Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επαναπροσεγγιστική, ή Εθνική Παιδεία; Ή Παιδεία... μιξ;

Επαναπροσεγγιστική, ή Εθνική Παιδεία; Ή Παιδεία... μιξ;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ελληνοκεντρικοί δεν υπάρχουν πια στον ΔΗΣΥ, τους πάτησε το τρένο...

Την περασμένη Κυριακή, σε άρθρο μου, καλούσα τον Υπουργό Παιδείας, τον Πρύτανη του δικοινοτικού Πανεπιστημίου Κύπρου, και τους εκπαιδευτικούς να μας πουν τι διδάσκουν τα παιδιά μας στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, όταν οι νέοι δεν είναι σε θέση να κατονομάσουν ένα χωριό της Καρπασίας.

Εκ των υστέρων, αντιλήφθηκα την αφέλειά μου. Όταν με πήρε τηλέφωνο κάποιος καλός φίλος και με υπενθύμισε: «Γιατί διερωτάσαι και μέμφεσαι τους μαθητές, όταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γνωρίζει πού είναι το Μαρί και ο νυν κατατάσσει το Ακάκι στα κατεχόμενα;».

Προχθές το βράδυ, μετά τις δηλώσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κατάλαβα γιατί δεν διδάσκονται στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τα αυτονόητα. Υπάρχει δικαιολογία για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι δικοινοτικό και δεν μπορεί να εξάπτει το φυλετικό μίσος και να υπονομεύει την επαναπροσέγγιση, διδάσκοντας ποια είναι τα κατεχόμενα χωριά μας. Αντιλήφθηκα το γιατί, όταν άκουσα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δίνει εντολές στον πρώην Υπουργό του Τάσσου Παπαδόπουλου, και σήμερα δικό του, τον Κώστα Καδή, όπως οι παραστάσεις του έργου «Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα», προβληθούν σε όλα τα ελληνικά σχολεία.

Σκέφθηκα, κατ' αρχήν, τι θα έπρατταν οι ελληνοκεντρικοί του ΔΗΣΥ, τα ελληνοκεντρικά στελέχη του, ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, τα στελέχη της ΣΕΚ, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών, ο Αρχιεπίσκοπος, και όλοι οι φουστανελάδες της Δεξιάς, αν τέτοια εντολή έδινε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Θα ζητούσαν τον δημόσιο απαγχονισμό τού «ανθέλληνα κομμουνιστή», στην Πλατεία Ελευθερίας. Θα τον έπιαναν από τον γιακά οι αγανακτισμένοι εθνικόφρονες και θα του έλεγαν: «Τι πας να κάνεις, ρε ανθέλληνα κομμούναρε, στα παιδιά μας; Αντί να εμφυσάς αγωνιστικό φρόνημα στους νέους και να διδάσκεις τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά, την Κόκκινη Μηλιά και τον Αθανάσιο Διάκο, τους εμπεδώνεις επαναπροσεγγιστικά αισθήματα;».

Φαίνεται, όμως, ότι ελληνοκεντρικοί δεν υπάρχουν πια στον ΔΗΣΥ. Aλλαξοπίστησαν. Και δέχονται, πλέον, ότι απαραίτητο είναι να σταματήσει η διδασκαλία της «εθνικιστικής» ιστορίας και να ξεκινήσει η καλλιέργεια της επαναπροσεγγιστικής κουλτούρας. Έτσι, ό,τι κάνει και ό,τι πει ο Αναστασιάδης, είναι καλώς καμωμένο, και ό,τι έκανε ο Χριστόφιας, ανθελληνικό και φιλοτουρκικό.

Θέλω να τονίσω ότι ούτε αντιτουρκικά αισθήματα τρέφω -με τουρκάκια μεγάλωσα στον Άγιο Κασσιανό- ούτε εναντίον της καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων τάσσομαι. Χάρηκα τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί και το μήνυμα ελπίδας που έστειλαν οι Τουρκοκύπριοι στις παράνομες εκλογές. Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο και το μήνυμα του έργου «Πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα», και ούτε με ενοχλεί να δουν τα εγγόνια μου την παράσταση.

Βεβαίως, μια και στο Κυπριακό ισχύει πλέον το win-win, καλό θα ήταν, αν ο κ. Μουσταφα Ακιντζί έδινε εντολή στον «υπουργό παιδείας» του ψευδοκράτους να ενέτασσε στις βιβλιοθήκες των τουρκικών σχολείων και των πανεπιστημίων στα κατεχόμενα και το βιβλίο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου «Ως Αληθώς, η ζωή της Χαρίτας Μάντολες». Θα ήταν καλό να γνώριζαν οι νεαροί Τουρκοκύπριοι και την άλλη πλευρά και τα εγκλήματα που διέπραξε η «Μεγάλη Πατρίδα» τους, εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Να αναφέρουμε εδώ τι είχε πει ο Κώστας Καδής, προλογίζοντας το βιβλίο: «Το βιβλίο αναδεικνύει τον πόνο και την οδύνη που σκόρπισε η βαρβαρότητα των κατακτητών, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση». Διερωτόμαστε τι θα πει αύριο ο κ. Καδής στους μαθητές, προλογίζοντας το τουρκοκυπριακό θεατρικό έργο. Και περισσότερο προβληματιζόμαστε για τη σύγχυση που θα προκαλέσει σε ένα μαθητή από τη μία η ανάγνωση του βιβλίου, και από την άλλη η παρακολούθηση του τουρκοκυπριακού θεατρικού έργου.

Απεχθάνομαι την υποκρισία. Δεν μπορεί όσα έλεγε και όσα έκανε ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ να αποτελούσαν ανθελληνικά, φιλοτουρκικά και κομμουνιστικά παραληρήματα, και τα ίδια που λένε και πράττουν ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης να αποτελούν εθνικά προσκλητήρια. Δεν μπορώ να κατανοήσω τι είδους παιδεία αποφάσισε να προσφέρει στα παιδιά ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης. Εθνική Παιδεία, ή Επαναπροσεγγιστική Παιδεία; Ή Παιδεία... μιξ;

Να το ξεκαθαρίσουν, για να μη δημιουργήσουν στο τέλος νέους που δεν θα μπορούν να διακρίνουν καν την ιστορική αλήθεια. Ή να περιφέρονται αμήχανοι μεταξύ δύο θεωριών: πως η τραγωδία της πατρίδας μας προήλθε από φίφτι-φίφτι λάθη, ή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την Τουρκία για την πραγματοποίηση των σχεδίων της τουρκοποίησης της Κύπρου...


Top