Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Πρόεδρε, μάζεψε τον Υπουργό σου...

Πρόεδρε, μάζεψε τον Υπουργό σου...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι οι τελευταίοι εκπρόσωποι θεσμών, οι οποίοι δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, επιτελούν το έργο τους σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες που τους παρέχει το Σύνταγμα, και δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποτελέσουν εξάρτημα της κυβερνητικής εξουσίας και, πολύ περισσότερο, της ΔΗΣΥδείου Δημοκρατίας.

Υπήρξαν οι πιο σοφές επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη, οι μόνοι ίσως που δικαίωσαν την εξαγγελία του ότι θα διορίζει τους άριστους των αρίστων.

Φαίνεται, όμως, εκ των υστέρων, ότι κάποιοι μετάνιωσαν για τις ορθές επιλογές τους και το γεγονός ότι επέλεξαν ανθρώπους που δεν κάμπτουν τη σπονδυλική στήλη στις αξιώσεις και δεν είναι διατεθειμένοι να εξυπηρετήσουν τις βαθύτερες προθέσεις τους. Και τον μεν Γενικό Εισαγγελέα προσπάθησαν να τον υπονομεύσουν και να τον υποχρεώσουν να ενδώσει στις σκοπιμότητές τους είτε να τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Απέτυχαν οικτρότατα και στο τέλος εξετέθησαν ανεπανόρθωτα ενώπιον των πολιτών. Τώρα, φαίνεται ότι ανέλαβαν το ίδιο έργο, προσπαθώντας να φθείρουν τον Γενικό Ελεγκτή και να τον υποχρεώσουν σε σιγή. Να έχει μάτια και να μη βλέπει, να έχει αφτιά και να μην ακούει και να έχει στόμα και να μη μιλά.

Ο Σωκράτης Χάσικος δεν θα εξαπέλυε την επίθεση εναντίον του Γενικού Ελεγκτή, δεν θα αποδυόταν σε συνεχή πόλεμο εναντίον του, εάν δεν είχε είτε την έγκριση είτε τη σιωπηρή συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φαίνεται ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έγινε πολύ ενοχλητικός για το κυβερνητικό κατεστημένο και πρέπει να εκφοβισθεί και να τερματίσει την ενοχλητική και ζημιογόνα, για την Κυβέρνηση, αποκάλυψη σκανδάλων.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ανάμειξη στη νέα επίθεση κατά των θεσμών, οφείλει να μαζέψει τον Υπουργό του. Και να του συστήσει να τερματίσει τις επιθέσεις και ν' αφήσει τον ανεξάρτητο Γενικό Ελεγκτή να πράξει το καθήκον του. Αν, όμως, είναι πίσω από τις ενέργειες του Υπουργού Εσωτερικών, τότε πρέπει ν' αναλογισθεί την ανεπανόρθωτη βλάβη που ο ίδιος προκάλεσε στο κύρος του, και στο κύρος των θεσμών, με την αχαλίνωτη στήριξη που πρόσφερε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Κανένας δεν θα ήθελε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο και κανένας δεν θα ήθελε ν' ακούσει τον Γενικό Ελεγκτή ν' αναφωνεί, όπως τον Γενικό Εισαγγελέα, την ιστορική φράση: «Με την ανοχή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα, οι κατήγοροι μετατράπηκαν σε κατηγόρους. Ντροπή».

Δεν θα εισέλθουμε στη νομική πλευρά της επίθεσης-υπονόμευσης του Γενικού Ελεγκτή. Το δεδομένο αυτήν τη στιγμή είναι ότι υπάρχει ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα αναφορά του Γενικού Ελεγκτή, διά της οποίας ζητά να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τον Υπουργό Εσωτερικών, στο θέμα της έγκρισης που δόθηκε σε 800 φοιτητές, από το Μπανγκλαντές, και ήρθαν σε κυπριακά κολέγια. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει και κανένας άλλος. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να επισημάνουμε ότι, ενώ ο κ. Χάσικος διετείνετο ότι ενέκρινε την είσοδό τους όταν διαπίστωσε ουσιαστική αδυναμία των αρμοδίων Υπηρεσιών να επιβεβαιώσουν την πλαστότητα των εγγράφων που υποβλήθηκαν, χθες ο «Φιλελεύθερος» αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών, τον πληροφορούσε ότι τα έγγραφα είναι χαλκευμένα.

Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε την επανάληψη του σεναρίου Ρίκκου Ερωτοκρίτου, γιατί ο τόπος δεν αντέχει σε νέα παρόμοια δοκιμασία. Θέλουμε, όμως, να υποδείξουμε στον κ. Χάσικο ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Και ούτε η επίκληση του «δημοσίου συμφέροντος», ούτε η επίκληση της «υποβοήθησης της οικονομίας» μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν υπερφαλάγγιση των κανονισμών, των νόμων και των υποχρεώσεων ενός Υπουργού. Εν ονόματι της «προστασίας του δημοσίου συμφέροντος» έχουν διαπραχθεί τεράστια εγκλήματα, παγκοσμίως.

Ακόμη, δεν θέλει κανείς να δει σκηνές όπως εκείνες που διαδραματίστηκαν στο παρελθόν, με τα γνωστά μελό του φτωχού επαρχιωτόπουλου και τα άλλα που θύμιζαν κινηματογραφικές ταινίες Μάρθας Βούρτση και Νίκου Ξανθόπουλου. Οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν καθημερινά πολέμους και υπονομεύσεις των ανεξάρτητων θεσμών, από την Εκτελεστική Εξουσία και τα όργανά της. Οι εκπρόσωποι θεσμών πρέπει ν' αφεθούν απερίσπαστοι στη λειτουργία τους και όχι να υπονομεύονται και να γίνεται προσπάθεια ποδηγέτησής τους... 


Top