
Βουλή-υποκατάστημα Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ
Κωστάκης Αντωνίου
25.10.2015
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έδειξε ευθύς εξαρχής τις προθέσεις του να επιβάλει στον τόπο μία ιδιότυπη δημοκρατία, δικής του έμπνευσης, στη βάση της οποίας θα ελέγχει ολόκληρο το κράτος, τους θεσμούς του, το πολιτικό του σύστημα, ακόμη και τους φορείς της κοινωνίας.
1. Εκπαραθύρωσε, κατ' αρχήν, όσους μη δικούς του κατείχαν καίρια πόστα, και τους αντικατέστησε με ημετέρους.
2. Επεχείρησε να ελέγξει και να τρομοκρατήσει εκπροσώπους ανεξάρτητων θεσμών. Οι παρεμβάσεις στη Νομική Υπηρεσία και οι υπονομεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Η προσπάθεια ροκανίσματος της αξιοπιστίας και του κύρους του Γενικού Ελεγκτή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σε στασιμότητα φαίνεται να βρίσκεται και η προσπάθεια φαγώματος της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας με επιχείρημα τη σύγκρουση συμφερόντων, στοιχείο το οποίο όφειλε να γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν υπέγραφε τον διορισμό της.
Όταν, λοιπόν, μια κυβέρνηση εκπαραθυρώνει μη αρεστούς σε αυτήν αξιωματούχους και τους αντικαθιστά με ημετέρους και όταν υπονομεύει εκπροσώπους ανεξάρτητων θεσμών, οι οποίοι δεν αποδέχονται να καταστούν υποζύγια και υποκαταστήματα της κυβέρνησης και του κόμματός της, αυτό σημαίνει λιγότερη δημοκρατία, σημαίνει κομματοκρατία, σημαίνει κομματικό κράτος.
3. Τώρα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά της δημοκρατίας: Στις δημοκρατικές διαδικασίες. Προβάλλοντας εύσχημες δικαιολογίες, ευρωπαϊκές, δήθεν, επιλογές, αλλά και γελοία ψευδοεπιχειρήματα, επιδιώκει να εξαφανίσει πολιτικές δυνάμεις, να τους στερήσει το βήμα και τη φωνή στη Βουλή και κατ' επέκτασιν στο Εθνικό Συμβούλιο, και να μετατρέψει τη Βουλή σε κλειστή λέσχη, στην οποία, σε κάθε περίπτωση, θα έχει την πλειοψηφία. Διότι, με το νέο εκλογικό μέτρο, στην υπό συναγερμικό έλεγχο Βουλή, θα εκπροσωπούνται τρία με τέσσερα το πολύ κόμματα. Ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Σε τέτοια περίπτωση, ο ΔΗΣΥ θα έχει την πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα, θα τα κάνει πλακάκια με το ΑΚΕΛ, στο δε οικονομικό, θα τα κάμνει πλακάκια με το ΔΗΚΟ, το οποίο αποδεικνύει συνεχώς την τροϊκανή του φιλοσοφία.
Περισσότερες φωνές και διαφορετικές θέσεις στη Βουλή, σημαίνει και περισσότερη δημοκρατία. Λιγότερες φωνές, σημαίνει λιγότερη δημοκρατία.
Ο διπολισμός, ακόμη και «παρέα» με ένα τρίτο κόμμα, το οποίο απλώς θα παίζει τον ρόλο γλάστρας, θα είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο. Ας μη συγκρίνουμε τι ισχύει σε ευρωπαϊκές χώρες και ας κοιτάξουμε τι μπορεί να είναι συμφέρον για την Κύπρο. Στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, υπάρχει το κοινοβουλευτικό σύστημα. Στην Κύπρο, έχουμε προεδρικό σύστημα. Και η μόνη εξουσία, η οποία μπορεί να θέσει φραγμό στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης, είναι η Βουλή. Από τη στιγμή που θα εξαφανιστούν τα μικρότερα πολιτικά σχήματα, τα οποία θα μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα και να εξουδετερώσουν τις κυβερνητικές αυθαιρεσίες, η Βουλή καθίσταται όργανο της Κυβέρνησης και του κόμματός της. Και προσέξτε:
Αν, τελικώς, παρά τη δέσμευση πως η συμφωνία στο Κυπριακό θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ανατραπεί, και αιφνιδίως οι ξένοι ή οι δύο πλευρές επιβάλουν πως δεν χρειάζεται δημοψήφισμα, αλλά απλή έγκριση της συμφωνίας από τις δύο Βουλές, η λύση περνά με πλειοψηφία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Τέτοια διευθέτηση, δεν είναι ούτε παραμύθι, ούτε αδύνατη. Πολλές φορές στο παρελθόν, κάποιοι δικοί μας και ξένοι υπέβαλαν αυτήν την ιδέα. Καθόλου απίθανο, αύριο, εάν διαπιστωθεί πως η συμφωνία που θα προκύψει δεν θα τύχει έγκρισης από τον λαό, να επιβληθεί αυτή η διευθέτηση. Και από τα δημοψηφίσματα να καταλήξουμε σε μιαν απλή έγκριση της Βουλής και της ψευδοβουλής. Οπότε;
Ελπίζουμε ότι μέσα στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ υπάρχουν και πραγματικοί δημοκρατικοί και ορθοφρονούντες βουλευτές και στελέχη, που θα αντιδράσουν στην επιχειρούμενη συρρίκνωση της δημοκρατίας. Ήδη ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, με ένα τεκμηριωμένο άρθρο του, εξέφρασε πλήρη αντίθεση στην επιχειρούμενη αντιδημοκρατική προσπάθεια του κόμματός του.
Επιλέγω μιαν αναφορά του: «Αδυνατώ να δω ποιο είναι το εθνικό συμφέρον που εξυπηρετείται καλύτερα με τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό εκπροσώπησης στη Βουλή μερικών χιλιάδων πολιτών και ποιο είναι εκείνο το εθνικό συμφέρον που βλάπτεται από την εκπρόσωπησή τους», τονίζει.
Μπορεί ο ΔΗΣΥ να απαντήσει;
Τα ακίνητα της εβδομάδας
