Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Τα παπαγαλάκια στο κλουβί τους

Τα παπαγαλάκια στο κλουβί τους

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός ΑναλυτήςΤο Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο. Και τα σκάνδαλα που συγκλόνιζαν το κομματικό σύστημα πέφτουν σε δεύτερη μοίρα.

Μπαίνουν στο ράφι, ώσπου να ξεσπάσουν νέα. Διότι θα συμβεί και αυτό. Το σύστημα είναι τόσο σάπιο, που διερωτάται κάποιος εάν το κράτος θα διαλυθεί πριν από ή μετά τη «λύση» της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διχοτομεί την ενιαία πολιτεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο ισότιμα συνιστώντα κρατίδια, εκ των οποίων το ένα θα είναι το ψευδοκράτος.

Από τη μια λοιπόν γίνεται λόγος για «λύση» και από την άλλη λόγος για έξοδο από το μνημόνιο και επιστροφή στις αγορές. Ως προς το θέμα της λύσης, τα έχουμε ήδη πει πολλάκις. Για να εξελιχθεί η ομοσπονδία από ουτοπία σε πράξη θα πρέπει να επιβληθούν οι τουρκικοί όροι, αλλιώς θα πάμε σε αδιέξοδο και μονομερείς αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους. Και η οικονομία θα περάσει σε ένα δαιδαλώδες ομοσπονδιακό σύστημα που θα βουλιάξει εκ νέου από τις ανισοσκελείς περιφέρειες, όπως συμβαίνει σε σύνθετα διεθνικά ή πολυεθνικά συστήματα. Όσο, δε, για το φυσικό αέριο, είναι σικέ το παιχνίδι. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχουμε φυσικό αέριο και ότι αυτό το οποίο ήδη διαθέτουμε στο Οικόπεδο 12 θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο…

Μέσα σε αυτό το σκηνικό υπάρχουν και τα παπαγαλάκια των πρεσβειών και δη της αγγλικής, που βγήκαν από το κλουβί της Υπάτης Αρμοστείας, και της αμερικανικής πρεσβείας που, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του πολίτη, ισχυρίζονται τα εξής: Αν πούμε στους χρεοκοπημένους Κύπριους ότι θα βρέξει χρήμα με τη λύση, αυτή τη φορά θα πάνε σε ρυθμό τροχάδιν να πουν ναι! Κούνια που τους κούναγε...

Ο κόσμος κατανοεί τι συμβαίνει. Και το γεγονός ότι δεν βγαίνει στους δρόμους, είτε για τα χάλια της οικονομίας είτε για το Κυπριακό και το φυσικό αέριο, ουδόλως σημαίνει ότι ανέχεται το κομματικό κατεστημένο. Απλώς απέχει. Διότι αισθάνεται αηδιασμένος. Απαξιοί να ασχοληθεί με το σύστημα που ομοιάζει με Λερναία Ύδρα. Κακώς βεβαίως απέχουν οι πολίτες, καθότι δίνουν τη δυνατότητα στους κομματικούς στρατούς να πολλαπλασιάζονται και να επιδεινώνουν την καρκινογόνο παθογένεια του συστήματος. Η αποχή δεν είναι λύση. Βολεύει αφάνταστα τις αγκυλώσεις του πολιτειακού μας συστήματος και διευρύνει το δημοκρατικό έλλειμμα, που μετατρέπεται σε αυθαιρεσία και σκάνδαλα. Σε διαφθορά.

Με το υφιστάμενο σύστημα τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι χρεοκοπημένο. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι, νέοι πολιτικοί χώροι και ρήξη με το σάπιο σύστημα. Και αυτό δεν μπορεί να το πράξει κανένας άλλος εκτός από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι κάποτε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες και τους καναπέδες. Όχι για να βγουν ως χείμαρρος στους δρόμους, που ακόμη και αν συμβεί, αργά ή γρήγορα θα στερέψει, αλλά για την κατάληψη της εξουσίας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, υπερσκελίζοντας και νικώντας, κατά κράτος, το υφιστάμενο κατεστημένο.

Για να φτιάξουμε αξιόπιστο κράτος. Για να στείλει ο πολίτης στα σπίτια τους ή όπου αλλού ανήκουν τους υπηρέτες ενός διεφθαρμένου πολιτικά και οικονομικά σάπιου συστήματος, που συνεχίζει με θράσος και αναίδεια να μας παραδίδει μαθήματα πώς θα μας σώσει, τάζοντάς μας λαγούς με πετραχήλια. Σε αυτές τις συνεχείς κοροϊδίες και στη σήψη οφείλουμε να βάλουμε τέλος. Για να αποφύγουμε το δικό μας τέλος σε αυτό τον τόπο. Και για να μπουν τα πάσης φύσεως παπαγαλάκια του διεφθαρμένου κατεστημένου στο κλουβί τους.


Top