Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διέγραψαν την πολιτική ηθική

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διέγραψαν την πολιτική ηθική

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο μεν ένας δεν διστάζει να προδώσει πολιτικούς εταίρους του, ο δε άλλος δεν έχει φραγμούς στον εμπαιγμό των ψηφοφόρων του.
 
Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι απαιτούνται συνεννοήσεις και συγκλίσεις των κομμάτων, προκειμένου να προωθηθούν ζητήματα που αφορούν τον τόπο και το πολιτικό σύστημα. Αλλά οι συνεννοήσεις πρέπει να γίνονται με ανοικτές πόρτες, με διαφάνεια και μπροστά στον λαό, όχι με παρασκηνιακές συζητήσεις και συναλλαγές με στόχο να πληγούν άλλες πολιτικές δυνάμεις.
 
Δεν είδαμε τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ανεβαίνει τα σκαλιά των γραφείων του ΑΚΕΛ, να συναντάται με τον Άντρο Κυπριανού, και μετά τη συνάντηση να στέκονται και οι δύο μπροστά στον λαό και να του ανακοινώνουν σύγκλιση στο θέμα της αύξησης του εκλογικού μέτρου. Αυτή η συμφωνία πρέπει να έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες και ερήμην των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων.
 
Γιατί ο κ. Νεοφύτου δεν συναντήθηκε και με τους ηγέτες του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, προτού υποβάλει την πρόταση του; Εφόσον λέγει πως επιβάλλονται συγκλίσεις από όλους, πρέπει των συγκλίσεων να προηγείται ενημέρωση, συνομιλίες με όλους, συμβιβασμοί, ώστε να μπορέσουν οι πολιτικές δυνάμεις να φθάσουν σε κοινές προσεγγίσεις. Αυτήν τη φορά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβουλεύθηκε εν κρυπτώ με το ΑΚΕΛ, για να αποκλείσει άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό δεν είναι πολιτικά ηθικό.
 
Ούτε πολιτικά ηθικό είναι να μην ενημερώνει εκ των προτέρων τον μοναδικό του εταίρο στην Κυβέρνηση, το ΕΥΡΩΚΟ, για τις προθέσεις του. Το να προδίδει ο ΔΗΣΥ έναν πολιτικό σύμμαχο, χάρις και στις ψήφους του οποίου ανήλθε στην εξουσία, αυτό αποτελεί πολιτική ανηθικότητα πρώτου βαθμού. Να υπενθυμίσουμε ότι προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ΕΥΡΩΚΟ στην άνευ αρχών συμμαχία που συνήψε με το ΔΗΚΟ, ο Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε και τη διαγραφή, από το προεκλογικό του πρόγραμμα, της διζωνικής λύσης. Τώρα, και αφού εξασφάλισε τις ψήφους των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ, ο ΔΗΣΥ ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τους εταίρους του. Στυμμένη λεμονόκουπα το ΕΥΡΩΚΟ. Πήρε όσα πήρε, και μετά το απορρίπτει και εργάζεται για την εξαφάνισή του από το πολιτικό προσκήνιο.
 
Υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική ανηθικότητα από του να προδίδεις πολιτικούς εταίρους, που σε βοήθησαν να ανέλθεις στην εξουσία; Να μην τους ενημερώνεις, να μην τους συμβουλεύεσαι και να εργάζεσαι στο παρασκήνιο για την πολιτική τους εξαφάνιση; Και, παρεμπιπτόντως, να ανέχονται αυτήν την τεράστια προσβολή ο Νίκος Κουγιάλης και να παραμένει Υπουργός στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, και να φωνάζει ο Δημήτρης Συλλούρης, αλλά να παραμένει συμμέτοχος σε μία κυβέρνηση η οποία τον εξευτελίζει;
 
Πόσο πλέον ξέφτισε και εξευτελίσθη το πολιτικό σύστημα; Αυτά τα κρούσματα πολιτικής ανηθικότητας και πολιτικού εξευτελισμού έπρεπε να αγωνισθεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου να εξαφανίσει από τον πολιτικό βίο. Και όχι να πιστεύει ότι με την αύξηση του εκλογικού μέτρου θα εκσυγχρονίσει το σύστημα.
 
Πάμε τώρα στο ΑΚΕΛ. Το οποίο ενέπαιξε και εξευτέλισε το πολιτικό κριτήριο των ίδιων των ψηφοφόρων του. Επί μέρες ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό για το θέμα του εκλογικού νόμου. Η ηγεσία και τα στελέχη του φώναζαν, με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, ότι αποφάσεις θα ελαμβάνοντο το περασμένο Σάββατο. Αλλά την ίδια ώρα που αντέκρουαν τα περί συμφωνίας, συνέπλεαν, σε όλες τις τηλεοπτικές συζητήσεις, με τα στελέχη του ΔΗΣΥ για την ανάγκη αύξησης του εκλογικού μέτρου. Ούτε η ηγεσία του ΑΚΕΛ έκρινε σκόπιμο να διαβουλευθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, για να φθάσουν σε κοινές συγκλίσεις.
 
Διαβουλεύθηκε, τα μαγείρεψε με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και στο τέλος, το περασμένο Σάββατο, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συναλλαγή. Για τα μάτια των αφελών, απλώς σμίκρυνε ολίγον το μέτρο. Αντί 5% του ΔΗΣΥ, κατέβηκε στο 3,5%. Έτσι απλώς για να μη φανεί ότι συμπλέει και συνεργάζεται με την άρχουσα τάξη. Για λιγότερη δημοκρατία κατηγορεί τον ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ. Και συνεργεί μαζί του ακριβώς για να συρρικνωθεί περισσότερο και η λίγη δημοκρατία του ΔΗΣΥ. Από τη ΔΗΣΥδειο Δημοκρατία, μεταβαίνουμε σε ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛΙΚΗ δημοκρατία.
 
Γιατί; Επειδή με το νέο εκλογικό μέτρο, τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναπληρώσουν τις απώλειές τους με κέρδη, θα τσεπώσουν περισσότερο χρήμα, δεν θα επιτρέψουν σε νέους Τσίπρες να κάνουν την εμφάνισή τους, θα απαλλαγούν φωνών διαφορετικών των δικών τους και, πιθανότατα, στο τέλος να μην πάμε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός για τη λύση, αλλά να ανασυρθεί η παλιά πρόταση, όπως η λύση εγκριθεί από τις δύο βουλές...

Top