Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Ανίκανος» και «ακατάλληλος» ο τελειότερος των αρίστων;

«Ανίκανος» και «ακατάλληλος» ο τελειότερος των αρίστων;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Δεν γνωρίζουμε πώς αισθάνεται τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την καταπελτική απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το αξίωμα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Ο τελειότερος, ίσως, των αρίστων, τους οποίους διόρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κρίθηκε ομόφωνα από τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας ως «ανίκανος για επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του... ακατάλληλος να συνεχίσει να επιτελεί τα υψηλά του καθήκοντα, με επάρκεια και προς το δημόσιο συμφέρον», και ακόμη ότι έδειξε «έλλειψη ορθής συμπεριφοράς και νομικής κατάρτισης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε άλλη γνώμη για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Σε γεύμα, το οποίο είχε παραθέσει σε αρχισυντάκτες και πολιτικούς συντάκτες, πριν από ένα χρόνο περίπου, και προτού ξεσπάσει η διαμάχη Κληρίδη-Ερωτοκρίτου, σε ερώτηση τού υπογράφοντος, εάν θεωρούσε ορθή επιλογή να διορίσει στη Νομική Υπηρεσία ένα κομματικό στέλεχος, δίπλα από έναν καταξιωμένο δικαστικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν κατηγορηματικός. Και ως προς τις ικανότητες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και ως προς την ορθότητα της επιλογής του. Ο κ. Ερωτοκρίτου, είπε, είναι άριστος νομικός, ακέραιος, αποφασιστικός στη λήψη αποφάσεων, και συνεργάσιμος.

Όλη η Κύπρος γνώριζε ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω της υποστήριξης που προσέφερε στην υποψηφιότητά του για την προεδρία. Ο κ. Ερωτοκρίτου βρισκόταν σε όλους τους προεκλογικούς εξώστες των συγκεντρώσεων του Νίκου Αναστασιάδη, εκφωνούσε λόγους και κατακεραύνωνε τους ανθυποψηφίους του. Μάλιστα, υπήρχε η πληροφορία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά αργότερα επείσθη από συνεργάτες του να διορίσει εκεί τον Κώστα Κληρίδη και να αφήσει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού.

Οι εμμονές του Προέδρου, να βολεύει όσους τον εξυπηρέτησαν προεκλογικά, δεν του επέτρεπαν να δει στο βάθος των επιλογών του. Ακόμη και όταν το πόρισμα Καλλή έκρινε καταδικαστικά τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει την παραίτησή του, αγνόησε το πόρισμα και προχώρησε σε αντιδεοντολογκές ενέργειες. Πρώτιστα ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίσει ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες του Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά του Κώστα Κληρίδη, αργότερα και όταν του υπεδείχθη ότι τέτοια ενέργεια θα ήταν αντιδεοντολογική και έξω από τις αρμοδιότητες του Υπουργικού Συμβουλίου, υποχώρησε αλλά προέβη σε άλλη, επίσης αντιδεοντολογική, πράξη.

Κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να διορίσει εκείνος ποινικούς ανακριτές για να διερευνήσουν τις εις βάρος του καταγγελίες τού Ερωτοκρίτου! Εξαιτίας αυτών των σκανδαλωδών πράξεων του Προέδρου Αναστασιάδη, οδηγηθήκαμε στην οργισμένη επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο, στην οποία κατήγγελλε ότι «με τη συνδρομή και υπόθαλψη του Ανώτατου Άρχοντα, οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατηγόρους. Ντροπή».

Για να μην πολυλογούμε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε όσα περνούσαν από το χέρι του, ώστε να διατηρήσει τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου στη θέση του και την ίδια στιγμή άφηνε εκτεθειμένο τον Γενικό Εισαγγελέα. Δεν υπολόγισε σωστά το πείσμα και την αποφασιστικότητα του Κώστα Κληρίδη, να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της Νομικής Υπηρεσίας και να κρατήσει αλώβητο τον θεσμό. Η κρίση κλόνισε, εντέλει, τη Νομική Υπηρεσία, αλλά το τέλος εγράφη προχθές, με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αλλά πέραν της δικαστικής απόφασης, πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης στην ιστορία της Νομικής Υπηρεσίας, το θέμα έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Αποδεικνύει ότι κομματικοί διορισμοί, βολέματα ημετέρων και φίλων, χωρίς επίγνωση των συνεπειών τους από τον Ανώτατο Άρχοντα, εμμονές και αντιλήψεις πως η κομματοκρατία πρέπει να αλώνει όλους τους θεσμούς του κράτους, να τους ελέγχει και να τους θέτει ουσιαστικά υπό την επιτήρηση του εκάστοτε Προέδρου, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία του κράτους, αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Αναμένουμε, τώρα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εύρει το ανάλογο πολιτικό θάρρος να απολογηθεί προς τους πολίτες για την άστοχη και καιροσκοπική πολιτική του βολέματος που ακολούθησε στους διορισμούς κομματικών και φίλων σε δημόσια αξιώματα και, κυρίως, να εύρει το θάρρος να τερματίσει την τακτική αυτή και να στραφεί προς όσα υποσχέθηκε προεκλογικά: Ότι θα διορίζει τους άριστους των αρίστων και τα φωτεινά μυαλά, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν, ανεξαρτήτως εάν έχουν, ή δεν έχουν, κομματική και ιδεολογική τοποθέτηση...

 


Top