Έκτακτες ειδήσεις

Αθώα περιστερά η Τουρκία
Γιάννος Χαραλαμπίδης
16.01.2015
Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής
Χωρίς καταλογισμό ευθυνών στην Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή τής Κύπρου και τις συνεχείς παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και χωρίς αναφορά -όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια- στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, στο θέμα των αγνοουμένων και στο θέμα της Αμμοχώστου, είναι το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας στην Ε.Ε.
Την βγάζει καθαρή η Τουρκία
Η εισηγήτρια της έκθεσης, Ολλανδή Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι θέλησε, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση του προσχεδίου, να τηρήσει ίσες αποστάσεις μέσα, όμως, από τις οποίες έχει διαγραφεί η κατοχή και εκ των πραγμάτων η Τουρκία εμφανίζεται αθώα περιστερά και το βάρος της ευθύνης για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού πέφτει στους ώμους των δύο κοινοτήτων.
Το κείμενο στις παραγράφους 32 και 33 αναφέρεται στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επανένωση της Κύπρου, επί τη βάσει μιας δίκαιης, βιώσιμης και τελικής διευθέτησης και για τις δύο κοινότητες, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν τις συνομιλίες κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερον και εκφράζει την ισχυρή υποστήριξη προς τις γενόμενες προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.
Κυριαρχικά δικαιώματα
Πέραν τούτων, το προσχέδιο της έκθεσης καλεί την Τουρκία να υπογράψει τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, διατάξεις του οποίου συνιστούν τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, χωρίς καθυστέρηση, και υπογραμμίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ταυτοχρόνως καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών, όπως προνοεί το κεκτημένο της Ε.Ε. και το Διεθνές Δίκαιο.
Απουσίες
Στο προσχέδιο δεν υπάρχει αναφορά στην άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ούτε και στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, με την οποία η Τουρκία καλείται να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να την αναγνωρίσει. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια 23 και 24, η εισηγήτρια υποστηρίζει το άνοιγμά τους υπό προϋποθέσεις. Καλεί από τη μια την Τουρκία να συνεργαστεί για τη βελτίωση των συνθηκών που αφορούν τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ασφάλεια αλλά και το Συμβούλιο να καταβάλει νέες προς αυτήν την κατεύθυνση προσπάθειες, ώστε να καθοριστούν κριτήρια και να ανοίξουν τα κεφάλαια. Διότι, όπως παρατηρεί η κ. Πίρι, με τον τρόπο αυτό μπορεί να οδηγηθεί η Τουρκία σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς αυτούς, στηριζόμενες πάνω στις ευρωπαϊκές αξίες και στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Η πρώτη επίσημη συζήτηση επί του προσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτιμάται ότι επί του κειμένου θα υποβληθούν εν συνεχεία σωρεία τροπολογιών, που θα επηρεάσουν είτε θετικά είτε αρνητικά και τις παραγράφους που αναφέρονται στο Κυπριακό
Τα ακίνητα της εβδομάδας
