Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Ο Οθέλλος έπνιξε την Κυπριακή Δημοκρατία

Ο Οθέλλος έπνιξε την Κυπριακή Δημοκρατία

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ποιο ψευδοκράτος; Τώρα υπάρχει βορράς και νότος

Σαν πολλά αστεία δεν μας λέει τελευταία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης; Αλλά τα πράγματα φαίνεται να είναι πολύ σοβαρά για να αστεΐζεται ολόκληρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να συναγωνίζεται τον Έιντε, που μόλις χθες μας είπε πως πρέπει ν' αρχίσουμε να συγγράφουμε το "νέο Σύνταγμα" του κράτους, που θα ονομάζεται είτε Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος είτε Ενωμένες Πολιτείες Κύπρου. Είτε ακόμη και Ενωμένες Μπανανίες Κύπρου.

Σε συναγωνισμό ποιος θα πει το καλύτερο ανέκδοτο, κατάντησαν ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής δικοί μας και ξένοι. Αλλά αυτό που μας είπε προχθές ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού προηγουμένως βοήθησε τον Οθέλλο να πνίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ σοβαρό για να δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι ο Πρόεδρος αστειευόταν. Δήλωσε, λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Εγώ δεν είμαι εξ εκείνων που διαχωρίζουν την πατρίδα μου σε βορρά και νότο".

Βόρεια και Νότια Κύπρος, βορράς και νότος, είναι η ορολογία που χρησιμοποιούν η τουρκική πλευρά και οι ξένοι. Για μας δεν υπάρχει βορράς και νότος. Υπάρχει ψευδοκράτος και Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχει κατεχόμενη και ελεύθερη περιοχή.

Ο Πρόεδρος φαίνεται να διαγράφει το ψευδοκράτος και την κατεχόμενη περιοχή και να προτιμά τον βορρά και τον νότο. Καλά, το "Δεν Ξεχνώ" το ξεχάσαμε, τώρα θα διαγράψουμε και το ψευδοκράτος και θα μιλούμε για βορρά και νότο;

Ν' αφήσουμε τους συμβολισμούς και να κοιτάξουμε την ουσία, μας συμβουλεύουν.
Αλλά οι συμβολισμοί είναι η ουσία. Είναι η ζωντανή πραγματικότητα.

Πήγε στον βορρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ο βορράς είναι κατεχόμενος στρατιωτικά από την Τουρκία. Είναι αποσχισθέν τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ψευδοκράτος. Είναι πλήρως τουρκοποιημένος, αποτελεί στην πραγματικότητα προέκταση της Τουρκίας, έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Θυμάται τον Τσόμπε και την Κατάνγκα του πρώην βελγικού Κονγκό, ο Πρόεδρος; Έτσι είναι τα πράγματα. Ο Τσόμπε άρπαξε μιαν από τις πιο πλούσιες περιοχές της χώρας του, την ανακήρυξε χωριστό κράτος και αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος. Ο ηγέτης της χώρας, ο Πατρίς Λουμούμπα, δεν την επεσκέφθη ποτέ. Δεν συνομίλησε ποτέ με τον Τσόμπε. Τελικά μαρτύρησε και δολοφονήθηκε στα χέρια του αποσχισθέντος ηγέτη. Αν ο κ. Αναστασιάδης δεν διάβασε ποτέ για Τσόμπε και Κατάνγκα, το ΑΚΕΛ, που ανακήρυξε εθνομάρτυρα τον Λουμούμπα, γνωρίζει την ιστορία, έστω και αν τώρα την προσπερνά.

Ας αφήσουμε, όμως, την παρελθοντολογία. Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά. Όταν ένας νόμιμος Πρόεδρος μεταβαίνει με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε αποσχισθέν τμήμα της πατρίδας του και κατεβάζει τη σημαία του κράτους από το αυτοκίνητό του, είναι και συμβολισμός ασέβειας, αλλά και ουσίας. Η υποστολή της σημαίας του κράτους, σε κατεχόμενο έδαφος, σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι ο βορράς δεν ανήκει πλέον στην κυπριακή επικράτεια. Σημαίνει αποδοχή της "πραγματικότητας", όπως την ερμηνεύουν οι Τούρκοι.

Άκουσε τι του είπε τις προάλλες ο Βενιαμίν Νετανιάχου; "Όταν δεν έχεις τη δύναμη να διασφαλίσεις την ειρήνη, η ειρήνη θα καταρρεύσει σε χρόνο μηδέν". Και μη υπαρχούσης πλέον καμίας δύναμης στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος του νόμιμου κράτους καθίσταται ικέτης και επισκέπτης στο κατεχόμενο από ξένη χώρα, τμήμα της πατρίδας του. Και όταν η μοναδική δύναμη που του απέμεινε, είναι η κρατική του οντότητα, και πάει να την παραχωρήσει και αυτή, τότε αυτοχειριάζεται.

Αυτή θα είναι η τελευταία ταφόπετρα στον τάφο του κυπριακού Ελληνισμού. Διαχρονικά αυτό επεδίωκε η Τουρκία. Από το 1960, με το τουρκικό πραξικόπημα, με την πρώτη προσφυγοποίηση, με τους πρώτους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, με την εισβολή, με το σχέδιο Ανάν είτε βιαίως είτε με πολιτικά σχέδια, η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξε και συνεχίζει να είναι ο στόχος της. Όσοι δεν διαβάζουν, ή δεν γνωρίζουν ιστορία, η ιστορία τούς τιμωρεί. Σήμερα, η Τουρκία έχει φθάσει πολύ κοντά στην εκπλήρωση του διαχρονικού στόχου της. Θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όχι με νέο Αττίλα. Αναιμάκτως και άνευ κόστους. Με υπογραφή των ηγετών μας...

EN OΛΙΓΟΙΣ

«Λεπτομέρειες»
Άκουσα χθες τον βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευγένιο Χαμπουλλά, να χαρακτηρίζει "λεπτομέρεια" το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με ιδιωτικό αυτοκίνητο και χωρίς τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο ΔΗΣΥ, από την ημέρα που ο Γλαύκος Κληρίδης ύψωσε τη σημαία της διζωνικής στην "Αργώ", μέχρι την ημέρα που ο Νίκος Αναστασιάδης ύψωσε τη σημαία του σχεδίου Ανάν, μέχρι σήμερα που όλος ο ΔΗΣΥ αγωνίζεται να στήσει την Ενωμένη Μπανανία στη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας...


Top