Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Καλωσόρισες, Πρόεδρε, στο κλαμπ των αντιδιζωνικών!

Καλωσόρισες, Πρόεδρε, στο κλαμπ των αντιδιζωνικών!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον κλαμπ των αντιδιζωνικών. Διότι οι τελευταίες συνεχείς δηλώσεις του, για το πώς αντιλαμβάνεται τη λύση του Κυπριακού, κάθε άλλο πάρα διζωνική λύση περιγράφουν. Αντίθετα, είναι καθαρή απόρριψη της διζωνικής ομοσπονδίας.

«Δεν διανοούμαι κράτος ευρωπαϊκό, το οποίο να υστερεί των υπολοίπων στην κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών», είπε σε πρόσφατη ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Ένα ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, το δικαίωμα εργασίας, το δικαίωμα περιουσίας... Να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Και φυσικά απορρίπτει τις περί πληθυσμιακές και περιουσιακές πλειοψηφίες που είχε απαιτήσει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτό όμως το κράτος, που θέλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποκρούει και το πνεύμα και το γράμμα και το περιεχόμενο της διζωνικής ομοσπονδίας. Διζωνική ομοσπονδία είναι αυτή που περιγράφει ο Μουσταφά Ακιντζί: Πληθυσμιακή πλειοψηφία, πλειοψηφία στην περιουσία, παρθενογένεση, παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλα πολλά τερατώδη. Γι' αυτό επεσημάναμε σε πρόσφατο άρθρο μας ότι η πραγματική διζωνική είναι αυτή που περιγράφει και διεκδικεί η Τουρκία. Η άλλη διζωνική, που περιγράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν αποτελεί διζωνική.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν. Η λύση που θέλουμε εμείς είναι ένα κράτος όπου ο καθένας θα διακινείται, θα εγκαθίσταται, θα εργάζεται και θα αποκτά περιουσία, όπου θέλει και σε όποιο μέρος της χώρας επιθυμεί. Δεν θα υπάρχουν στις δύο περιοχές ούτε πληθυσμιακές πλειοψηφίες, ούτε ισοτιμία στην περιουσία. Δεν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, θα υπάρχει ενότητα κράτους, θεσμών, λαού και οικονομίας. Δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις από ξένα κράτη, δεν θα διαλαμβάνει η λύση δικαιώματα επέμβασης από κανένα τρίτο κράτος, δεν θα υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα, δεν θα υπάρχουν έποικοι, οι περιουσίες των νομίμων ιδιοκτητών θα πρέπει να τους επιστραφούν αμέσως, από τους σφετεριστές.

Αν αυτή τη λύση διαπραγματεύεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είμαστε ολόψυχα μαζί του. Αν είναι όμως αυτή που περιγράφει ο Ακιντζί, είμαστε κάθετα αντίθετοι.
Αυτή η λύση, όμως, δεν θα είναι διζωνική, δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν μπορεί να περιέχει κανένα συστατικό διζωνικής, δεν θα διαπνέεται από ανανικά στοιχεία.
Από κει και πέρα, όμως, θα διαφωνήσουμε με τον Πρόεδρο ότι η λύση θα είναι και οδυνηρή και έντιμη. Μία οδυνηρή λύση δεν μπορεί να είναι έντιμη. Είτε θα είναι διζωνική και οδυνηρή, είτε θα είναι έντιμη χωρίς διζωνικά στοιχεία.

Θα τονίσουμε επίσης, ότι η επανένωση πρέπει να είναι πραγματική και όχι ψευδοεπανένωση. Διότι εφαρμογή της διζωνικής μόνο μία ψευδοεπανένωση, η οποία θα καταλήξει σε νέα τραγωδία και σε νέα προσφυγιά, θα επιφέρει. Ούτε μία ημέρα δεν θα αντέξει αυτή η «επανένωση».

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις συνομιλίες δεν πείθουν ότι συζητείται πραγματική επανένωση. Μία ερμαφρόδιτη ψευδολύση της στιγμής συζητείται, στη βάση των πραγματικοτήτων που διαμόρφωσαν τα τετελεσμένα επί του εδάφους. Αλλά ακριβώς τα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποτέλεσμα μίας βάρβαρης εισβολής και μίας εξίσου βάρβαρης κατοχής, πρέπει να ανατραπούν και όχι να νομιμοποιηθούν. Ακριβώς αυτό είναι το εγκληματικό λάθος που διέπραξε η ηγεσία του κυπριακού Ελληνισμού. Προηγούμενες και σημερινή. Αντί να διαπραγματεύονται για την ανατροπή των τετελεσμένων της βίας, διαπραγματεύονται για τη νομιμοποίησή τους.

Ας μεταβάλουν, συνεπώς, στρατηγικές και πολιτικές. Και αντί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να απαιτεί από άλλους να του υποδείξουν ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθηθεί, ας κατεβάσει από το ράφι τη στρατηγική που συνομολόγησε με το ΔΗΚΟ προεκλογικά και εκεί θα ανεύρει πολύ χρήσιμα στοιχεία, μίας σωστής στρατηγικής... 


Top