Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα της πολιτικής τους...

Ακόμη δεν είδαμε τα χειρότερα της πολιτικής τους...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ιδού τα αποτελέσματα της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής μας και της «ρεαλιστικής» διαχείρισης του Κυπριακού. Έβαλαν όλα τα αβγά του Κυπριακού στο καλάθι των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, επένδυσαν με ψευδαισθήσεις σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις επί της Τουρκίας και τώρα εισπράττουν τα αποτελέσματα της αφελούς και ρομαντικής πολιτικής τους. Η μεν Πρέσβειρα των ΗΠΑ δεξιώνεται στα κατεχόμενα τους αρχιστρατήγους του Αττίλα, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση αποενοχοποιεί πλήρως την Τουρκία στο Κυπριακό. Όταν η Κύπρος έχει τέτοιους φίλους, τι να τους κάνει τους εχθρούς;

Οι κυβερνώντες είναι εντελώς ανίδεοι από ιστορία και ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να διδαχθούν από διαχρονικές πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι παίζουν στο μικρό τους δάκτυλο τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ιωάννη Κασουλίδη. Τους θωπεύουν και αυτοί δεν αντιλαμβάνονται ότι τους περιπαίζουν. Τους ρίχνει ο Μπάιντεν μία φανφάρα πως η μικρή και χρεοκοπημένη Κύπρος αποτελεί «ισχυρό στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ, και αυτοί νομίζουν πως μιλά σοβαρά. Και θριαμβολογούν.

Τους αποκοιμίζουν οι εταίροι τους με φιλοφρονήσεις, τους πουλούν ανύπαρκτες ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, και ο Αναστασιάδης και οι λοιποί φοιτητές της ρομαντικής σχολής συναγλείφονται και πιστεύουν. Πάντοτε οι μικροί και φιλάρεσκοι ηγέτες αποτελούν εύκολο δόλωμα και πανεύκολο κλοτσοσκούφι για τους μεγάλους...

Η ηγεσία μας δεν γνωρίζει την ιστορία του εχθρού. Αγνοεί τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας στην Κύπρο. Αδυνατεί να συλλάβει τα πραγματικά επιδρομικά σχέδιά της στην Κύπρο. Αλλά δεν γνωρίζει ούτε την προϊστορία της πολιτικής των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. ΗΠΑ και Βρετανία διχοτόμησαν την Κύπρο και αυτά που έκαναν, δεν πρόκειται να τα ξεκάμουν. Η Ευρώπη υποστήριξε μετά πάθους το σχέδιο Ανάν. Έχει τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Έχει υποκύψει σε όλους τους όρους, προκειμένου ο Ερντογάν να συναινέσει σε συμφωνία στο μεταναστευτικό. Και επιμένουν οι κυβερνώντες να επιδεικνύουν την Ε.Ε. ως το μεγάλο στήριγμα της Κύπρου

Νίκος Αναστασιάδης και Ιωάννης Κασουλίδης έχουν αφήσει την Κύπρο χωρίς στρατηγικούς συμμάχους. Τους παραθέσαμε σε άρθρα και αναλύσεις μας την κυνική ομολογία ανωτάτου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Ανδρέα Χριστοφίδη, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε θα πιέσουν την Τουρκία και ουδέποτε θα τη θυσιάσουν χάριν της Κύπρου». Και πολύ πρόσφατα, οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν ως επιδρομή την επίθεση των τουρκικών πολεμικών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ούτε καν έψεξαν την Τουρκία.

Ο προηγούμενος Αμερικανός Πρεσβευτής προκάλεσε επανειλημμένα το αίσθημα των Ελληνοκυπρίων με αποκορύφωμα τη δήλωσή του ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Και το αμέριμνο Υπουργείο Εξωτερικών ούτε άκουσε, ούτε πιθανώς γνωρίζει ότι η σημερινή Πρέσβειρα των ΗΠΑ αρνήθηκε να δηλώσει ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου κατά πόσο πιστεύει ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Άρνηση η οποία παρ' ολίγον να της στερούσε την έγκρισή της, από το Κογκρέσο, ως Πρέσβειρας στην Κύπρο.

Οι αμερικανικές εχθρικές ενέργειες κατά της Κύπρου δεν έχουν ούτε αρχή, ούτε τέλος. Από της εποχής του απελευθερωτικού αγώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούντο στα Ηνωμένα Έθνη το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού. Ουδέποτε στάθηκαν αλληλέγγυες στον κυπριακό Ελληνισμό. Εργάστηκαν για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Μέχρι σήμερα εργάζονται για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διζωνικής λύσης. Προχθές και μετά το ολίσθημα της κ. Κάθλιν Ντόχερτι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει.

Και ο κ. Κασουλίδης πιθανότατα να είναι ικανοποιημένος. Να τρομάζει πρέπει και να ανησυχεί. Επειδή, ακριβώς, η αμερικανική πολιτική δεν άλλαξε και παραμένει προσηλωμένη στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου.\


Τελικά οι Αμερικανοί μας πήραν... για Αμερικανάκια. Και οι ηγέτες μας είναι Αμερικανάκια. Η τραγωδία είναι ότι και αυτοί με τη σειρά τους εκλαμβάνουν τον κυπριακό λαό για Αμερικανάκια. Και τον εμπαίζουν αδιάντροπα, παραμένοντας πιστοί και αγκυλωμένοι σε μία πολιτική η οποία έχει υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, έχει αποενοχοποιήσει την Τουρκία, έχει ηρωοποιήσει τον Ακιντζί και οδηγεί στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης.

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα με την προέλαση του ψευδοκράτους, την αναβάθμισή του, την αποδοχή του κατοχικού στρατού, την παρουσία του στις δεξιώσεις ξένων Πρεσβευτών, στις αποενοχοποιήσεις της Τουρκίας, είναι απλώς η αρχή του τέλους. Τα χειρότερα έρχονται, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής της Κυβέρνησης και των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ούτε να τους έβαζαν να τρέξουν σε αγώνα ταχύτητας για τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης δεν θα έτρεχαν τόσο γρήγορα...


Top