Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Άνθρακες για την Κύπρο ο θησαυρός της Ζορ...

Άνθρακες για την Κύπρο ο θησαυρός της Ζορ...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.«Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες ότι το κοίτασμα Ζορ, το οποίο γειτνιάζει πολύ με το οικόπεδο 11, εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ», έγραψε χθες ο «Πολίτης». Και ο «Φιλελεύθερος» συμπληρώνει: «Φθίνουσες ελπίδες για το κυπριακό τμήμα του Ζορ. Τα σεισμογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν επεκτείνεται εντός της ΑΟΖ μας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις δύο εφημερίδες, οι Γάλλοι ειδικοί του Ινστιτούτου Πετρελαίου, που είναι σύμβουλοι της Δημοκρατίας για θέματα υδρογονανθράκων, μετά τις προκαταρκτικές αναλύσεις των στοιχείων που τους παραχωρήθηκαν σε σχέση με το Ζορ της Αιγύπτου και το τεμάχιο 11, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου δεν εκτείνεται στη δική μας ΑΟΖ.

Άνθρακες, τελικά, ο θησαυρός. Δυστυχώς.

Όλοι θα θυμούνται τους άκρατους πανηγυρισμούς και τις άκρατες θριαμβολογίες της Κυβέρνησης, όταν ανακαλύφθηκε το μεγάλο κοίτασμα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Στήθηκε ξέφρενο πανηγύρι από τους κυβερνώντες, με στόχο τον εντυπωσιασμό του λαού. Και, δυστυχώς, συνέπραξαν προθύμως στους πανηγυρισμούς, μέσω διοχετευμένων πληροφοριών, και τα ΜΜΕ. Ξεσηκώθηκε φρενίτιδα πανηγυρισμού, ιδιαίτερα όταν επεσκέφθη την Κύπρο αξιωματούχος της ΕΝΙ.

Επικεφαλής των πανηγύρεων ετέθη, ως συνήθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Την 1η Σεπτεμβρίου, επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, δήλωσε: «Αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια 10, 11, 12, γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα, δεν επεκτείνονται και στα γειτνιάζοντα». Και με ύφος διαφεντευτή του μέλλοντος της Ευρώπης, πρόσθετε: «Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία... Ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε διά της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ και αυτό αναβαθμίζει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εμείς, του απαντούσαμε με άρθρο στη στήλη αυτή: «Ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει. Κάπως έτσι μπορούν να χαρακτηρισθούν οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για τον εντοπισμό μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, σε τεμάχια που γειτνιάζουν με τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι σαν να λέμε, αφού εντοπίστηκε φλέβα χρυσού στο οικόπεδο του γείτονα, σίγουρα θα υπάρχει χρυσάφι και στο δικό μας οικόπεδο». Και προσθέταμε ότι, αν και οι απλοϊκοί συνειρμοί ήταν ορθοί, «πρέπει να αναμένουμε να φθάσουμε στην απόδειξη και μετά να πανηγυρίζουμε».

Και στο άρθρο της «Σημερινής», ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου, σημειώνονταν τα εξής: «Τα νέα γεγονότα έχουν δημιουργήσει, κακώς, ένα ξέφρενο κλίμα ενθουσιασμού μέσα στους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι λησμόνησαν την αρχή την οποία οι ίδιοι έθεσαν: ότι στο ενεργειακό θέμα μιλούμε λίγο και πράττουμε πολλά. Ίσως στην Αίγυπτο, όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα, να μην πανηγυρίζουν κατά τρόπο που πανηγυρίζουν κάποιοι εδώ, ωσάν το κοίτασμα να εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ».

Αλλά ποιος μπορούσε να συγκρατήσει τους εθισμένους σε πρόωρους πανηγυρισμούς και στις ψευδαισθήσεις, κυβερνώντες, οι οποίοι κάνουν πολιτική στα εθνικά θέματα, χάριν της λαϊκής κατανάλωσης; Υπουργοί, ο ΔΗΣΥ και άλλοι, καβάλησαν το καλάμι.

Φιλικοί προς την Κυβέρνηση δημοσιογράφοι (Αλέκος Κωνσταντινίδης), προειδοποιούσαν για τους μεγαλοϊδεατισμούς της Κυβέρνησης, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του (7 Σεπτεμβρίου), επεσήμανε:

«Οι κομπασμοί και οι βαρύγδουπες δηλώσεις, περί τεραστίων αποθεμάτων και μετατροπής της Κύπρου στον κατ' εξοχήν προμηθευτή Φυσικού Αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε έναν παγκόσμιο εξαγωγέα Φυσικού Αερίου, ανταγωνιστή του Κατάρ και άλλων κολοσσών στην παραγωγή και διακίνηση Φυσικού Αερίου, θα πρέπει να εκλείψουν και με σύνεση, μετριοπάθεια και όραμα να σχεδιαστεί η νέα μας στρατηγική».

Αλλά ποιος έχασε τη σύνεση, τη μετριοπάθεια και το όραμα, για να τα βρει η Κυβέρνηση; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάς συνιστούσε να κάνουμε υπομονή και θα ακούσουμε και θα δούμε πράματα και θάματα στις επόμενες μέρες, που θα μας καταπλήξουν. Και, όντως, ακούσαμε πράματα που ανατρέπουν τους ευσεβοποθισμούς και τις ψευδαισθήσεις της Κυβέρνησης: Χάνουμε και την προίκα από το Ζορ, χάνουμε και τις προοπτικές να εκτείνεται το κοίτασμα μαμούθ στα δικά μας τεμάχια.

Αυτά παθαίνουν, όσοι πανηγυρίζουν προτού καβαλικέψουν... 


Top