Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Παντρεύει» Χριστόφια με Ανάν...

«Παντρεύει» Χριστόφια με Ανάν...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Χάρμα οφθαλμών είναι να παρακολουθεί κανείς, αυτές τις μέρες, τηλεοπτικές συζητήσεις για το Κυπριακό. Είναι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό να ακούει εκπροσώπους του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ να συμπορεύονται πλήρως, να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις και να παρουσιάζονται με ταυτόσημες θέσεις, ως ένα κόμμα.

Ο ένας παραδίδει τη σκυτάλη στον άλλο, και μαζί κατακεραυνώνουν τους υπόλοιπους «αντιφρονούντες». Τα σταγονίδια του «Ναι» συναντώνται με τους επίμονους υποστηρικτές του «είπαμε "Όχι" το 2004, για να τσιμεντώσουμε το "Ναι" το 2015».

Οι μεν θεωρούν ότι, σήμερα, έχουν χρυσή ευκαιρία να ξεπλύνουν την ντροπή του 2004 και να αυτοδικαιωθούν. Οι δε κρυφό καημό είχαν από τότε το «Ναι». Το είπαν στα συλλογικά όργανα ψιθυριστά, αλλά, όταν άρχισαν να πέφτουν βροχή τα τηλέφωνα του οργισμένου λαού, υποχρεώθηκαν να κάμουν πίσω. Όπως είχε πει τότε και ο Νίκος Κατσουρίδης, ακόμη και η ηγεσία του κόμματος να τασσόταν υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν, το σχέδιο θα απερρίπτετο. Είχε γνώση των προθέσεων των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ...

Οφείλουμε να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Νίκος Αναστασιάδης. Απεδείχθη άριστος μαθητής του Γλαύκου Κληρίδη. Όπως μας έλεγε καλός γνώστης των πραγμάτων, εκείνη την περίοδο της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, τακτικοί θαμώνες του Προεδρικού ήταν και άνθρωποι του ΑΚΕΛ. Ζητούσαν διάφορα. Και η εντολή ήταν: «Δώστε τους αυτά που θέλουν. Θα τους χρειαστούμε στο Κυπριακό».
Δεν λέγουμε ότι η ίδια τακτική χρησιμοποιείται και σήμερα.

Αντίθετα, στα πρώτα στάδια της διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση φρόντισε να στείλει στη φυλακή στελέχη του ΑΚΕΛ. Σήμερα, βεβαίως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Φωνάζει το ΑΚΕΛ για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά οι φωνές όσο πάνε και λιγοστεύουν και γίνονται ηπιότερες. Κατέβασε και η Κυβέρνηση τους τόνους, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα νέο μήνα του μέλιτος, παρόμοιο εκείνου του 1986. Αν μάλιστα συναινέσει η ηγεσία του ΔΗΣΥ και η Ομόνοια ανακηρυχθεί φέτος πρωταθλήτρια, ο αρραβώνας σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος θα είναι γεγονός...

Κάποιοι θα νομίζουν ότι με τα όσα αναφέρουμε το ρίξαμε στα αστεία. Όμως, όπως έγραφε κάποτε και ο φίλος Αλέκος Κωνσταντινίδης, τίποτε σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να το παίρνει κανείς σοβαρά. Όλα, προσθέτουμε εμείς, αποτελούν κακόγουστα αστεία. Άλλωστε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ρίχνει στα αστεία, ακόμη και όταν πρέπει να είναι σοβαρός στις συνεντεύξεις του σε τουρκικές εφημερίδες. Αστειευόταν, όταν δήλωνε πως το όνομα που θέλει να δώσει στο υπό κατασκευή νέο κράτος ήταν «Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου», μας δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσπαθώντας να κρατήσει υψηλά τη σοβαρότητα του Προέδρου, η οποία αντιμετωπίστηκε δεόντως με ειρωνικές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα πράγματα, όμως, αυτή τη φορά δεν είναι για αστεία. Είναι πολύ σοβαρά και αφορούν το μέλλον του τόπου και του κυπριακού Ελληνισμού. Πάμε σε λύση και το επίτευγμα Νίκου Αναστασιάδη είναι τεράστιο. Κατάφερε ο Πρόεδρος να παντρέψει... Χριστόφια και Ανάν. Παίρνοντας στοιχεία από τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις του τέως Προέδρου και στοιχεία από το σχέδιο Ανάν, και παρουσιάζοντας τη λύση ως κάτι το νέο.

Προς τούτου, συμφωνεί και ο Ακιντζί, που υποστήριξε το σχέδιο και το ΑΚΕΛ, που δεν ήταν ποτέ εναντίον του σχεδίου, αλλά θέλει και αυτό την αυτοδικαίωσή του, ύστερα από τις βολές που δεχόταν το κόμμα και ο Χριστόφιας για τις «γενναιόδωρες προσφορές του» προς την τουρκική πλευρά. Βολές, ακόμη και από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στην προεκλογική συμφωνία με την ομάδα Καρογιάν, τότε επίσημη ηγεσία του ΔΗΚΟ, ρητά δεσμευόταν να απορρίψει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Τώρα γιατί δεν αναφέρονται σε αυτό, ο Μάριος, η Αθηνά και οι υπόλοιποι της ομάδας, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Άλλωστε, δεν αισθάνονται ότι ανήκουν πλέον στο «ΔΗΚΟ των ύβρεων».

Αντίθετα, θέλουν να δημιουργήσουν το «μετριοπαθές κέντρο», δηλαδή, μία άλλη πολιτική πτέρυγα, με ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό, όπως αυτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Να με συγχωρήσουν οι αναγνώστες που πετάγομαι από το ένα θέμα στο άλλο, αλλά όλα είναι αλληλένδετα. Έτσι συμπληρώνεται ένα μέρος αυτού του σημερινού παζλ. Τοποθετείστε και την εικόνα συναγερμικών στελεχών, που μας λένε ότι οι Ελληνοκύπριοι χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι περισσότεροι από τους σφετεριστές των περιουσιών μας στα κατεχόμενα, και πως οι Τούρκοι έποικοι είναι μόνο 70 χιλιάδες και μπορεί να έχετε άλλο ένα μέρος της αριστερο-δεξιάς πλευράς του παζλ συμπληρωμένο...

 


Top