Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αυτά τα θυμάστε;

Αυτά τα θυμάστε;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Το Κούγκι του Καμμένου, αλλά και το κούρεμα του Αναστασιάδη...
 
Πολύ καλά έκαμε ο εκλεκτός συνάδελφος Αλέκος Κωνσταντινίδης, και σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Αυτά τα θυμάστε;», θύμισε στους αναγνώστες της «Αλήθειας» τι έλεγαν και τι υπέσχοντο, κατά καιρούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, ο Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι της ελληνικής κυβέρνησης, στον ελληνικό λαό. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στον λαό πώς οι πολιτικοί και οι διαχειριζόμενοι την τύχη του τον παραπλανούν με ωραία λόγια, με ψεύτικες ελπίδες και με αντιστασιακές κορώνες, προκειμένου είτε να υφαρπάσουν την ψήφο του για να εκλεγούν, είτε για να τον απομακρύνουν από την πραγματικότητα.
 
Φρόνιμο είναι, όμως, όχι μόνο να φρεσκάρουμε τη μνήμη των πολιτών, μόνο με παραπλανητικές δηλώσεις πολιτικών μη αρεστών, αλλά και με υπενθύμιση υποσχέσεων και παραπλανήσεων, πολιτικών φίλων και αρεστών. Και αν υπάρχει μία γραμμή εντυπωσιακής ομοιότητας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη, είναι ακριβώς τούτη: Άλλα υπέσχοντο στον λαό και τα αντίθετα έπραξαν.
 
Έχω αφιερώσει δεκάδες σελίδες της «Σημερινής», υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες μας τις δεσμεύσεις Αναστασιάδη, πριν και μετά την εκλογή του, οι οποίες όχι μόνο έμειναν κιτρινισμένα γράμματα στα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου, αλλά αντεστράφησαν πλήρως και μετετράπησαν από δεσμεύσεις σε απο-δεσμεύσεις. Με την ευκαιρία, λοιπόν, που μου προσφέρει ο εκλεκτός συνάδελφος, ερωτώ και εγώ τους αναγνώστες αν «αυτά τα θυμούνται»... Περιοριζόμενος μόνο στις δεσμεύσεις του Προέδρου για το κούρεμα καταθέσεων.
 
Νίκος Αναστασιάδης, 12.2.2013 - Δήλωση στα γραφεία του ΔΗΣΥ: «Δεσμεύομαι απέναντι στους Κυπρίους και ξένους επενδυτές και στέλνω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικό, ότι δεν πρόκειται ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο που θα περιέχει πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».
 
Νίκος Αναστασιάδης, 25.3.2013 - Συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο και θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή μου».
 
Νίκος Αναστασιάδης, 28.2.2013 - Ομιλία στη Βουλή κατά την τελετή εγκατάστασής του ως Προέδρου της Δημοκρατίας: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν στοιχεία αλληλεγγύης από την Ευρώπη και δεν θα γίνουν αποδεκτές, οι όποιες αναφορές περί κουρέματος καταθέσεων ή του δημόσιου χρέους. Ανάλογο θέμα δεν προσφέρεται ούτε προς συζήτηση».
 
Αβέρωφ Νεοφύτου, 7.3.2013 - Συνάντηση με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, στην Ουάσιγκτον: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει εξαιρετικά σκληρούς όρους σε σχέση με τη σύναψη της δανειακής σύμβασης και κάνει λόγο για κούρεμα καταθέσεων. Τέτοιοι όροι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από την πλευρά μας, δεδομένου ότι ουσιαστικά θα ισοδυναμούσαν με υπόδειξη πόρτας εξόδου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη».
 
Χρήστος Στυλιανίδης, 13.3.2013, τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Αυτό που θέλει να διαβεβαιώσει η Κυβέρνηση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων».
Ακόμη πιο παραπλανητικές και αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
 
Στις 6.3.2013 δήλωνε: «Το κούρεμα καταθέσεων θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο και την Ευρωζώνη. Αυτό δεν είναι στο τραπέζι». Στις 27.3.2013, όμως, στην εκπομπή «60 Λεπτά» του Χρύσανθου Τσουρούλλη, αποκάλυπτε: «Η διαπραγματευτική μας ομάδα γνώριζε ότι το κούρεμα καταθέσεων θα έμπαινε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
 
Τη μια φορά δεν ήξεραν, την άλλη ήταν βέβαιοι ότι το κούρεμα δεν ήταν στο τραπέζι, την επομένη παρεδέχοντο ότι θα έμπαινε στο τραπέζι. Και συνέχεια παραπλανούσαν τον λαό ότι δεν θα απεδέχοντο σε καμία περίπτωση ληστεία καταθέσεων. Στο τέλος δέχτηκαν και εξωράισαν μάλιστα την αποδοχή τους.
 
Όμως υπάρχει και κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό, έτσι απλώς για να θυμόμαστε. Στις 30 Ιουλίου 2013, η εδώ γερμανική Πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία φόρτωνε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Έλεγε η ανακοίνωση: «Ο ισχυρισμός, ότι η Γερμανία άσκησε πίεση για τη συμμετοχή των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, είναι εσφαλμένος. Επρόκειτο για μία σαφή επιθυμία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διέψευσε τότε ότι το κούρεμα και των ασφαλισμένων καταθέσεων ήταν δική του εισήγηση, αλλά όταν μιλούν οι Γερμανοί...
Όλα αυτά, λοιπόν, τα θυμάστε;

Top