Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου «Κρύψετε να περάσουμε, για να μην εκτεθεί η Βουλή...»

«Κρύψετε να περάσουμε, για να μην εκτεθεί η Βουλή...»

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Την ώρα που η Ελλάδα αιμορραγεί, και στην Κύπρο η Βουλή βρίσκεται μπροστά σε δύσκολα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει προς όφελος του λαού, κάποιοι βουλευτές ασχολούνται με σεξιστικές επιθέσεις, σεξιστικά υπονοούμενα και μισαλλόδοξες επιθέσεις κατά συναδέλφων.

Είναι και αυτό ένα δείγμα της ποιότητας της σημερινής Βουλής, αλλά και του «πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού» των κομμάτων και των ανθρώπων που στέλλουν στη Βουλή για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του λαού.

Λυπηρό, έως τραγικό το φαινόμενο. Αλλά απογοητευτικότερη η στάση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος, σε μία προσπάθεια προστασίας δήθεν των θεσμών, ζητεί να μην υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας στο επεισόδιο Ειρ. Χαραλαμπίδου-Α. Κυπριανού, αλλά το θέμα να λυθεί «συναδελφικά». Δήλωσε ο Γιαννάκης Ομήρου: «Η δική μου προσπάθεια είναι το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί κατά τρόπον που να διαφυλάσσει και τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, αλλά και την ανάγκη να υπάρχει συναδελφική συνεργασία, μακριά από όποιες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν προς τον κοινοβουλευτισμό και προς την ανάγκη να υπάρχει αυτή η συνεργασία».

Τρέφω απεριόριστη εκτίμηση προς τον Γιαννάκη Ομήρου, αλλά αυτή η προσπάθειά του, να κλείσει το θέμα πίσω από κλειστές πόρτες, αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης απαράδεκτων ενεργειών βουλευτών, τις οποίες, εάν αποτολμούσαν άλλοι, ανώνυμοι πολίτες, θα ευρίσκοντο σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου. Και ο νόμος δεν διαχωρίζει τους πολίτες σε πολίτες υπεράνω του νόμου, και σε πολίτες που δικαιούνται να παραβαίνουν τον νόμο.

Δεν γνωρίζω, σε αυτήν την περίπτωση, πώς εξελίχθη το επεισόδιο και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τις δικές τους εκδοχές. Όμως, η ουσία παραμένει ότι πρόκειται για ένα σοβαρό επεισόδιο, το οποίο πρέπει να οδηγηθεί σε αστυνομική έρευνα και ακολούθως, εάν διαπιστωθούν ευθύνες, να φθάσει μέχρι το δικαστήριο.

Ούτε ο Γιαννάκης Ομήρου δικαιούται να επιχειρεί συγκάλυψή του, ούτε κανένας άλλος να επιδιώκει να τεθεί υπεράνω του νόμου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με βουλευτές, οι οποίοι όφειλαν να αποτελούν πρότυπα για τους πολίτες και όχι να αποτελούν αντικείμενο χλευασμών και επικριτικών σχολίων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής οφείλει να ζητήσει αμέσως από την Αστυνομία να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες. Συγκαλύψεις τέτοιων επεισοδίων όχι μόνο δεν διαφυλάσσουν τις αρχές του κοινοβουλευτισμού, αλλά, αντίθετα, καθιστούν ακόμη πιο σοβαρή και πιο έντονη την αμφισβήτηση των βουλευτών και της Βουλής από την κοινωνία.

Δεν νοείται ο Πρόεδρος της Βουλής να προβαίνει σε δηλώσεις και να απαιτεί φως και διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, αλλά όταν έρθει η στιγμή που πρέπει να λάβει αποφάσεις και να ρίξει φως σε επιλήψιμες συμπεριφορές βουλευτών, να τους καλύπτει κάτω από το πρόσχημα της «διαφύλαξης των αρχών του κοινοβουλευτισμού» και της συναδελφικότητας. Αυτή η νοοτροπία, «κρύψετε να μην εκθέσουμε το σπίτι μας», η οποία αποτελεί θλιβερή κουλτούρα που πάει να εγκαταλειφθεί, δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει στη Βουλή.

«Τα όσα έγιναν στην Επιτροπή Θεσμών δεν έπρεπε να αποτελέσουν θέμα καταγγελίας στην Αστυνομία, αλλά να υπάρξει μεταξύ των συναδέλφων μία διαδικασία, να δοθούν εξηγήσεις...», είπε ο κ. Ομήρου.
Αλλά όσα διαδραματίστηκαν δεν έγιναν σε μία ιδιωτική επιχείρηση, όπου τσακώθηκαν δύο υπάλληλοί της και δεν αφορούν κανέναν. Διαδραματίστηκαν μεταξύ βουλευτών, εκπροσώπων του λαού, εκπροσώπων θεσμών, και πρέπει να τύχουν αστυνομικής διερεύνησης. Δεν μπορούν να επιλυθούν πίσω από κλειστές πόρτες και με αμοιβαίες εξηγήσεις και αμοιβαία «συγγνώμη».

Δεν προστατεύονται οι θεσμοί με τέτοιες διαδικασίες. Αντίθετα, γίνονται πιο ύποπτοι και περισσότερο αμφισβητήσιμοι από τους πολίτες. Οι θεσμοί, για να γίνονται σεβαστοί από την κοινωνία, πρέπει πρωτίστως να γίνονται σεβαστοί από τους φορείς τους. Και όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό στη Βουλή, και οι προσπάθειες να αποκρυβούν, εκθέτουν περισσότερο τη Βουλή και όσους συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια. Αλλά και όσους προσπαθούν να τα αποκρύψουν κάτω από το χαλί... 


Top