Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κατεδάφισαν την υγεία και τους φταίνε οι ιατροί

Κατεδάφισαν την υγεία και τους φταίνε οι ιατροί

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Απόν αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του...
 
Είναι άξιοι θαυμασμού η Κυβέρνηση και κάποιοι ανώτεροι λειτουργοί υπουργείων. Διερωτάται κανείς από πού αντλούν τόσο θάρρος για να φορτώνουν σε άλλους λανθασμένες και αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και αμαρτίες των υπουργείων τους.
 
Βγήκε ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών κ. Πέτρος Μάτσας και φόρτωσε όλα τα κακά που απορρέουν από την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική, η οποία κατεδάφισε τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, στους ιατρούς. Και ναι μεν κανείς δεν αμφιβάλλει, ούτε αμφισβητεί ότι μεταξύ των ιατρών υπάρχουν και κάποια σάπια μήλα και κάποιοι επίορκοι που διακρίνονται για την τεμπελιά, την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητά τους. Αυτούς πρέπει να τους εντοπίσει το Υπουργείο και να τους εκδιώξει.
 
Όμως ο κ. Μάτσας δεν μπορεί να ισοπεδώνει τους ελάχιστους κακούς, με την πλειοψηφία των ιατρών οι οποίοι επιτελούν το καθήκον τους και αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε νοσοκομεία τα οποία οδήγησε σε κατάρρευση η Κυβέρνηση, με πεπαλαιωμένα μηχανήματα, με πίεση λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πίεση η οποία τούς υποχρεώνει να εξετάζουν τριάντα και πενήντα ασθενείς κάθε μέρα.
 
Και ενώ η Κυβέρνηση δεν έχει αφήσει πέτρα στην πέτρα σε αυτό που ονομάζεται Δημόσια Υγεία, έρχεται και καθιστά τους ιατρούς υπόλογους για την κατάσταση που παρουσιάζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια.
 
«Τα τμήματα των νοσοκομείων εκτός Λευκωσίας λειτουργούν, σε αρκετές περιπτώσεις, ακέφαλα, δεν υπάρχει ιεραρχία, οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν», είπε με στόμφο ο κ. Μάτσας.
 
Και φταίνε οι ιατροί, επειδή η Κυβέρνηση άφησε τα νοσοκομεία να ερημώσουν, να λειτουργούν ακέφαλα και χωρίς ιεραρχία; Φταίνε οι ιατροί, επειδή οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν, ή ευθύνεται η Κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύεται ανίκανη να βρει λύσεις σε ένα χρονίζον πρόβλημα; Φταίνε οι ιατροί, επειδή οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και κινδυνεύουν, και όχι η Κυβέρνηση, η οποία έχει λεφτά να πληρώνει βασιλικές συντάξεις και δεν έχει λεφτά να διορίσει ιατρούς και να επανδρώσει σωστά τα νοσοκομεία; Φταίνε οι ιατροί που η Κυβέρνηση είναι ανίκανη να προωθήσει το ΓΕΣΥ;
 
Τι λέγει ο κ. Μάτσας για τα νοσοκομεία της υπαίθρου που έβαλαν λουκέτο και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών δεν έχουν πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες του κράτους; Καθημερινά εκπέμπονται από κατοίκους της υπαίθρου απεγνωσμένα SOS για την ανυπαρξία στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κινδυνεύουν ζωές εκεί και η Κυβέρνηση ούτε ακούει, ούτε ενδιαφέρεται. Φταίνε και εδώ οι ιατροί;
 
Αυτή η Κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά κατακρημνίσει τον τομέα της Δημόσιας Υγείας, με τη μνημονιακή πολιτική της. Έχει υποχρεώσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτω από το βάρος της πίεσης, να αποχωρήσει. Όλα τα νοσοκομεία νοσούν. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και ζωές κινδυνεύουν. Τα κρατικά νοσηλευτήρια, λόγω της οικονομικής κρίσης, υποχρεώνονται να δέχονται πολλαπλάσιο αριθμό ασθενών.
 
Κράτος πρόνοιας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν υπάρχει. Όλα θυσιάζονται στον βωμό των τραπεζών, στις συντάξεις των μεγαλοσυνταξιούχων, στις αυξήσεις μισθών βουλευτών και ανωτέρων δημόσιων υπαλλήλων, τίποτε ή ψίχουλα προσφέρονται για την υγεία, και στο τέλος η Κυβέρνηση βγαίνει κούπα άπαννη και τα ρίχνει όλα στους ιατρούς. Απομονώνει μία μερίδα επιόρκων και καθιστά την εξαίρεση κανόνα.
 
Επαίρεται ο Υπουργός Οικονομικών ότι εξήλθε στις αγορές και εξασφάλισε ζεστό χρήμα. Πόσα έριξε στον τομέα της υγείας; Κατήργησε το χαράτσι που επέβαλε στους ασθενείς; Ανόρθωσε τα ερειπωμένα νοσοκομεία της υπαίθρου; Προσέλαβε ιατρούς και νοσηλευτές; Τίποτε από όλα αυτά δεν έπραξε. Θριαμβολογεί για τα επιτεύγματά του. Με τα κόλλυβα του λαού κάνει μαξιλαράκια. Και με την απουσία κοινωνικής πολιτικής γεμίζει τα ταμεία του. Στερώντας την υγεία από τα απαραίτητα, κατεδαφίζει την ίδια την υγεία των πολιτών.
 
Και βγαίνει ο κ. Μάτσας, να φορτώσει τις αμαρτίες και την απανθρωπιά της κυβερνητικής πολιτικής στους ιατρούς...

Top