Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η φυγοστρατία επιτρέπεται για τους πλοιοκτήτες...

Η φυγοστρατία επιτρέπεται για τους πλοιοκτήτες...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ακόμη και την άμυνα, καθώς και την υγεία των πολιτών, τη θυσιάζουν οι κυβερνώντες στον βωμό του κεφαλαίου. Ιδού: Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προσφέρει σε Κύπριους πλοιοκτήτες και στα παιδιά τους, που ζουν στο εξωτερικό, απαλλαγή από την εκπλήρωση θητείας στην Εθνική Φρουρά. Προς τι; Για να προσελκύσουν επενδύσεις.
 
Τι σημαίνει, στην ουσία, αυτή η απόφαση; Σημαίνει ενθάρρυνση της φυγοστρατίας από την Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Άμυνας και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ καλούν τους νέους να δείξουν μαγκιά και να μην επικαλούνται λόγους αποφυγής της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς την πατρίδα, νομιμοποιούν με αποφάσεις τους τη φυγοστρατία. Εξαιρούν από την κατάταξη στην Εθνική Φρουρά τους πλοιοκτήτες και τα παιδιά τους, αλλά τα παιδιά των απλών, φτωχών, ανώνυμων πολιτών τα υποχρεώνουν σε κατάταξη στον στρατό. Ποιος νέος τώρα θα οπλισθεί με τη φιλοπατρία και το φιλότιμο να καταταγεί, όταν γνωρίζει ότι η ίδια η Κυβέρνηση προσφέρει απαλλαγή στα παιδιά των πλουσίων και υποχρεώνει τα παιδιά των άλλων να υπηρετήσουν την πατρίδα; Πώς ανυψώνεται, με τέτοιες διακρίσεις, το αγωνιστικό φρόνημα των νέων και η πίστη τους στην πατρίδα;
 
Αξιοκατάκριτη απόφαση, αλλά όχι μη αναμενόμενη. Μέσα στο πλαίσιο διάλυσης του κράτους, μέσα στο πλαίσιο να υποχρεωθεί ο πολίτης να αποκηρύξει αυτό το κράτος, και να υποδεχθεί με ανακούφιση την όποια λύση, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να θυσιάσει και την άμυνα του τόπου. Ακόμη και να νομιμοποιήσει τη φυγοστρατία.
 
Πάμ τώρα σε άλλο θέμα, παρεμφερές με το προηγούμενο, και ταυτόσημο με τις απώτερες επιδιώξεις της Κυβέρνησης. Παραχωρήθηκε άδεια από κυβερνητικές υπηρεσίες σε βιομηχανία για την ανέγερση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού, στην περιοχή Αραδίππου, σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από οικιστική ζώνη. Ακούσαμε τον δήμαρχο Αραδίππου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη, να δηλώνει ότι το Τμήμα Πολεοδομίας αρχικά κατέταξε τη βιομηχανία στην κατηγορία Β, δηλαδή της βαριάς βιομηχανίας, αλλά αργότερα, άγνωστο πώς, η κατηγορία μετατράπηκε σε Α, δηλαδή ελαφράς βιομηχανίας. Κανείς δεν γνωρίζει στη βάση ποιων αλχημειών άλλαξε η απόφαση.
 
Οι 200 περίπου κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα και υποστηρίζουν ότι η ανέγερση τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. Την Παρασκευή, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Κωνσταντίνος Μακρής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «διακυβεύεται το δικαίωμα για καλή διαβίωση των πολιτών» και «μόνο σε χώρες του τρίτου κόσμου υπάρχουν τέτοια εργοστάσια, δίπλα από σχολεία, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές». Υπέδειξε ότι «το αέριο χλώριο άρχισε να εξαλείφεται από τις αγορές αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, γιατί θεωρείται επικίνδυνο» και διερωτήθηκε «κατά πόσον οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη έκρηξη».
 
Από την πλευρά της εταιρείας, ο ανεξάρτητος μελετητής Γιάννης Φεσάς χαρακτήρισε «εύλογες» τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, ωστόσο ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
 
Δεν είμαστε ειδήμονες για να στηρίξουμε τη μια ή την άλλη άποψη, όμως πιστεύουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, και εφόσον υπάρχει και ο παραμικρός κίνδυνος να πληγεί η υγεία ανθρώπων, το κράτος πρέπει να κλίνει τη ζυγαριά του υπέρ της προστασίας της υγείας των ανθρώπων. Είναι πάντως φανερό, ότι αυτή η Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ενεργεί ως προστάτις της κοινωνίας. Υπεράνω όλων θέτει το συμφέρον των ολίγων και δεν διστάζει να παίζει με την υγεία των πολιτών της, με την προσδοκία ότι θα εξυπηρετήσει την οικονομία. Διψά για χρήμα και στον βωμό του θυσιάζει τον άνθρωπο...

Top