Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Φύκια και μεταξωτά... τελεφερίκ του Τροόδους

Φύκια και μεταξωτά... τελεφερίκ του Τροόδους

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο κοινοτάρχης Κυπερούντας διεκτραγωδεί την ερήμωση που βιώνει η περιοχή, την ώρα που o Πρόεδρος δεσμευόταν να την καταστήσει Γη της Επαγγελίας.
 
Την περασμένη Κυριακή, σε άρθρο μας, υπενθυμίσαμε μία από τις πιο εντυπωσιακές ψευδο-δεσμεύσεις που έκαμε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προεκλογικά, εκείνο το μεγαλεπήβολο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους. 
 
Έλεγε, συγκεκριμένα, σε ομιλία του στις Πλάτρες, στις 20.1.2013, μεταξύ άλλων: «Δεσμεύομαι, ότι όλα τα στάδια του έργου Αμιάντου-Τροόδους θα ολοκληρωθούν σε περίοδο έξι μηνών από της αναλήψεως της νέας διακυβερνήσεως ή, το αργότερο, μέχρι το τέλος του 2013, με αποκλειστικό υπεύθυνο για τη διαδικασία τον Υφυπουργό Ανάπτυξης».
 
Πέντε ολόκληρα χρόνια, μετά, ούτε έργο είδαν, ούτε Υφυπουργό Ανάπτυξης, οι κάτοικοι της περιοχής Τροόδους. Ούτε πρόκειται να δουν φυσικά και εκείνο το τελεφερίκ-μαμούθ που τους υποσχόταν ο Νίκος Αναστασιάδης, που θα ήταν, όπως έλεγε, «ο βασικός ιστός του πυρήνα ανάπτυξης στο Τρόοδος και θα μετέφερε τους επισκέπτες από τους πρόποδες του Τροόδους στην κορυφή του Ολύμπου».
 
Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα που δημοσιευόταν το άρθρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στον Καλοπαναγιώτη και εγκαινίασε εν μέσω φίλων ένα... τελεφερικάκι, χωρίς να αναφερθεί και χωρίς να διαφωτίσει τους κατοίκους τι γίνεται με εκείνο το μεγαλεπήβολο έργο ανάπτυξης του Τροόδους, πότε θα γίνει και πότε θα διοριστεί Υφυπουργός Ανάπτυξης για να το προωθήσει.
 
Όμως αυτό το αστείο με τα φύκια και τα μεταξωτά... τελεφερίκ δεν τελειώνει εδώ. Στην εφημερίδα μας έφθασε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον κοινοτάρχη Κυπερούντας, μία περιοχή παραδοσιακά συναγερμική, το οποίο διεκτραγωδεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κυπερούντα και γενικά ολόκληρη η ορεινή περιοχή Τροόδους. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από την επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε αυτούσια χθες στη «Σημερινή».
 
Λέγει, λοιπόν, ο κοινοτάρχης Κυπερούντας:
 
*Οι κοινότητες Τροόδους νεκρώνουν εντελώς και μένουν χωρίς νέους, χωρίς γεωργία, χωρίς σχολεία, χωρίς νοσοκομεία.
 
*Κοινότητες, όπως η Κυπερούντα, το Πελέντρι, ο Αγρός, η Κακοπετριά, που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, τώρα περιμένουν κάποιες μέρες του Αυγούστου, για να ζωντανέψουν για λίγες ώρες.
 
*Αν αθροίσεις τον αριθμό των μαθητών αυτών των κοινοτήτων δεν θα ξεπεράσουν τον αριθμό των μαθητών που είχε προηγουμένως, μία μόνο κοινότητα.
 
*Η γεωργία αργοπεθαίνει. Στην Κυπερούντα που παρήγαγε το ένα τρίτο της παραγωγής σε φρούτα, λειτουργούσαν περισσότεροι από 80 ψυκτικοί θάλαμοι μήλων, ενώ σήμερα ελάχιστοι λειτουργούν, επειδή το κόστος λειτουργίας είναι ασύμφορο και οι εισαγωγές ανεξέλεγκτες.
 
*Νέοι γεωργοί δεν υπάρχουν και ολάκερες φυτείες με φυλλοβόλα δέντρα είναι εγκαταλελειμμένες. Τα καρποφόρα δέντρα κόβονται για να χρησιμοποιηθούν στα τζάκια.
*Ελάχιστοι νέοι παραμένουν, δουλειές δεν υπάρχουν στην περιοχή, η καθημερινή μετάβαση στις πόλεις είναι δύσκολη, ελλείψει οδικού δικτύου.
 
*Έργα δεν γίνονται, το επίδομα για τις ορεινές περιοχές περικόπηκε από το 2011, οι κοινοτικές και άλλες φορολογίες ανέβηκαν στα ύψη, οι συνεισφορές του κράτους μειώθηκαν δραματικά, το κόστος ύδρευσης και άρδευσης αυξήθηκε, η ποσότητα νερού από τις πηγές μειώνεται δραματικά, και το καλοκαίρι, μία οικιστική μονάδα στο Τρόοδος, αναγκάστηκε να κουβαλά νερό για την υδροδότησή της, με υδροφόρες.
 
*Άπιαστο όνειρο έχει γίνει η παροχή ιατρικής περίθαλψης, δεν υπάρχει πλάνο αναβάθμισης του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί σαν ένα αγροτικό υγειονομικό κέντρο.
Και καταλήγει με τον εξής δραματικό τόνο, ο κοινοτάρχης Κυπερούντας:
 
«Είναι για να διερωτάται κανείς. Αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις να ζεις στις κοινότητες των ορεινών μας περιοχών που αφήνονται στο μονοπάτι της ερήμωσης; Υπάρχουν κάποιοι αρμόδιοι να νοιαστούν, να ευαισθητοποιηθούν, να αντιληφθούν την πραγματική κατάσταση πριν από την πλήρη πληθυσμιακή ερήμωση; Χανόμαστε... νοιαστείτε για μας, νοιαστείτε για την επιβίωση των κοινοτήτων της πράσινης καρδιάς της Κύπρου».
 
Τι λέτε για όλα αυτά, Πρόεδρε του μεγαλεπήβολου σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Τροόδους; Τι λες για αυτά, μεγάλε Υπουργέ των Οικονομικών, που καθημερινά μάς αραδιάζεις για τις εξόδους από τα Μνημόνια, τις εισόδους στις αγορές και την ανάπτυξη που άρχισε να προβάλλει στον ύπνο σας; Τι λες για αυτά, Αβέρωφ Νεοφύτου, που μιλάς συνεχώς για ελπίδες, για φωτεινό αύριο και για ευτυχές μέλλον;
 
Ζείτε στην Κύπρο, περιοδεύσατε κάποιες φορές σε αυτές τις ορεινές περιοχές για να θαυμάσετε το έργο της ερήμωσης που αφήνει πίσω της η διακυβέρνησή σας;

Top