Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επιδειξίας ευρωπαϊσμού ο ΔΗΣΥ

Επιδειξίας ευρωπαϊσμού ο ΔΗΣΥ

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Νέλλη Τσουγιοπούλου, Ηλίας Κυριακίδης, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μαθήτρια της ΠΣΕΜ, θύματα της ανατολίτικης κουλτούρας που κουβαλά.
 
Δεν αρκεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός να αυτοαποκαλείται ευρωπαϊκό κόμμα, οφείλει και να το αποδεικνύει στην πράξη. Αντ' αυτού έχει καταντήσει επιδειξίας ευρωπαϊσμού, με τα έργα και τις πολιτικές του να διαψεύδονται από τις πράξεις του. Και η πρόσφατη σεξιστική επίθεση του βουλευτού του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, εναντίον μίας συναδέλφου του στο Κοινοβούλιο, της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αποδεικνύει ότι ο ΔΗΣΥ μάλλον τείνει προς ανατολίτικες πολιτικές συμπεριφορές, παρά προς ευρωπαϊκές. Ορθή μεν η αποδοκιμασία από τον επίσημο ΔΗΣΥ για τη συμπεριφορά του βουλευτή του, αλλά όχι αρκετή για να καταδείξει την ανατολίτικη συμπεριφορά ορισμένων αξιωματούχων του.
 
Όμως η περίπτωση Ανδρέα Θεμιστοκλέους δεν είναι η μόνη.
 
Προχθές στη Βουλή, ο βουλευτής του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος συμπεριφέρθηκε κατά τρόπον αλαζονικό και ειρωνικό σε εκπρόσωπο της οργάνωσης μαθητών, η οποία κατέθετε τις θέσεις της οργάνωσης για τα νέα ωρολόγια προγράμματα της Παιδείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΣΕΜ, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ διέκοψε τη μαθήτρια ενώ μιλούσε και τη ρώτησε ειρωνικά, εάν έγραψε μόνη της την ομιλία, ή της την έγραψαν.
Άλλη μία περίπτωση αυταρχικής και αλαζονικής συμπεριφοράς, η οποία, συν τοις άλλοις, αποδεικνύει ότι κάποιοι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν επιδεικνύουν ανοχή στην αντίθετη άποψη. Και να υπογραμμίσουμε ότι αυτή η συμπεριφορά της μη ανοχής στην αντίθετη άποψη επιδεικνύεται από ένα νεαρό βουλευτή, ο οποίος, αν μη τι άλλο, όφειλε να αποστασιοποιείται και όχι να επαναλαμβάνει πρακτικές παλαιοκομματικής συμπεριφοράς.
 
Δεν θα ανατρέξουμε σε παλαιότερες ακραίες συμπεριφορές αξιωματούχων του Δημοκρατικού Συναγερμού κατά πολιτικών αντιπάλων, ή ανθρώπων που δεν ήταν αρεστοί στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Έρχεται στο μυαλό μας εκείνη η επίθεση του Νίκου Αναστασιάδη κατά του τότε Αστυνομικού Διευθυντή Λεμεσού Ηλία Κυριακίδη, στην Αστυνομική Διεύθυνση.
 
Είναι επίσης βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας εκείνη η ανοίκεια επίθεση που είχε εξαπολύσει, πάλιν ο Νίκος Αναστασιάδης, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κατά της Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σπουδαίας ακαδημαϊκού Νέλλης Σαβεριάδου-Τσουγιοπούλου.
 
Θυμόμαστε εκείνη την πεμπάμενη επιδρομή στο Υπουργείο Εσωτερικών για να αρπάξουν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του τότε Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη. Τα λαϊκά δικαστήρια που έστηναν βουλευτές του στη Βουλή και άλλα, για να καταδείξουμε τη λαϊκίστικη και ανατολίτικη συμπεριφορά, την οποία κατά καιρούς επέδειξε το κόμμα αυτό, έναντι πολιτικών αντιπάλων.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποτελείται από ταραξίες, ανατολίτες και ακραίους. Υπήρχαν και υπάρχουν και σήμερα στελέχη, βουλευτές και αξιωματούχοι οι οποίοι κοσμούν την πολιτική ζωή και συμπεριφέρονται όπως αρμόζει σε πολιτικά πρόσωπα και κοινοβουλευτικούς άνδρες. Αλλά υπάρχει και μια ακραία συμπεριφορά στην όλη κουλτούρα του, η οποία πρέπει να αποβληθεί, διαφορετικά και το κόμμα θα μολύνει και τον ευρύτερο πολιτικό βίο θα εμβολιάζει με φαινόμενα παρωχημένων ανατολίτικων συμπεριφορών.
 
Η σημερινή ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού καλείται να αποβάλει τα κακά σύνδρομα του σημερινού και παλαιότερου βίου του κόμματος, και να επιβάλει τάξη, ήθος και ανοχή στην αντίθετη άποψη σε κάποιους βουλευτές που παρεκτρέπονται. Η ετικέτα της «φιλελεύθερης παράταξης» και του «εμποτισμένου με ευρωπαϊκές αντιλήψεις» κόμματος δεν προσφέρει τα ανάλογα πιστοποιητικά, όταν διαψεύδεται από τις πράξεις. Εκτός τούτου, η αλαζονεία και η αυταρχικότητα, όταν διαχέεται πασιφανέστατα στις συμπεριφορές ενός κυβερνώντος κόμματος, στο τέλος πληρώνεται
. Και τα χαρακτηριστικά της αλαζονείας, της αυθαιρεσίας, της απουσίας ανοχής έναντι της αντίθετης άποψης, επεκτείνονται και στην ίδια την Κυβέρνηση και σε κάποιους υπουργούς της. Όποιος καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας και πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνά όπως ξέρει και χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν κανέναν άλλον, έχει δοκιμαστεί και από άλλα κόμματα και άλλους κυβερνήτες, και στο τέλος όλοι εισέπραξαν την αποδοκιμασία των πολιτών.
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλείται να λάβει τα αναγκαία διδάγματα και μηνύματα και τουλάχιστον, αφού θέλουν οι ηγέτες και αξιωματούχοι του να θεωρούν τον Γλαύκο Κληρίδη πνευματικό τους πατέρα, ας ακολουθήσουν τα στοιχεία που ανέδειξε: Πραότητα, δημοκρατικότητα, σεβασμό στον αντίπαλο, ανοχή στην αντίθετη άποψη...

Top