευτική επιχείρηση.
 
Το εκπαιδευτικό σύστημα στα κατεχόμενα δεν το ορίζει ο Ακιντζί, αλλά το επιβάλλει η Τουρκία. Και αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα είναι θεμελιωμένο στα ισλαμικά πρότυπα της Τουρκίας και στα ισλαμικά σχολεία.
Με αυτούς θα επιχειρήσει να κατασκευάσει τη νέα ελληνοκυπριακή Παιδεία ο Κώστας Καδής. Με συνδρομή, τραγικώς, των εκπαιδευτικών οργανώσεων, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ! Βρήκαν ως πρόσφορη ευκαιρία, τα τελευταία επεισόδια εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. Και αντί να επιχειρήσουν διάλυση των κομματικών οργανώσεων και πάταξη του σοβινισμού, αποφάσισαν να κάμουν επαναπροσεγγιστική παιδεία. Πονεί πόδι, κόβει κεφάλι, τελικά...
 
Απομένει τώρα να ακούσουμε ποιον ανανικό θα διορίσουν επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Παιδείας...

Top