
Κατέρρευσε και ο μύθος του προτύπου του Χάρη...
Κωστάκης Αντωνίου
26.05.2015
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Ένα χρόνο μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο και την είσοδό της στις αγορές, οι Πορτογάλοι πνίγονται στη φτώχια
Μα τι ακούμε για την Πορτογαλία, την οποία συχνά επιδεικνύετε ως πρότυπο, κύριε Χάρη Γεωργιάδη; Το Μνημόνιο έφυγε, αλλά η κρίση μένει, αναφέρουν οι ειδήσεις. Και ιδού, μεταξύ άλλων, τι γράφεται:
«Ένας χρόνος ακριβώς έχει περάσει από τότε που η Πορτογαλία έγινε η δεύτερη χώρα, μετά την Ιρλανδία, που βγήκε επίσημα από το δικό της πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 78 δισ. ευρώ, στο οποίο προσέφυγε το 2011. Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός (σημ. καλή ώρα όπως τον δικό μας του ΔΗΣΥ), υπό τον Πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, υπογραμμίζει ότι η χώρα έχει βγει πια στις αγορές, με ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού και ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μα τι σύμπτωση!
Τα ίδια ψέματα μας λέει και ο δικός μας κεντροδεξιός συνασπισμός...), υπερασπιζόμενος τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ο ίδιος ακολούθησε. Ωστόσο, με την πραγματική ανεργία να κυμαίνεται γύρω στο 25%, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος σε πολύ υψηλά επίπεδα και τον εξαγωγικό τομέα και τις επενδύσεις να λιμνάζουν, οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας δεν είναι τόσο αισιόδοξες. Την ίδια στιγμή, γίνεται λόγος για μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, με τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα να πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις των περικοπών στο κοινωνικό κράτος».
Να, λοιπόν, που οι Κύπριοι έχουν μέτρο σύγκρισης με το πρότυπο του Χάρη Γεωργιάδη. Μία Πορτογαλία εκτός Μνημονίου, ευρισκόμενη στις αγορές, με ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού, αλλά η κρίση παραμένει, η ανεργία παραμένει, η φτωχοποίηση της κοινωνίας επιδεινώνεται.
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες μας πουλούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών και η ηγεσία του κεντροδεξιού συνασπισμού. Τίποτε δεν θα αλλάξει αν βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπούμε στις αγορές. Ανάπτυξη δεν θα υπάρχει, οι άνεργοι θα αυξάνονται, τους επενδυτές θα τους αναζητούμε με το κερί και δεν θα τους εντοπίζουμε, και η δυστυχία των φτωχών και των μεσαίων τάξεων θα γίνεται συνεχώς και μεγαλύτερη. Θα επιβεβαιωθεί, δυστυχώς, πανηγυρικά αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής. Όποιος μπαίνει σε Μνημόνιο, δεν βγαίνει ποτέ. Ψευδαίσθηση είναι πως βγαίνει.
Προκαλέσαμε πολλές φορές τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Χάρη Γεωργιάδη και την ηγεσία του ΔΗΣΥ να μη σταματούν στο ψευδεπίγραφο επικοινωνιακό κόλπο, ότι «βγαίνουμε από το Μνημόνιο, μπαίνουμε στις αγορές». Τους προκαλέσαμε να μας πουν τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία και τον απλό άνθρωπο αυτή η «σωτήρια» εξέλιξη. Ουδέποτε μας είπαν. Και τι έχουν να μας πουν; Ότι και να βγούμε από το Μνημόνιο και να μπούμε στις αγορές, είναι ως σαν λέμε... τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου; Σερβίρουν αυτό το αίολο σύνθημα για να εντυπωσιάσουν τους πολίτες, αλλά το αφήνουν μετέωρο ώς εκεί. Δεν τολμούν να πουν στον λαό ότι δεν σημαίνει τίποτε και πως τα δεινά του θα συνεχιστούν επ' αόριστον.
Αν τολμούν, ας μας πουν: Με την έξοδο από το Μνημόνιο και την είσοδο στις αγορές, θα επιστρέψει πίσω η γενιά των νέων που μετανάστευσε; Θα επιστρέψουν από την ξενιτειά τα λαμπρά μυαλά που χάθηκαν; Θα βρουν δουλειά οι άνεργοι; Θα διαλυθούν τα κοινωνικά συσσίτια; Θα έλθουν ξένοι επενδυτές; Θα επιστραφούν τα κομμένα επιδόματα στις δεινοπαθούσες τάξεις; Θα τερματισθεί η φορολογική λαίλαπα; Θα υπάρξει ανάπτυξη;
Τίποτε δεν θα γίνει από όλα αυτά. Ο τόπος θα συνεχίζει να βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα και μεγάλες ομάδες πληθυσμού θα συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας. Την περασμένη εβδομάδα ακούσαμε από εκπρόσωπο εθελοντικής οργάνωσης να δηλώνει πως νεαρά ζευγάρια παρακαλούν να τους παραχωρηθούν βρεφικές τροφές. Δεν έχουν χρήματα, ούτε τροφή να αγοράσουν για τα βρέφη τους. Επίσης την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε από τον δήμαρχο Αγίας Νάπας, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου, να δίνει μία εφιαλτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί: «Το 60% των επιχειρήσεων του κέντρου είναι κλειστές και εγκαταλειμμένες, ενώ οι υπόλοιπες φυτοζωούν, το 50% των τουριστικών κλινών έχουν αποσυρθεί ή κλείσει, εγκαταλελειμμένα κτίρια...».
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορούν να δώσουν διαβεβαίωση, ότι, όταν θα βγούμε από το Μνημόνιο και εισέλθουμε στις αγορές, θα μπορούν τα νεαρά ζευγάρια να αγοράζουν -και όχι να επαιτούν- βρεφικές τροφές, και οι επιχειρήσεις της Αγίας Νάπας και γενικά όλης της Κύπρου θα επανανοίξουν και θα ανθίσουν;
Τα ακίνητα της εβδομάδας
